marți, 16 septembrie 2008

Ziua de după


Săptămâna trecută anunţam intrarea într-o nouă etapă a crizei financiare. Sincer, nu mă gândeam că aceasta se va produce atât de rapid şi atât de violent. Dacă asupra lui Lehman Brothers existau ipoteze de mai bine de 7 luni(şi certitudini de aproximativ 2 luni), numele Merrill Lynch nu mai fusese rostit. Oricum, în acest moment aceste lucruri nu mai contează, cum nu mai contează nici faptul că FED-ul este cu mâinile şi picioarele legate. Criza oricum se adânceşte, iar ceea ce voi face în acest articol nu va fi decât să arăt implicaţiile pentru a înţelege ceea ce va urma.

AIG este următoarea ţintă a crizei financiare, iar injecţia de 20 mld de dolari(pe care a primit-o in extremis ieri) s-ar putea dovedi insuficientă. Necesarul de lichidităţi imediate ale AIG este de 40 mld. de dolari, bani pe care i-a solicitat de la FED. Întrucât FED este o instituţie sleită şi incapabilă să reacţioneze, mi-e greu să cred că AIG va găsi suport. Conform unei declaraţii a lui Kenneth Lewis(CEO Bank of America) "un eşec al AIG ar fi o problemă infint mai mare decât decesul Lehman Brothers". Intrarea AIG în dificultate nu însemnă decât dezvoltarea crizei şi pe piaţa asigurărilor, fenomen care fusese intuit încă de la începutul anului, iar cititorii acestui blog în mod sigur au fost alertaţi.

Ca să înţelegem mai bine cum se propagă criza americană, nu voi aminti decât că AXA SA, al doilea asigurător european, deţine peste 7% din acţiunile Lehman, ceea ce în mod sigur nu ne face să ne simţim confortabil. Cum Banca Centrală Europeana a injectat în piaţă aproximativ 30 mld. de euro(într-o singură zi!), ne putem da lesne seama că cerul începe să se precipite şi deasupra vechiului continent.

Ce va urma? Cel mai probabil vom vedea declaraţii belicoase, o stabilizare formală urmată de un nou cutremur. Aşa cum am spus de nenumărate ori, această criză e diferită. Total diferită de tot ce-aţi văzut până acum. Din păcate autorităţile n-au înţeles asta. Iar dacă au înţeles şi acţionează aşa, probabil vom afla lucruri extrem de interesante anul viitor.

3 comentarii:

  1. In aceste conditii recomandati o iesire imediata de pe bursa? sau eventual in momentul stabilizarii formale?

    RăspundețiȘtergere
  2. Ce stii de relatia AIG Romania cu AIG-ul mare?

    De multe ori am auzit ca in cazul unui faliment cei din Ro ar fi la adaopst...tu ce zici?

    RăspundețiȘtergere
  3. Lucruri interesante:

    Moment istoric

    dovada ca nu glumeam (documentar)

    Ai intuit si tu atunci ce se intampla (tin sa te felicit pentru ca articolul a ramas chiar si azi de foarte mare actualitate / pentru ca nu s-a schimbat mare lucru), insa nu cred ca ai dat destula importanta adevaratei cauze care a declansat totul: razboiul Rusia - Georgia. Lupta dintre monopolurile globale, mai exact.

    Stiu, e o afirmatie trasa de par si exagerata. Mie imi pare sincer rau ca preferi sa ramai intr-o zona calduta (de credibilitate), in loc sa iei taurul de coarne si sa spui ce crezi cu adevarat.

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)