marți, 20 mai 2008

Campionii estului

În conformitate cu un studiu prezentat de Unicredit la reuniunea BERD de la Kiev, preţurile imobiliarelor din Bucureşti sunt printre cele mai mari din centrul şi estul Europei. Adica exact ceea ce subsemnatul, alături de mai mulţi analişti ai pieţii, turuim de mai bine de şase luni. Şi aceasta, pe fondul unui bruiaj puternic provocat de "experţii pieţei".

Şi pentru a nu fi bănuit de partizanat, rezum din studiu: în timp ce în Ungaria, ţară al cărei PIB depăşeşte cu 50% nivelul din România preţul mediu pe metrul pătrat era de 1004 EUR, iar în Cehia 787 EUR, Bucureştiul conduce detaşat cu 2177 EUR/mp la locuinţele vechi şi 2457 EUR/mp pentru cele noi(este vorba de nivelul de preţ de anul trecut). Alte preţuri medii pe metrul pătrat(în EUR) enumerate în studiu ar fi: Polonia-1968, Croaţia-1693, Estonia-1404, Slovacia-1104, Bulgaria-588.

Cred că nu mai are sens să mai adaug alte comentarii legate de gradul de depreciere al blocurilor vechi de la noi sau despre starea infrastucturii. Deocamdata suntem campioni la preţuri. Îmi exprim totuşi interesul în viitorul "demers ştiinţific" pe care probabil îl va iniţia Ziarul Fianciar, prezentând - aşa cum a mai făcut-o de altfel - evoluţia preţurilor la imobiliare prin consultarea site-ului anunţul.ro. Sunt tare curios dacă le va da tot plus!

5 comentarii:

  1. Pe anuntul.ro cresterile sunt de peste 50% in ultimele 6 luni.

    Cu cat sunt mai inconstienti, cu atat va fi mai dur socul...trezirii.

    Cred ca fenomenul "EMO" va lua amploare in Romania...

    RăspundețiȘtergere
  2. Preturile imobiliare sunt in relatie directa cu boomul economic.
    Deci cat timp obtinem bani din boom-ul economic romanesc putem foarte bine sa cumparam imobiliare afara

    RăspundețiȘtergere
  3. Eu unul cred ca preturile la imobiliare in Romania sunt dictate de specula si lacomie + disperarea, ignoranta, inconstienta, gradul de incultura economica si de ce nu prostia marei mase a populatiei bastinase. Toate intretinute evident cu acordul tacit al divereselor guverne ce s-au perindat pe la cunducerea acestei tari in ultima perioada.

    RăspundețiȘtergere
  4. Corect era sa fie comparat pretul mediu din Bucuresti cu pretul mediu din Praga, Budapesta, Varsovia.
    Comparatia pretului mediu dintr-o tara cu pretul mediu al unui oras nu reprezinta nicio valoare.

    RăspundețiȘtergere
  5. Am dat un ochi pe properazzi si vad ca ceea ce scrie in articol e perfect justificat. Spre exemplu, in Budapesta poti sa-ti iei un apart. NOU de 3 camere cu pana in 100 000 EURO!!! Cu banii astia iti poti lua in Bucuresti o garsoniera.
    Cred ca-mi vand casa si ma mut:-))

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)