luni, 20 octombrie 2008

The new wave

După o săptămână calmă, în care lucrurile par a se fi liniştit, un nou val al crizei se apropie îngrijorător de România.

În primul rând, Ungaria se confruntă în aceste zile cu o scădere radicală a bursei şi o devalorizare puternică a forintului, elemente care au condus la o scădere a rating-ului de ţară. Problemele de curs au apărut în primul rând din cauza exodului masiv al investitorilor care consideră acum Ungaria o ţară a nisipurilor mişcătoare. Cert este că Ungaria are toate şansele să devină "următoarea Islandă" în ceea ce priveşte efectele crizei.

Îngrijorător pentru noi este faptul că, dintr-un raport dat publicităţii de Goldman Sachs, România este considerată numărul doi la capitolul vulnerabilitate în faţa crizei globale(imediat după unguri). Principalii vinovaţi pentru această situaţie sunt, evident, indicatorii macroeconomici extrem de slabi.

Un alt element care ne loveşte frontal este coborârea perspectivei ratingului Erste Bank de la stabilă la negativă pe fondul impactului regional al crizei financiare. Interesant este faptul că cei de la S&P consideră că "operaţiunile din România ale ERSTE pot crea presiuni suplimentare". Cel mai rău lucru care ni se poate întâmpla dinspre BCR ar fi "exportul" depozitelor către Austria. După cum se ştie, austriecii au perturbat întrega regiune prin garantarea integrală a depozitelor bancare. Această mişcare se constituie într-o grosolană concurenţă neloială pentru toate ţările din zonă. Şi, ca o opinie proprie, cred că garantarea asta funcţionează numai pe hârtie! În cazul unei crize generalizate nicio ţară de pe această planetă nu poate restitui toţi banii din băncile sale(poate numai dacă porneşte tiparniţa, însă Austria nu deţine aşa ceva). E o utopie!

În fine este posibil ca problemele ING să creeze emoţii suplimentare pe piaţa noastră(banca are în România peste 600 000 clienţi pe segmentul retail). După cum se ştie, ING acţionează ca sucursală a băncii mamă, iar depozitele deschise la această bancă sunt garantate de instituţia similară din Olanda în limita a 100 000 EUR. Personal, nu cred că ING va avea probleme în perioada imediat următoare întrucât guvernul Olandei a injectat în bancă aproximativ 10 mld. EUR.

Ne aşteaptă o săptămână grea, poate cea mai grea de până acum. Nu ştiu dacă vom avea o explozie a cursului(am estimat-o eronat pentru săptămâna trecută :-( ) întrucât foamea de lei creată de BNR nu prea lasă loc unei evoluţii normale. Reversul mişcării lui Isărescu este creşterea record a dobânzilor la lei, ceea ce poate avea ca efect creşterea restanţelor în tot sistemul bancar.

P.S. Începând de azi îmi puteţi scrie pe adresa ddan at gmx punct com. Aştept opiniile şi comentariile voastre atât direct pe blog cât şi pe mail.

3 comentarii:

  1. pana una alta, vad ca leul a inceput saptamana pe apreciere..

    RăspundețiȘtergere
  2. Orice rating dat de Goldman & Sachs & CO a devenit o gluma. Similar si pt. Erste, agentiile de rating nu mai au nici o credibilitate dupa colosalul "f..k up" din US. Ungaria e praf de cand au venit socialistii la putere, nu suporta comparatie cu Romania.

    RăspundețiȘtergere
  3. http://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-4929027-camera-reprezentantilor-acuza-agentiile-rating-ignorat-semnalele-privind-criza-financiara.htm

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)