marți, 29 aprilie 2008

Criza alimentară


A
părută aparent ca un efect secundar a crizei financiare mondiale, criza alimentară începe să-şi facă simţită prezenţa. Dacă pe la noi personajele responsabile ies în faţă cu prognoze încurajatoare(semn de naivitate), pe plan mondial apar din ce în ce mai des luări de poziţie şi tentative de calmare a creşterii preţurilor. Numai că bulgărele care a început să se rostogolească nu va putea fi oprit mai devreme de 3-4 ani şi aceasta cu sacrificii foarte mari.

Semne ale crizei alimentare au apărut încă de acum aproximativ 4 luni, de când populaţia globului s-a confruntat cu majorări ale preţurilor la alimente. Dacă la început situaţia a părut temporară, iată că acum problema creşterii preţurilor începe să fie ridicată la nivel înalt. Cauzele sunt aproape aceleaşi ca şi în cazul crizei financiare şi anume dorinţa unora de a controla o proporţie din ce în ce mai mare a planetei. Şi dacă în cazul crizei financiare cele care s-au fript au fost instituţiile financiare, în cazul crizei alimentare cea lovită va fi populaţia, cu precădere cei care de-abia îşi asigură traiul zilnic.

Principala vinovată pentru declanşarea este globalizarea, mai precis, mult-predicatul "nou model global". Conform acestui model cam tot ce mişcă în domeniul alimentaţiei(şi nu numai) ar urma să se concentreze în jurul câtorva producători mondiali. Producători care ar trebui să producă mult şi cu eficienţă maximă. Modelul, destul de rudimentar, a avut ca efect schimbarea dietei statelor emergente din Asia şi, cu această ocazie, producerea unui dezechilibru foarte grav. Dacă până de curând un indian consuma aproximativ două kilograme de carne anual, acum acesta consumă în medie de zece ori mai mult, iar cifra este în creştere. Similar stau lucrurile şi în China, unde cererea de carne este într-o creştere furibundă. Cu aceste date, putem lesne înţelege că foamea "emergenţilor" va pune o presiune teribilă pe preţul alimentelor(pentru cei care-şi amintesc, se va petrece un fenomen similar cu "foamea de petrol a Chinei" începută acum ceva vreme). Este evident că producătorii globali nu vor putea face faţă cererii şi, în scurt timp, vom asista la o reactivare a micilor producători locali. Cu petrolul aflat pe un trend ascendent, este vizibil de la o poştă că producătorii locali vor redeveni competitivi(aşa cum a sugerat şi Angela Merkel într-o alocuţiune), iar preţurile marilor producători globali vor deveni necompetitive.

Primii loviţi ar putea fi operatorii lanţurilor globale de restaurante precum McDonalds, Pizza Hut, Burger King s.a. care vor fi nevoiţi să-şi diversifice furnizorii. Numai că aceste imperii au fost clădite pe eficienţa conferită de modelul furnizorului unic(sau, mai bine spus, al numărului minim de furnizori). Trecerea la noua paradigmă le va arunca într-un haos organizatoric în care, păstrarea modelului centralizat pe care se bazează în prezent va conduce la o birocratizare excesivă şi, în final, la sufocare. Evident că nici ceilalţi "producători de hrană globală" nu au un viitor mai strălucit. Componenta petrol integrată în produsele lor va exercita o presiune extremă asupra preţurilor de vânzare.

Nu sunt într-atât de naiv încât să cred că acesta este sfârşitul multinaţionalelor care activează în domeniul alimentar. Restabilirea raportului de forţe de dinaintea globalizării forţate a omenirii va mai dura cel puţin câţiva ani, iar perioada imediat următoare va fi una în care ne vom confrunta cu o creştere accelerată a preţului alimentelor ca urmare a creşterii preţurilor petrolului(vezi şi "Civilizaţia petrolului" partea I şi partea a II-a). Multinaţionalele îşi vor păstra o parte din felia lor de piaţa, dar numai în urma unei reorganizări profunde pentru că modelul "gogoaşa congelată la noi şi vândută peste tot" pur şi simplu nu va mai funcţiona.

Prezentată cu surle şi trâmbiţe, globalizarea începe să-şi arate colţii, imperfecţiunile şi neputinţa. Evoluţiile actuale nu fac altceva decât să ne demonstreze că modelele de laborator nu numai că nu funcţionează, dar produc şi dezechilibre care se vor dovedi extrem de greu de acoperit.

P.S. Un material excelent referitor la cauzele crizei alimentare puteţi găsi pe site-ul "Financial Times".

5 comentarii:

  1. de ce vor fi afectate marile lanturi de fast food????

    they're still selling food u know.

    adika de ce companiile petroliere cresc odata cu pretul petrolului si companiile de vanzare in masa de mancare vor fi afectate?

    rationamentul mi se pare fortat.

