miercuri, 5 noiembrie 2008

America si bursa

Poate că cel mai utilizat şablon pe cere-l auzim zilele acestea este că, pe fondul alegerii lui Obama, bursele cresc deoarece americanii au încredere în politica noului preşedinte. Este evident că acest clişeu nu are absolut nicio bază. Dacă analizăm numai programul economic al lui Obama, în care creşterea taxelor este un element fundamental, ne putem da lesne seama că nu există motive pentru care investitorii ar fi bucuroşi.

Adevărul este că, în preajma alegerilor, electoratul este optimist, ceea ce favorizează sporirea consumului, creşterea indicilor bursieri s.a. Americanii percep alegerea noului presedinte ca pe o nouă eră, iar când eşti pus în faţa schimbării eşti tentat să crezi că absolut toate lucrurile rele vor dispărea peste noapte. Acesta este şi un efect al campaniei electorale în care "bombele cu slogane", promisiunile şi viaţa în roz sunt prezente pe toate canalele media. Numai că, după trecerea acestei zile magice, americanul se trezeşte în aceeaşi "boring life" şi cu aceleaşi probleme.

Nu trebuie să uităm că suntem într-o criză profundă, al cărei cost, până în acest moment, a fost de 3 trilioane $. O criză care va continua să coste şi care încă nu şi-a devorat toate victimele. În perioada imediat următoare vor începe falimentele din alte domenii de activitate decât cel financiar. Aceasta va readuce panica şi perspectivele sumbre. Iar nota de plată pentru dezastru oricum va trebui plătită. Atât de americani cât şi de restul lumii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)