luni, 17 septembrie 2007

Primul semnal negativ pentru piaţa imobiliară

Fără doar şi poate, ştirea zilei de luni este reprezentată de retragerea dezvoltatorului Polimeni de pe piaţa românească. Pentru cei care nu ştiu, Polimeni este un investitor de calibru, iar investiţiile pe care le anunţase pe piaţa noastră se cifrau la aproximativ trei sute de milioane de euro. Însă toate planurile de la început s-au transformat într-o pierdere de 500 000 EUR. Motivul pentru care dezvoltatorul american s-a retras de pe piaţa românească este reprezentat de lipsa finanţării pentru proiectele pe care intenţiona să le dezvolte în Satu Mare şi Galaţi.

În mod sigur acesta este un semnal clar care se vine să confirme celălalt semnal lansat de către Financial Times în urmă cu trei săptămâni. Pentru cei care nu ştiu, nu cu mult timp în urmă, Financial Times a publicat un studiu în care evidenţia faptul că piaţa imobiliară din România este supraevaluată. Mai multe detalii referitoare la piaţa imobiliară vă vom furniza într-un studiu pe care-l vom publica în cursul acestei săptămâni.

3 comentarii:

  1. Pentru toti cei care inca mai incearca sa faca previziuni legate de evolutia viitoare a pietei imobiliare din Romania am un sfat - "forget it". Chiar in articol se spune ca piata imobiliara din Roimania a rasturnat pana acum toate previziunile analistiulor. 1. Fratilor este o piata atipica.
    2. Nu mai comparati Romania cu Ungaria, Polonia etc - sunt piete cat de cat mature - este "autre chose".
    3. Pricipiu economic fundamental - Cerere mare => pret mare
    4. Apartamentele noi si ieftine sunt la marginea Bucurestiului iar in Bucurestiul acesta tot mai aglomerat nu stiu cati vor prefera sa faca 1-2 ore pana si de la servici doar ca sa stea in bloc nou. In Baba Novac se construieste un bloc nou chiar vis a vis de IOR si in primavara acestui an, un apartament de 2 camere se vindea cu 150.000 euro. Deci nu mai comparati apartamente de la marginea Bucurestiului cu cele din zone centrale si semicentrale.

    RăspundețiȘtergere
  2. Piata imobiliara e privita din pacate de asa zisii "analist imobiliari" ca fiind izolata de piata financiara. Atipica este nu piata ci calitatea jucatorilor.
    In evidenta criza financiara si imobiliara mondiala, in Romania se mai fac inca "prognoze" despre cresterea preturilor bazata pe "cerere oferta". Situatia aceasta va duce la un fenomen cu adevarat atipic, adica in loc sa intre in recesiune, intr-o scadere cat de cat controlata, piata imobiliara se va prabusi brusc si dramatic.
    Binomul cerere oferta invocat obsesiv de catre asa zisii analist este un fals. Exista penurie, exista o lipsa de unitati locative in anumite orase. Dar nevoia nu e tot una cu cererea. In Romania, nevoia de locuinte se va transforma in cerere atunci cand preturile vor fi accesibile, iar creditul pe termen lung nu va mai fi riscant si impovarator.
    Si asta se va intampla probabil atunci cand va aparea concurenta reala, bazata pe scaderea preturilor si nu pe amenintari cu scumpirea. Deocamdata piata imobiliara romaneasca nu se poate dezvolta sanatos deoarece este manipulata in favoarea unor grupuri de 'dezvoltatori" care practica politici anticoncurentiale.

    RăspundețiȘtergere
  3. @ Anonimul de mai sus:
    Ce mai zici dumneata de "forget about it"? Ma rog, intrebarea este retorica, nu astept un raspuns ca probabil tipul nu mai da pe aici.

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)