luni, 19 mai 2008

Economia mondială în cădere

Conform unui update adus studiului "World Economic Situation and Prospects 2008"(aparţinând ONU), economia mondială se află într-o scădere severă. Astfel, specialiştii ONU estimează creşterea economică mondială din acest an la 1,8%, în scădere cu 1,6% faţă de estimarea iniţială. În versiunea anterioară a raportului, estimarea creşterii economice mondiale pentru anul în curs era de 3,4%, dar se specifica clar faptul că "the darkening clouds of downside risks are looming much larger than a year ago". Principala îngrijorare exprimată în raport se referă, aşa cum era de aşteptat, la criza americană, mai precis la strategiile adoptate de executivul american pentru rezolvarea acesteia. Aşa cum se afirmă în raport, nu este deloc sigură eficienţa măsurilor adoptate, iar prelungirea problemelor s-ar putea concretiza într-o recesiune profundă care va afecta întreaga economie mondială.

Într-adevăr, ceea ce îngrijorează cel mai mult este posibilitatea ca stimulentele fiscale şi banii pompaţi în sistemul financiar să nu dea rezultatele scontate. Să nu uităm că cele 300 de miliarde de dolari injectaţi în sistemul financiar nu există, iar nota de plată pentru această acţiune va sosi undeva în a doua jumătate a anului curent. În cazul în care economia americană nu va da semne de stabilizare, este posibil să ne confruntăm cu una dintre cele mai urâte crize din istorie.

În ceea ce priveşte zona EURO, se estimează o creştere de 1,1% pentru anul curent şi 1,2% pentru 2009. Conform scenariului optimist, creşterea pentru anul curent ar putea fi de 1,7%, iar în cazul unui scenariu pesimist aceasta ar fi de doar 0,4%. Pentru noii membri ai UE se estimează o decelerare a creşterii economice(~5%). Din cauza creşterii dobânzilor este aşteptată o încetinire a investiţiilor, iar creşterea preţurilor va conduce la o scădere a consumului. De asemenea, studiul remarcă o încetinire a pieţelor imobiliare din regiune.

Notă: Studiul poate fi consultat pe pagina web a Departamentului de Analiză şi Dezvoltare a ONU ( http://www.un.org/esa/policy/wess/wesp.html )

3 comentarii:

  1. Daca este sa ii dam crezare sefului Deutsche Bank, criza de pe piata de creditare din SUA se va termina in a doua jumatate a anului, iar piata imobiliara isi va reveni puternic.

    http://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-3041419-seful-deutsche-bank-criza-piata-creditare-apropie-sfarsit.htm

    RăspundețiȘtergere
  2. "piata imobiliara isi va reveni puternic" - a dat si ceva argumente pentru a sustine aceasta afirmatie (multi considera ca piata imobiliara din America este inca destul de mult supraevaluata) ??

    RăspundețiȘtergere
  3. Acestea cred ca sunt articolele citate de HotNews. Dar omit sa spuna ca unii cum ar fi Warren Buffet sunt de alta parere, criza creditelor imobiliare e departe de a se fi terminat.

    Deutsche CEO says crisis end getting closer

    No end in sight to market woes say Trichet, Buffett

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)