luni, 23 iunie 2008

Scăderea care se simte

A sosit momentul să finalizez seria articolelor legate de piaţa imobiliară întrucât scăderea care se manifestă este destul de clară. Cum acest blog se ocupă de ceea ce se va întâmpla, nu de ceea de se întâmplă prefer acum să las acum locul "analiştilor" care probabil ne vor captiva luni în şir cu explicarea cauzelor care au stat la baza scăderii.

Ceea ce mi se pare interesant este că, într-un final, chiar şi cei de la Ziarul Financiar au sesizat scăderea, evident prin "metoda" binecunoscută a analizei anunţurilor de pe site-ul anuntul.ro(vezi articolul din ZF). În ultimele luni am monitorizat anuntul.ro şi trebuie să recunosc faptul că rezultatele pe care le-am obţinut au fost similare cu cele ale ZF. Ceea ce mi s-a părut însă extrem de interesant este faptul că, în ultima perioadă, şi-au accentuat declinul garsonierele, adică segmentul cel mai speculativ al pieţei. Aceasta înseamnă că, în viitorul apropiat, acest segment se va deprecia mult mai accelerat decât restul pieţei. Iar această mişcare este normală având în vedere faptul că, până acum, segmentul garsonierelor vechi s-a situat în avangarda aprecierii.

Date fiind exemplele prezentate, nu prea-mi dau seama cum mult mediatizatul indice BREI a dat pe plus. Oare băieţii de la Colliers(experţi parcă-şi spuneau) trăiesc pe lumea asta sau au ceva interese ascunse? Şi dacă este vorba de interese, adică de o tentativă de manipulare, oare nu ar trebui să sesizeze cineva acest lucru?

4 comentarii:

  1. Ce interese ascunse ar putea avea cei de la Colliers? Ei sunt nişte profesionişti 100%! S-a dovedit cu nenumerate ocazii că etica reprezintă elementul primordial în domeniul imobiliarelor, iar companiile de consultanţă imobiliară, adică intermediarii tranzacţiilor de milioane de euro, se dedică total satisfacerii clienţilor.
    Există oare în România o cale prin care băieţii ăştia şmecheri ar putea s-o încurce dpdv juridic??? M-ar interesa detalii de genul număr de ani de puşcărie...

    RăspundețiȘtergere
  2. agentiile fac ceea ce se numeste analiza (?!), iar orice analist poate gresi.

    e devina sistemul de culegere automata a datelor, algoritmul de procesare sau, cel mai bine, Georgel, care a pus dejtu' unde nu trebe la tastatura. el are probleme din astea. cum sa-l bagi la inchisoare?

    trecind de la neseriozitate la hilaritate, eu nu incetez sa ma distrez citind aprecierile specialistior, fie ca sint din imobiliare, bursa sau finante in general.

    chiar nu stiu care e criteriile pe care se aleg acesti oameni. probabil nu e nimeni prin conducere care sa se priceapa si daca vine unul si stie citeva cuvinte din jargonul de specialitate, e angajat.
    the show must go on!

    RăspundețiȘtergere
  3. Ca si tine, cei de la ZF s-au uitat la preturi, dar nu au pus mina pe telefon sa vada cit de reale sunt acele anunturi.
    Fiindca am un prieten care cauta un apartament, m-am oferit sa dau eu telefoane si sa ma duc sa vizionez impreuna cu agentiile, urmind sa-l trimit direct pe el sa negocieze cu proprietarul.
    Dupa vreo 50 de telefoane date (apartamente in diferite zone ale Bucurestiului) pot sa-ti spun un singur lucru: preturile de pe anuntul.ro sunt nada pentru fraieri. Apartamentele cu acele preturi nu exista, dar bineinteles, agentia are ceva cam la fel numai ca cu 10 - 20 mii mai scump. Adica cu acelasi pret ca acum 6 luni.
    Dupa telefoanele astea si dupa dialogurile cu diversi agenti pot confirma ca:
    - au scazut ofertele la apartamente (cine a vrut sa vinda a vindut)
    - terenurile in jurul Bucurestiului merg foarte prost, adica nu se vind pentru ca nimeni nu lasa din pret.
    "Scaderea care se simte" de care vorbesti tu, e adevarata, dar inca nu e. Dar o sa fie, daca nu anul asta in jurul alegerilor, sigur in primavara viitoare. Si or sa fie si multe apartamente la vinzare cind euro se va intoarce la 4 lei si inflatia la 8 - 9 %. Bancile le vor vinde incercind sa recupereze banii imprumutati.

    RăspundețiȘtergere
  4. am mai intervenit la un moment dat cu un comentariu similar, pornind de la "criza subprime" in us, unde clientii au ajuns in incapacitate de plata. toata lumea spera "sa vezi acum ieftiniri". iluzia a tinut 2 ani. dupa care lumea a renuntat la chilipirurile alea (fie macar un 20-30% reduceri) care nu mai veneau si a cumparat la pretul "normal".
    comentariul lui radu stefan mi se pare f. la obiect.
    preturile vor stagna, atat. cererea in romania e imensa; e adevarat, vine de la clienti cu capacitate financiara "nesatisfacatoare", dar asta nu va insemna ca locuintele se vor ieftini, sa cumpere tot poporul.
    aveti idee pe ce se bazeaza criza in spania? 5 mil de unitati locative noi in 10 ani. la noi cate mii pe an se livreaza?
    preturile vor stagna (o eventuala ieftinire de 10% mi se pare rezonabila), tranzactiile se vor imputina si va cumpara cine poate. si cu asta basta.

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)