vineri, 5 decembrie 2008

Criza lu' cinzeacă

De obicei, când se vorbeşte de criză ne raportăm la date statistice, informaţii seci şi reci. Ei bine, de multe ori este bine să te întorci în viaţa reală pentru a observa cum problemele economice lovesc societatea.

Acum câteva zile am zâmbit când am aflat că în Rusia stocurile de vodcă sunt la un nivel record, iar vânzările s-au prăbuşit. Dacă vodca nu mai e prietenul rusului înseamnă că lucrurile au luat-o cu adevărat razna! O altă ştire, de data asta din "perfidul Albion" ne lasă fără replică: în fiecare zi, în Marea Britanie, se închid cinci pub-uri. Cum pub-ul este aproape o instituţie în Anglia, acest val de închideri pare a lovi într-unul din "stâlpii societăţii".

Poate că aceste ştiri, aproape de fapt divers, vă stârnesc râsul, însă ele prefigurează un trend general al societăţii: reducerea costurilor. Chiar credeţi că ruşii sau englezii nu mai beau? Probabil că, în condiţiile crizei, beau chiar mai mult, dar de plătit plătesc mai puţin. Dacă în cazul ruşilor soluţia găsită a fost autoconsumul(pentru cei care nu ştiu, un rus nu e serios dacă nu are un alambic în casă), englezii preferă să-şi cumpere berea de la supermarket şi să o bea acasă. Sunt şi acestea soluţii la criză. Spre deosebire însă de soluţiile guvernamentale care constau în acoperirea găurilor cu bani, soluţiile populare au mai mult bun simţ întrucât au înţeles că problemele financiare se rezolvă prin tăierea costurilor, nu prin stimularea consumului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)