marți, 14 octombrie 2008

Tenebre


După întâlnirile G7, G20 şi UE, planurile concertate de combatere a crizei devin clare. Practic asistăm la o capitalizare cu forța a tuturor piețelor financiare, mai precis la o inundare a acestora cu bani: <<The European Central Bank, the Bank of England and the Swiss National Bank will offer European banks unlimited dollar funds with maturities of seven, 28 and 84 days at fixed interest rates against ``appropriate collateral,'' the Washington-based Fed said today. The Fed had capped at $380 billion the currency it would swap with the three central banks. >> (Bloomberg).

Ce înseamnă aceasta? În primul rând o dorinţă morbidă de a rezolva criza cu orice preţ. Indiferent de cât costă, de cât va dura sau de consecinţele pe care le va avea. Spectrul unei recesiuni de proporţii se pare că a întunecat minţile multora. Pe de altă parte, hotărârea cu care se intervine nu reprezintă decât un joc psihologic menit a intimida speculatorii(care vor mai fi rămas..).

Sincer, din tot acest plan măreţ nu vad nicio ieşire. În cel mai bun caz se va va ajunge la o amânare a crizei (cu 7, 28 sau 84 de zile), iar în cel mai rău caz la o explozie a inflaţiei(care este din ce în ce mai probabilă). Actuala tactică mi se pare rudimentară. E ca şi cum ai avea o gaură de 1 metru pătrat în rezervorul maşinii şi ai încerca să-l repari făcând plinul la fiecare kilometru parcurs. Pur şi simplu nu va funcţiona, fără să mai vorbim de faptul că oricând poţi face explozie.

Singurul exemplu care-mi vine acum în minte este Zimbabwe. Poate cineva va "pierde" puţin timp şi va înţelege ce înseamnă emiterea de monedă fără acoperire.

2 comentarii:

  1. Scuză-mă că întreb şi eu, ca prostul: acoperire în ce? De la renunţarea la etalonul-aur, cum mai ştim dacă o monedă are sau nu acoperire? În afară de faptul că ne jucăm cu nişte statistici, ce altceva putem face?
    Banii care se injectează acum au tot atâta acoperire câtă aveau şi aceia care circulau înainte de criză. Şi nu ştiu ce mă face să cred că inflaţia nu prea mai are legătură cu volumul banilor aflat pe piaţă. Când s-a format bula specualtivă actuală, piaţa a fost inundată de bani, şi inflaţia scădea. De ce? Totul este o iluzie!

    RăspundețiȘtergere
  2. las' ca-i bine.

    decat 20 de ani de deflatie a la japonia este clar preferabil ce s-a intamplat acum si care sunt printre putinele actiuni corecte!

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)