miercuri, 10 decembrie 2008

Declinul unui gigant?

Am mai tratat în acest blog probleme legate de IT, aşa că nu cred că este exagerat dacă vă propun să ne îndreptăm privirea către gigantul din Redmont. Cred cu tărie că, după ce am asistat la mărirea Microsoft urmează să vedem, în acelaşi mod, decăderea sa. Ceea ce mi-a reţinut atenţia în ultima perioadă a fost viteza cu care Microsoft pierde cote importante de piaţă atât pe segmentul browserelor(IE este în cădere liberă), cât şi pe segmentul sistemelor de operare. Dacă în ceea ce priveşte Windows-ul lucrurile sunt încă sub control(dacă se poate numi sub control situaţia în care pierzi 2% cotă de piaţă în mai puţin de un an), pe piaţa sistemelor de operare pentru dispozitive, Windows Mobile începe să sufere vizibil. Dacă privim către isteria iPhone sau mai noua "revoluţie" Android putem înţelege că acest război este ca şi pierdut pentru Microsoft.

În ceea ce priveşte sistemele de operare desktop, cel mai mare duşman al lui Microsoft este "noua specie" netbook. Aceste subnotebook-uri rulează pe hardware de cele mai multe ori ieftin, iar pentru ele alegerea ideală este un sistem de operare Linux. Nu vă pot da ca exemplu decât eeePC-urile care, nu numai că au creat o isterie, dar au reuşit să dezvolte o nouă categorie de produse. În mod normal, un utilizator de netbook se rupe total de Microsoft. El nu mai utilizează Office şi OpenOffice, nu prea mai e interesat de software desktop întrucât are tot ce-i trebuie pe net. Iar pe net nu utilizeză Hotmail ci Yahoo sau gMail, nu caută cu MSN search ci cu Google şi, în niciun caz, nu utilizează Office Live, ci GoogleDocs.

Firma din Redmond nu pare a fi pregătită pentru noile realităţi. Sistemele lor de operare sunt din ce în ce mai greoaie şi mai consumatoare de hardware. Se mişcă din ce în ce mai greu şi au limitări din ce în ce mai mari. Modelul lor de business este acelaşi de acum 20 de ani, iar realităţile s-au schimbat destul de mult de-atunci. Iar zvonuri precum viitorul sistem de operare al Google par a fi "cuie bătute în sicriu". Singura scăpare a gigantului Microsoft ar fi un soi de revoluţie internă, o reinventare a sa, dar cred că este deja prea târziu.

2 comentarii:

  1. Corporatiile care asigura grosul veniturilor MS s-au gandit deja sa revina la modelul de computing din anii 70-80. Mainframe puternic si statii chioare. Virtualizarea fiind la mare cinste acum. In aceasta competitie a virtualizarii, MS are concurenti ca Citrix si VMWare, nu Google.
    Si nu cred ca au ramas in urma, Vista fiind gandita ca o mica masina virtuala. Problema la Vista tine doar de "usability" care poate fi clar imbunatatita. Insa solutia tehnica adoptata de Vista este in mod clar viitorul spre care se indreapta computing-ul profesional.

    RăspundețiȘtergere
  2. VOR FI SCHIMBARI MAJORE IN FOARTE SCURT TIMP

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)