joi, 13 septembrie 2007

Pensii private obligatorii - o analiză la rece

Intrarea in premieră a pensiilor private obligatorii, operaţiune menită a aduce o oarecare transparenţă si eficienţă in sistemul de pensii, pare a fi binevenita. Trebuie să menţionăm faptul că aceste sisteme de pensii sunt implementate în România cu o întârziere substanţială faţă de vecinii noştri. Astfel, pensiile private obligatorii funcţionează în Ungaria încă din 1998, în Polonia din 1999, iar în Slovacia din 2005 (cu menţiunea că Slovacia introdusese pensiile facultative încă din 1997).

La noi, pornirea sistemului de pensii private obligatorii se va produce in data de 17 septembrie, moment in care masinile de marketing ale fondurilor vor intra în pâine. Teortic, până la această dată, era interzisă publicitatea pentru pensiile obligatorii, însă societăţile de asigurări nu prea s-au sinchisit ascunzându-se în spatele campaniilor pentru scheme de asigurări cu opţiuni de acumuklare sau pentru pensii facultative. Până la urmă, în mintea românului, tot pensie e.

Pe baza datelor pe care le deţinem, în ceea ce priveşte comisioanele nu vor fi diferenţieri foarte mari întrucât marea majoritate a fondurilor au adoptat cu voioşie nivelul maxim permis de către lege. Chiar si asa, inainte de încheierea unui contract, trebuie să te interesezi în primul rând de nivelul comisioanelor. Acestea sunt:
  • comisioane suportate din activul fondului: comisionul de administrare (nivel maxim permis 0.6% pe an) şi taxa de auditare al cărei nivel diferă de la o societate la alta;
  • comisioane suportate din activul personal al participantului: taxa de administrare (2.5% din suma virata), taxa de transfer (5% daca transferul are loc în primii doi ani, zero altfel) şi alte comisioane facultative.
Atât timp cât comisioanele de administrare sunt practic identice(cu mici variaţii), rezultă că diferenţierea va fi făcută de către taxa de auditare şi comisioanele facultative. Recomandarea noastră este să evitaţi comisioanele facultative prin refuzul unor servicii suplimentare (de obicei agenţii vă vor recomanda bifarea unor căsuţe de genul extras de cont în timp real, notificare SMS la intrarea sumelor în cont etc.) întrucât acestea nu fac altceva decât să mărească nivelul comisioanelor pe care le plătiţi.

În ceea ce priveşte performanţele economice ale fondurilor, nu ascultaţi ceea ce vă îndrugă agenţii întrucât nu există nicio fundamentare. Absolut toate estimările nu reprezintă decât sloganuri, iar valorile reale ale creşterilor nu le veţi putea cunoaşte decât peste 2-3 ani. Potrivit estimărilor noastre(bazându-ne exclusiv pe structura pe care o vor avea portofoliile), fondurile de pensii vor putea avea o creştere de maxim 7% pe an. Scăzând din acestă valoare suma aproximativă a comisioanelor ne rezultă o creştere de aproximativ 3.9%, valoare care, la ora actuală, este depăşită de inflaţie. Adică, pe româneşte, în fiecare an pierzi o parte din sumă. Trist dar adevărat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)