marți, 25 septembrie 2007

Adevărata faţă a privatizării Petrom

Oferta pe care OMV a făcut-o pentru preluarea ostilă a Mol, de peste 11 de limiarde de euro, a aruncat în ridicol preţul pe care austriecii l-au plătit pentru Petrom. Vom încerca, în cele ce urmează să intuim adevărata amploare a dezastrului numit privatizarea Petrom.

După cum bine se ştie, valoarea de piaţa a unei companii petroliere este dată de nivelul rezervelor de ţiţei pe care le deţine. Pentru cei care nu sunt convinşi de justeţea acestei afirmaţii voi reaminti faptul că Shell a fost, cu câţiva ani în urmă, foarte aproape de faliment pentru că a falsificat nivelul rezervelor de petrol pe care le deţinea(prin includerea unor rezerve petroliere neexploatabile). Privatizarea Petrom le-a adus austriecilor dintr-un foc toate rezervele de petrol ale ţării şi o bună parte din cele de gaze. De asemenea, OMV a obţinut controlul asupra unor exploatări pe care Petrom le deţinea în străinătate. Pe scurt, în schimbul unui nimic de aproximativ 800 de milioane de euro, OMV a obţinut controlul asupra importantelor exploatări de petrol şi gaze ale Petrom. De asemenea, pe piaţa românească a produselor petroliere, Petrom este lider. Estimativ, numai rezervele de ţiţei şi gaze ale Petrom valorează peste 7 miliarde de euro(conform unei estimări a Raiffeisen Bank).

În cazul în care OMV va prelua MOL, se va pune problema restructurării mamutului rezultat. Mai pe şleau spus, vor mai trebui închise anumite unităţi, vor mai trebui daţi afară nişte oameni şi aceastea, în mod sigur, la indicaţiile UE. Cum nu se va pune problema închiderii unor unităţi din Ungaria sau din Austria, este foarte posibil ca OMV să nu mai fie interesat decât de petrolul românesc, nu şi de rafinarea acestuia aici, un motiv destul de bun pentru închiderea rafinăriilor deţinute şi concedierea unei bune părţi a angajaţilor. Dacă acest scenariu va fi pus în practică, costurile statului român ar fi enorme. În primul rând şomajul va creşte cu câteva procente, iar impozitele directe şi indirecte pe care le va încasa se vor reduce substanţial. Acestea, cu siguranţă, nu vor fi singurele pierderi!

Bomba celor peste 11 de miliarde pe care OMV le oferă pentru preluarea unei companii care, din câte ştiu eu, nu deţine rezerve petroliere, ne face să ne întrebăm de ce Petrom a fost vândut aşa ieftin. Sincer, această întrebare ne va urmări obsesiv mulţi ani de-acum înainte. Cei responsabili ne-au sugerat faptul că această privatizare ar fi fost cartea de schimb pentru intrarea României în UE. O placă bună de pus penru justificarea tuturor tâmpeniilor făcute până acum. Sincer să fiu, la ora actuală mă bântuie o întrebare: oare anularea privatizării Petrom nu ne costă mai puţin decât continuarea în aceste condiţii(probabil există destule motive pentru anularea privatizării)? Eu cred că nu ne-ar costa mai mult de câteva miliarde de euro. Destul de puţin faţă de valoarea adevărată a Petrom.

Un comentariu:

  1. De ce a fost privatizat Petrom pe bani putini ? Eu nu cred ca aceasta mizerie de privatizare a fost doar o carte de schimb pentru intrarea in UE. De asta nu mai puteau cei care au pus-o la cale. Cred ca principalul motiv il reprezinta comisioanele extrem de grase incasate de "negociatorii" romani. In frunte cu prim-ministrul de atunci si continuand cu toata sleahta de la Ministerul Industriilor. De aceea a rezultat aceasta privatizare criminala in care Romania a fost lasata fara rezerve de petrol si gaze. Asa ceva nu este posibil sa se intample pe vreme de pace. Doar in urma unui razboi am fi putut ajunga intr-o asfel de situatie. Iar noi am facut-o de bunavoie si nesiliti de nimeni. Si nimeni nu raspunde. Au lucrat acoperit. Suntem de rasul planetei. Cred ca nici o tara nu a mai procedat asa.

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)