vineri, 15 august 2008

Greva gulerelor albe


Greva japoneză a salariaţilor de la BCR este evenimentul care marchează intrarea într-o nouă etapă a sistemului bancar românesc. Teoretic, salariaţii BCR protestează împotriva programului de lucru, însă adevărata durere a acestora este reprezentată de restructurările pe care Erste le-a început şi pe care, în mod sigur, le va continua. Evenimentul aproape se suprapune cu nemulţumirile referitoare la salarii exprimate mai mult sau mai puţin public de către unii şefi de bănci.

Recentele probleme şi estimările nu tocmai roze pentru sistemul financiar-bancar îi pun pe strategii băncilor în faţa unei situaţii care, peste puţin timp, va avea efecte devastatoare asupra ratei profitabilităţii:salariaţii şi salariile. Dacă ani la rândul băncile au ridicat "preţurile" în lupta pentru salariaţi, se pare că, în scurt timp, va sosi ziua scadenţei. Ce înseamnă aceasta? Restrângeri de activitate şi optimizări de salarii. Pe scurt, vin vremuri grele pentru salariaţii băncilor, iar cei mai expuşi sunt cei din unităţile mici(agenţii şi puncte de lucru).

Greva nu este, în niciun caz o opţiune, mai ales în acest domeniu. Eficienţa muncii în instituţiile bancare este una scăzută, nivelul de cunoaştere este redus, iar salariile mari. Acest cocktail ucigător generează necesitatea unei optimizări a sistemului.

2 comentarii:

  1. Un alt efect al concedierilor masive din banci e generarea de restante la credite.

    Stiu ca angajatii unei banci beneficiaza de anumite avantaje pentru acordarea unui credit, insa nu mai stiu daca acestea sunt valabile si dupa "divort".

    Insa ce te faci daca ambii soti lucreaza la banca si amandoi sunt concediati? Chiar si unul dintre ei sa nu mai lucreze, tot dificil va fi cand platesti lunar 700 Euro din 1000, venitul familiei.

    RăspundețiȘtergere
  2. Cshapdeveloper
    In mod sigur nu sevor pastra avantaleje" dupa divort " cum inspirat ii spui tu.
    In orice contract de credit ,tu, cel care impumuti banii esti obligat sa anunti orice schimbare cu privire la locul de munca functia detinuta si nivellul salariului. de ce crezi oare?
    cei ce vor fi concediati vor avea 2 variante:
    ori vor rambursa tot creditul
    ori se vor angaja foarte repede in alta parte(varianta fericita) si vor continua relatia cu banca in calitate de clienti obisnuiti(fara nici un avantaj).
    parerea mea!

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)