luni, 17 martie 2008

Cutremurul Bear Stearns


Am stat destul de mult până să aduc în discuţie toată problema Bear Stearns. Din păcate, ceea ce la început părea să fie doar o scădere pe fondul nervozităţii exacerbate din piaţă, s-a dovedit a fi un dezastru în toată regula.
Bear Stearns, una dintre cele mai importante instituţii financiare americane, a început săptămâna trecută cu dezminţiri. Începând de luni, în urma rumorilor din piaţă, oficiali ai Bear Stearns au ieşit cu declaraţii liniştitoare. Chestiunea hazlie(dacă totuşi mai poate fi ceva hazliu în toată această ecuaţie) este că, în timp ce pe 12 martie oficialii BS anunţau că au o rezervă de 17 miliarde de dolari cash, în 14 martie(vinerea neagră), la mijlocul şedinţei de tranzacţionare, Alan Schwartz(preşedinte şi CEO) a anunţat că "în ultimele 24 de ore lichidităţile Bear Stearns s-au deteriorat semnificativ". În mod normal, un asemenea anunţ nu poate stârni decât râsul întrucît nimeni nu-şi poate imagina cum pot fi topite 17 miliarde în 24 de ore. Cu toate acestea, teoretic, ceea ce a anunţat Schwartz, este posibil. Asta până la proba contrarie. Rezultatele situaţiei de la Bear Stearns pot fi văzute mai jos(imaginea nu cred că are nevoie de comentarii):
Trebuie reţinut faptul că tot acest scandal a început cu numai o zi înainte de anunţul FED privind injecţia de lichidităţi, iar efectele sale sunt devastatoare. Dolarul a ajuns, pentru prima dată în istorie, sub francul elveţian, iar euro a stabilit un nou record în raport cu moneda americană. Şi încă tind să cred că lucrurile au luat-o cu adevărat razna. Problemele economiei americane sunt din ce în ce mai mari, iar planurile FED şi ale guvernului SUA par acum simple baraje de nisip în faţa unui torent devastator. Încrederea în instituţiile financiare americane a scăzut puternic, investitorii ducând cotaţiile aurului şi ale petrolului la noi recorduri. Problema care trebuie să ne preocupe este cea a undei de şoc pe care va trebui să o suportăm. Dar despre acest subiect vom vorbi într-un articol viitor.

5 comentarii:

  1. In cat timp maxim si in cat timp minim crezi ca unda de soc va arunca restituirea creditelor din RO in neplata aproape generalizata?
    Hrisant
    www.plusvaloare.ro

    RăspundețiȘtergere
  2. Cata dreptate ai cu tot ce postezi!

    Cum de un blog ca al tau a ratat Roblogfestul?! Ah, stiu...Roblogfest nu are treaba cu crahul ce sta sa pice pe capul Romaniei ci cu petrecerea aferenta.

    E incredibil cat de putine articole sunt in ziare pe tema asta...in definitiv esentiala pt fiecare dintre noi.

    Hrisant
    www.plusvaloare.ro

    RăspundețiȘtergere
  3. Multumesc mult pentru aprecieri, Hrisant! Din pacate subiectul nu prea e abordat in Romania din cauza unor "analisti" foarte mediatizati si care habar nu au pe ce lume traiesc. Ei cred ca economia romaneasca e exceptia, ca "tarisoara" noastra nu poate fi afectata intrucat e imuna la crizele externe. Pana una-alta, observam cu stupoare cum inflatia o ia razna, cursul se duce la cer(atentie la urmatoarele doua saptamani care cred ca vor fi de foc), iar actiunile scad. Asta in timp ce inca mai sunt isteti care ne spun ca inflatia va scadea, cursul se va stabiliza, iar companiile romanesti "arata bine pe fundamental". Ramane sa vedem. Tare as vrea sa nu am dreptate!

    RăspundețiȘtergere
  4. blogul este un fel de jurnal....asta insemna sa pui si tu ceva in fiecare zi.....altfel cum mai vrei tu sa intru aici???

    RăspundețiȘtergere
  5. Adrian, prefer sa pun materiale de calitate, chiar daca asta se intampla mai rar. Daca dai un ochi prin articolele postate aici o sa intelegi acest lucru. In niciun caz nu voi avea posturi de genul "azi bursa a scazut"

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)