marți, 4 decembrie 2007

Civilizaţia petrolului - partea a doua

Dacă în prima parte am observat o realitate destul de şocantă, şi anume accea că civilizaţia noastră este dependentă de combustibilii fosili, în această a doua parte ne vom ocupa de previziunile care se fac în ceea ce priveşte nivelul rezervelor petroliere.

Temerile legate de terminarea rezervelor de petrol au început să fie auzite încă din anii '80. Poate că vă mai amintiţi de cercetările în domeniul biogaz-ului începute şi la noi pe vremea lui Ceauşescu, de autobuzele-bombă s.a. Din păcate toate acele cercetări au fost luate în râs cu toate că cei aflaţi atunci la putere au receptat cum trebuie temerile exprimate de unele voci. În acea perioadă a apărut celebra teză conform căreia rezervele de petrol se vor termina în 40 de ani, cele de gaze naturale în 50, iar cele cărbune în 60 de ani.

O teorie care este foarte prezentă în ultima perioadă este cea denumită Olduvai, publicată de Richard C. Duncan în anul 1989. Însăşi numele teoriei, acela al celui mai important sit preistoric de pe planetă, ne duce cu gândul la întoarcerea în epoca de piatră. Conform acestei teorii, durata civilizaţiei industriale va fi de cel mult 100 de ani, adică până cel târziu în anul 2030, iar ultimele perioade ale acestei civilizaţii sunt cele situate în jumătatea dreaptă a graficului(vezi figura):
  • slope (înclinarea) - este perioada cuprinsă între anii 1979 şi 1999, caracterizată printr-o scădere cu 0.33% a producţiei de combustibil fosil pe cap de locuitor
  • slide (alunecuşul) - este perioada cuprinsă între anii 2000 şi 2011, caracterizată printr-o scădere a producţiei şi creştere a necesarului de energie
  • cliff (panta, căderea) - este perioada de după anul 2012, caracterizată printr-o criză energetică accelerată finalizată cu secarea tuturor resurselor.
Dacă aşa va fi, rămâne să vedem. Există numeroşi critici ai teoriei Olduvai. Mulţi dintre ei vorbesc despre faptul că multe din datele incluse în studiul lui Duncan ar fi eronate. Pe de altă parte, tot mai numeroşii susţinători ai teoriei Olduvai vin cu simulări complexe realizate pe modele care imită realitatea şi care sugerează apropierea apocalipsei energetice. Alţii, mai categorici, precum Richard Preston vin cu formulări şocante ca de exemplu: "The earth's immune system, so to speak, has recognized the presence of the human species and is starting to kick in. The earth is attempting to rid itself of an infection by the human parasite".

Un comentariu:

  1. Acest grafic seamana foarte bine cu clopotul lui Gauss - orice fenomen atinge un maxim, urmat de descresterea sigura.
    Nivelul de productie maxima a petrolului a trecut, iar cererea ridicata si faptul ca nu s-au mai gasit alte zone bogate in astfel de resurse ar trebui sa genereze o accelerare a modalitatilor alternative de producere a energiei.

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)