    RăspundețiȘtergere
  2. deoarece:
    1. marile lanturi de magazine (fast food, hypermarkets) pot fi concurate relativ usor de catre micii intreprinzatori locali (ce sunt mai adaptabili) in momentul in care preturile vor deveni absolut insuportabile pentru marea majoritate a populatiei ...
    2. lanturile de fast food sunt doar intermediari, iar ca intermediar exista intotdeauna un risc major: sa apara un alt intermediar mai competitiv (adica mici companii locale care se adapteaza mai rapid la o piata foarte dinamica).
    3. pe petrol in schimb, si pe majoritatea resursele energetice in general, exista un monopol ... (nu oricine are o sonda de foraj proprie si personala in curte :)) si o rafinarie in sopron).
    4. companiile petrolire formeaza in general trusturi ce se ocupa cu: extractia, prelucrarea, transportarea si distributia produselor petroliere. ei sunt si producatori si distribuitori si astfel nu prea au cum sa iasa in pierdere atata timp cat ofera un bun pentru care exista o cerere foarte mare.

    RăspundețiȘtergere
  3. aceleasi argumente sunt valabile si astazi.


    exista shaormerii care concureaza mcdonalds.

    that doesn't mean ca Mc da faliment.

    besides...Big Mc Index..Mc face mancare cu furnizori locali! Fiind o coporatie multinationala isi poate negocia termenii de livrare mai bine decat un intreprinzator local.

    Adika mi se are ca acelelasi argumente pot fi valabile si astazi ori astazi aceste companiiposteza rezultate financiare foarte bune.

    SI astazi MC e concurat la nivel local, si e mai putin "adaptabil". SI astazi Mc e un intermediar care are cu siguranta intermediari mai competitivi dar care vinde in primul rand datorita brandului. Iar asta nu se va schimba.

    RăspundețiȘtergere
  4. despre pretul crescut al alimentelor trebuie amintit tendinta producatorilor agricoli de a cultiva plante tehnice din care se poate extrage biodiesel. unii cred ca aceasta tendinta va produce probleme alimentare populatiei tarilor sarace.

    inclusiv Uniunea Europeana a sesizat procesul. tot mai multi activeaza pentru incetarea politicii de promovare fortata a productiei de biodiesel in spatiul comunitar.

    @ Ciprian
    de mentionat este o alta tendinta interesanta. odata cu scaderea preturilor la dispozitivele de generare ecologica a energiei (panouri solare si micro centrale eoliene) integrate in gospodarii si a politicii de sprijinire a statului a investitiilor in acest domeniu, mai ales in Italia si California tot mai multi particulari isi monteaza asemenea sisteme care produc si vind electricitate direct retelei de distributie la care sint legati. fenomenul este incipient dar in momentul in care va capata o extindere suficient de mare (prin aparitia masei critice) datorita pretului in scadere a aparaturii, vom asista la evolutii interesante care vor afecta marii producatori de energi. parafrazindu-l de Voda Lapusneanu, "produc energie putina, da's multi!"

    RăspundețiȘtergere
  5. @anonim

    aceleasi argumente nu sunt deloc valabile si astazi deoerece incalca una dintre premisele foarte importante ale celor enuntate de mine:

    " ... in momentul in care preturile vor deveni absolut insuportabile pentru marea majoritate a populatiei ... "

    Cum preturile nu sunt deloc insuportabile ... inca se vinde exxcelent pe baza de brand. Cand (daca) vor ajunge, eu cred ca se vor schimba si regulile jocului. In versiunea asta foarte apocaliptica a lucrurilor, competitia pt McDonald's nu va fi formata din shawormerii ci mai degraba din pietele agroalimentare si din cei care vor fi capabili sa ofere hrana la preturi mai competitive (suportabile).



    @luca dezmir

    Ai perfecta dreptate ... este o tendinta din ce in ce mai pronuntata pentru "self-efficient homes" in tarile dezvoltate unde lumea isi permite anumite investitii (mini hidro-centrale, mini turbine eoliene, cateva panouri solare)si unde statul le incurajeaza printr-o politica energetica bine definita (nu e si cazul Romaniei :)) evident).

    Din pacate fenomenul este totusi destul de izolat si accesibil unei parti infime a populatiei planetei si, si in aceste tari dezvoltate exista, din pacate, foarte multi ignoranti :( .

    Desi se poate produce curent electric destul de usor "by yourself" si chiar se poate amenaja o casa complet "off the grid" care sa mai si produca ceva in plus, marea problema este ca momentan avem o industrie mondiala dependenta de petrol si gaze naturale ... (transport, industrie, agricultura), iar schimbarile la o asemenea scara sunt extrem de costisitoare.

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)