vineri, 25 iulie 2008

Problema Petrom


A
flăm dintr-un articol din Business Standard că guvernul este interesat să suprataxeze Petrom şi, pentru aceasta, încearcă să găsească un model în UE. Încă de când a început să răsufle "problema Petrom" s-a făcut referire la celebra taxă de redevenţă care nu poate fi schimbată şi care ar fi cauza principală a "pierderilor" pe care le înregistrăm prin netaxarea Petrom.

Subiectul în cauză este mai mult decât neserios şi, cel mai probabil, menit a ne întări ideea că nu mai e nimic de făcut. Par destul de suspecte ieşirile la rampă ale politicienilor care ne explică elegant cât de mult doresc să îndrepte greşeala făcută la privatizare şi că, din păcate, asta e. Evident că dacă cineva ar dori să taxeze Petrom ar face-o fără nicio problemă. Este cumva interzisă introducerea unei taxe pentru transportul petrolului extras de pe teritoriul ţării? Sau introducerea unei taxe pentru poluarea produsă de petrolul extras? Sau chiar o taxă pentru apa introdusă în puţurile petroliere? Atâta timp cât la un moment dat s-a discutat de introducerea taxei pe scaun, cred că o taxă pe viitoarele noxe emise de petrolul autohton nu ar fi exagerată(sau ceva similar).

Suprataxarea pe profit este o prostie atâtata timp cât achiziţiile Petrom de la firma mamă nu pot fi controlate(mai ţineţi minte scandalul legat de la achiziţiile Petrom din Elveţia?. Şi, dacă într-adevăr s-ar introduce această suprataxă, presimt că nu aş mai vedea clipul publicitar actual care invadează televizoarele. În schimb, probabil am vedea discuţii filosofice legate de "grava criză" prin care trece Petrom şi care ar putea avea ca efect înregistrarea de pierderi...

2 comentarii:

  1. Privatizarea Petrom este strigatoare la cer, la fel multe alte privatizari si afaceri ale politicienilor nostri.
    Problema mare este insa a noastra a celorlalti. Nu mai suntem uniti, fiecare isi vede de viata lui si de confortul lui.
    Cum ar fi fost daca am fi facut greve sau meetinguri de protest de fiecare data cand ar fi calcat stramb? Eu cred ca nu isi mai permiteau sa faca orice.
    Din pacate va fi din rau in mai rau si nimeni nu va face nimic.

    RăspundețiȘtergere
  2. sunte de accord cu tine, botez ... nu stim sa ne exercitam dreptul democratic, pentru ca niciodata n-am fost democratie. Nici acum nu suntem o democratie, pentru ca nu ne-am castigat drepturile printr-o revolutie adevarata. A fost o manipulare adevarata!

    Singura modalitate e sa-i fentam cu propriile lor arme, si sa sprijinim politic oameni care intr-adevar vor sa faca lucruriile bine. Dar si atunci, oamenii cunt coruptibili.

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)