luni, 21 ianuarie 2008

Recesiunea - manual de utilizare

Caracterizate printr-o scădere a activităţii economice, perioadele de recesiune stârnesc teama. Cu toate că pe planurile mioritice noţiunea de recesiune nu este prea bine cunoscută, termenul începe să se strecoare din ce în ce mai mult în vocabularul cotidian. Şi aceasta pentru că recesiunea nu înseamnă că ne merge "puţin mai rău". Recesiunea poate însemna degradarea semnificativă a nivelului de trai, pierderea locului de muncă sau pierderea economiilor neinspirat plasate. Mai mult decât un simplu fenomen, recesiunea îţi poate marca viaţa. Deocamdată ne confruntăm cu creşteri de curs, prăbuşiri ale preţurilor pe bursă şi o scumpire generalizată.

N
u am intenţia ca în aceste câteva rânduri să stârnesc panica. Adevărul e că acum toţi se grăbesc să proclame sfârşitul lumii chiar dacă trendul nu este încă foarte clar. Din punct de vedere tehnic, putem vorbi de recesiune atunci când volumul producţiei industriale scade pentru două trimestre consecutive. Cum deocamdată suntem la cel puţin cinci luni depărtare de probabila decretare oficială a recesiunii, m-am gândit să ofer câteva idei privind depăşirea unor perioade de acest tip.

Î
n primul rând, trebuie amintit faptul că într-o perioadă de criză cel care are cash este rege, iar cel care are datorii este cel mai încercat. Personal, pentru trecerea cu uşurinţă printr-o perioadă de criză, aş începe cu optimizarea datoriilor. În primul rând ar trebui lichidate cât mai multe dintre creditele cu cost mare: carduri de credit, overdraft-uri, credite de nevoi personale etc. Pentru creditele pe termen lung(ipotecare) mi-aş crea o rezervă astfel încât să pot suporta plata ratelor şi a dobânzilor câteva luni(în caz de probleme). De asemenea, aş căuta pe piaţă o variantă mai rentabilă de refinanţare şi, dacă este posibil, mi-aş refinanţa creditul la o instituţie care-mi oferă o dobândă fixă pe o perioadă de ce cel puţin un an. Asta pentru a mă proteja de o eventuală creştere a dobânzii. Oricum, în ceea ce priveşte datoriile, regula este simpla: cu cât mai puţine cu atât mai bine.

Pentru păstrarea economiilor lucrurile sunt puţin mai complicate. Recesiunea nu este o perioadă în care toată lumea pierde. Există destui care câştigă, ca să nu mai vorbim de cei care se îmbogăţesc. Cred că în primul rând ar trebui retraşi banii din fondurile de investiţii. În cazul crizelor profunde, fondurile de investiţii sunt printre primele care au de suferit. În ceea ce priveşte investiţiile pe piaţa bursieră cred că ar trebui diminuate deţinerile la societăţile de investiţii sau societăţile care, în afara obiectului principal de activitate, au ca obicei realizarea de venituri din plasamente bursiere(atenţie că pe piaţa noastră sunt multe!!!). Investiţii bune se pot realiza în companii de utilităţi publice care, indiferent de situaţia economică, realizează vânzări relativ constante. De asemenea, companiile producătoare de bunuri de strictă necesitate pot constitui o investiţie inspirată. Chiar dacă este recesiune oamenii se vor spăla cu săpun, vor consuma pâine sau vor bea lapte. Şi, nu în ultimul rând, cred că este foarte bine să ai la dispoziţie ceva cash. Nu de alta, dar în isteria generalizată în care toţi se îngesuie să vândă este imposibil să nu găseşti oportunităţi fantastice de investiţie. Şi cine ştie, poate la sfârşitul recesiunii te vei număra dintre cei puţini şi bogaţi :-)) !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)