joi, 14 februarie 2008

Atenţie la creditele în dolari

Cu o inconştienţă pe care nu o înţeleg, Evenimentul Zilei a afişat azi un articol bombă: Creditele în dolari - o afacere. Cu toate că în articol se explică faptul că aceste credite au fost o afacere pentru cei care le-au contractat acum câţiva ani, mesajul transmis masei de consumatori este acela că, a contracta acum un credit în dolari, poate fi o afacere. Această afacere s-ar putea dovedi în numai 6-7 luni o decizie falimentară pentru bietul debitor.
Încă o dovadă despre profesionalismul presei noastre...

5 comentarii:

  1. Salut!
    Eu tot nu inteleg de ce ar fi o decizie proasta alegerea unui credit in dolari.
    Ai putea sa imi dai mai multe detalii?
    Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  2. Bobby, e simplu. Contractand acum un credit in dolari, vei face exact aceeasi greseala pe care au facut-o cei care au contractat credite in EUR anul trecut. Anul trecut 1 EUR era 3.2 RON, acum a crescut la 3.7. Ce te faci daca peste 8 luni 1$ = 1 EUR ?

    RăspundețiȘtergere
  3. Salut! :-)

    Inteleg ce vrei sa zici, insa eu tot nu inteleg de ce ar fi dezavantajos daca ar trebui, de exemplu, sa iau un credit in USD. Sa explic si de ce:

    1. Am consultat un grafic al evolutiilor valutare din ultimul an de pe www.cursvalutar.ro. In timp ce EUR a avut o variatie totala de 0.7 lei, USD a variat doar cu 0.3 lei. Deci a fost mai stabil.

    2. Intr-adevar, daca e sa iau un anumit tip de credite, bancile cer dobanda la EUR de aprox 6%, pe cand la dolar de cam 11%

    3. USD e moneda care se gaseste in lume in cele mai mari cantitati (75% din cantitatea de valuta din intreaga lume). Deci nu e o resursa atat de usor epuizabila.

    4. Cantitatea de USD care intra la noi in tara nu variaza asa de mult ca EUR. La noi investitorii si romanii plecati la lucru in alte tari aduc cu ei EUR.

    Deci tot nu inteleg de ce nu e mai bine sa se faca credit in USD. M-ar ajuta mult o explicatie suplimentara. Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  4. Asa cum ti-am mai spus, e riscant pentru ca dolarul va creste. Economia americana nu va ramane in recesiune si, pe masura ce se va redresa, se va reface si raportul dintre EUR si dolar, in favoarea ultimului.

    RăspundețiȘtergere
  5. bobby,
    atunci cand te imprumuti intr`o alta moneda decat in cea in care esti salarizat, te expui la doua riscuri. cel valutar si cel de dobanda. primul inseamna ca, e posibil, asa cum spunea rbs, ca leul sa ajunga la un curs de 3 lei/usd .al doilea risc, cel de dobanda,este ca dolarul sa se scumpeasca printr`o decizie a FED.ambele riscuri au acelasi efect. platesti mult mai mult la rata. acum e clar?

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)