miercuri, 19 septembrie 2007

FED a tăiat dobânda cu 0.5%

Decizia FED de reducere a dobânzii cu 0.5% era una aşteptată. Efectele imediate ale acestei mişcări nu s-au lăsat aşteptate. Principalii indici ai pieţei americane s-au apreciat puternic(vezi imaginea), dolarul s-a depreciat faţă de euro, iar cotaţiile obligaţiunilor pe termen lung au scăzut datorită temerilor investitorilor privind creşterea inflaţiei din Statele Unite.

Prin intermediul acestei mişcări, FED speră să împiedice intrarea economiei americane în recesiune în urma crizei de pe piaţa creditelor ipotecare(criză care încă nu a trecut). Nu trebuie uitat că aceasta este o măsură strict monetară. Dacă nu va fi dublată de o îmbunătăţire a indicatorilor economici, efectele ei vor fi anulate.

În ceea ce ne priveşte pe noi, efectele sunt previzibile:
- deprecierea dolarului faţă de leu(recorelarea curentei deprecieri a dolarului faţa de euro)
- creşterea preţului acţiunilor listate la BVB şi RASDAQ(ultima perioadă a fost una de aşteptare şi la noi, caracterizată printr-o lichiditate foarte mică).
Totuşi, creşterea bursei noastre ar putea fi speculată de aşa-numiţii investitori captiviâ, investitori care aşteaptă un moment favorabil pentru ieşirea din piaţă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)