miercuri, 12 noiembrie 2008

Lantul slăbiciunilor

Făcând un search pe sursele de ştiri, mi-a reţinut atenţia o declaraţie a lui Ion Lixandru, preşedintele Uniunii Naţionale a Transportatorilor din România, conform căreia, companiile de transport riscă să intre într-o perioadă de criză la finalul anului, în situaţia în care consumul nu îşi va reveni. O ştire seacă, ce lesne poate trece nevăzută. Numai că situaţia nu e atât de simplă pe cât pare.

O criză a transportatorilor se va transforma rapid într-o criză a finanţatorilor acestora, adică a firmelor de leasing. Imaginaţi-vă o firmă de leasing care se trezeşte brusc cu X camioane în ogradă. În primul rând societatea va avea probleme cu vânzarea acestora. E logic faptul că pe o contracţie a pieţei transporturilor de mărfuri nici Aghiuţă nu cumpăra TIR-uri. În acest mod problema se transmite la nivelul următor, adică la finanţatorul firmei de leasing. Ei bine, în majoritatea covârşitoare a cazurilor, finanţarea este asigurată prin bancă, iar când am pronunţat acest cuvânt magic, cercul se închide(...şi nu mai continuăm discuţia că poate se trezeşte Gheţea să ne "dea în penal").

Raţionamentul de mai sus nu este complet. Nu am vorbit nimic despre societăţile de asigurări care-şi vor vedea veniturile brusc micşorate, despre producătorii şi distribuitorii de combustibili care deja simt scăderea sau despre multe alte domenii care vor avea de suferit direct sau indirect. El ilustrează însă perfect modalitatea în care virusul crizei se răspândeşte. Şi, din păcate, când îl vom percepe cu adevărat va fi foarte târziu!

2 comentarii:

  1. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  2. Am spus ca de la banci a pornit totul, si nu mi se pare nimic incorect. Bancile au acordat credite sub-prime, ele s-au jucat cu dobanzile, ele au creat aceste toxice derivate garantate cu ipoteci... in fine
    Spunea domnul Lixandru despre revenirea consumului. Constantin Stroe a gasit si solutia : relansarea creditarii.
    Acum cata minte iti trebuie sa realizezi ca acest consum bazat pe credit nu poate merge la nesfarsit, ca salariile din romania nu pot suporta un procent de indatorare al populatiei similar cu cel al statelor vestice... oamenii si-au luat o casa sau o masina, o plasma sau mai stiu eu ce si acum strang cureaua sa plateasca ratele. Plus ca multi s-au convins de pretul real al creditelor doar cu buletinul si se vor gandi de doua ori inainte de a se arunca cu capul inainte...
    Asta e, in loc sa investim in tehnologizare, in cresterea productivitatii, in infrastructura, am construit hipermarketuri, mall-uri si ne-am batut cu pumnii in piept ca economia duduie cand de fapt cresterea economica era data de cresterea consumului. Pe credit, fireste.

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)