joi, 11 decembrie 2008

Islam money

Date fiind turbulenţele extreme înregistrate pe piaţa financiară internaţională, toată lumea pare a căuta alternative la actualul sistem. Sunt luate în consideraţie zeci de modele unele mai vechi, altele mai noi, se caută soluţii şi se dă foarte mult cu presupusul. Una dintre ideile recent apărute, este aceea a copierii modelului islamic, adică al băncii care respectă sharia(legea islamică).

Interesant la modelul islamic de bancă este produsul principal de creditare denumit sukuk. Pentru cei care nu ştiu, Coranul interzice împrumutul banilor cu dobândă ceea ce, din punctul nostru de vedere ar însemna sfârşitul băncilor. Ei bine, creditul islamic are un principiu puţin diferit: dacă vrei să-ţi cumperi o casă pe credit te adresezi băncii, ea o cumpără pentru tine şi ţi-o revinde în rate la un preţ mai mare. Simplist s-ar putea crede că este vorba de "aceeaşi Mărie cu altă pălărie". Ei bine, nu e chiar aşa. În primul rând acest model "consumă" banii băncii pe produse palpabile. Aşa cum puteţi observa, creditul de genul celui de nevoi personale este exclus. De asemenea, sukuk-ul practicat pentru mediul de business transformă banca din "creditor rece" în partener, ceea ce - cel puţin teoretic - îi pune pe creditor şi pe împrumutat de aceeaşi parte a baricadei.

Ceea ce a atras atenţia observatorilor a fost evoluţia extrem de rapidă a băncilor islamice.Practic instituţiile de creditare de acest tip s-au întins extrem de rapid în statele arabe şi au depăşit graniţele. Aşa se face că puteţi întâlni bănci islamice aproape în orice capitală din lume(dacă nu mă înşel există una şi în Bucureşti).

Evident, ceea ce am descris până acum reprezintă partea frumoasă sau, mai bine spus, ţine de propaganda sistemului. Băncile islamice nu sunt nici mai bune şi nici mai rele decât băncile clasice. Faptul că sistemul pare stabil ţine atât de tradiţie cât şi de gradul redus de maturitate financiară a statelor în care funcţionează. Cei care cred că actualul sistem financiar poate fi înlocuit cu cel islamic sunt cel puţin naivi. În primul rând sukuk-ul nu poate fi disponibil pe termen scurt, ceea ce clar îi limitează aria de aplicabilitate. De asemenea, nu ştiu ce transparenţă şi, mai ales, credibilitate are o bancă ai cărei angajaţi se ocupă atât de cumpărările de oi, cămile sau maimuţe cât şi de investiţiile în nanotehnologii şi IT. Nu trebuie să uităm că dezvoltarea de produse derivate nu prea e posibilă în sistemele financiare islamice ceea ce nu prea se împacă deloc cu spiritul nostru speculativ.

Mă îndoiesc sincer că acest sistem poate fi alternativa actualului sistem financiar, iar cei care fac asemenea propuneri sunt cel puţin naivi. Faptul că el funcţionează ţine mai mult de specificul zonei şi nicidecum de vreo eficienţă a sa.

7 comentarii:

  1. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  2. Cred ca economistii cauta solutii la o problema inexistenta, sau pt. care exista deja solutii foarte bune (si incercate).

    Economia e "impinsa" inainte de "lacomia" (in sens bun) oamenilor cu bani, care-si investesc averea in diferite domenii, pt. a scoate profit. Antidotul "lacomiei" este (si a fost intotdeauna) "frica" (de a pierde banii investiti, faliment).

    Nici un alt sistem inventat de om, nu va putea avea solutii mai bune decat sistemul "natural" al lacomiei/fricii.

    Daca problemele economice actuale au fost generate artificial (de catre guverne) prin practicarea dobanzilor de referinta bancare extrem de mici (mai ales in USA, unde dobanda ajunsese la 1% in anii '90-'00) - ce a generat diverse bubble-uri (.com, imobiliare, cheltuieli exagerate), deci agravarea lacomiei "naturale" - tot guvernele suprima acum frica
    prin bailout-uri, impiedicarea falimentelor bancare si pomparea de bani in economie.

    De fapt guvernele s-au pus, in tot timpul asta, contra pietelor libere, introducand distorsiuni. Ce se intampla cu firmele, oamenii care au "jucat"/muncit cinstit si acum au de infruntat concurenta neloiala a firmelor salvate de la faliment de guverne?

    Menirea guvernelor nu este sa conduca lumea, economia, sau sa scoata profit. Contribuabilul sponsorizeaza guvernul pt. ca acesta sa construiasca infrastructura tarii, sa aiba grija de educatie, sanatate, pensii. Pentru restul exista economia privata, care este mult mai eficienta si ferita de coruptie.

    RăspundețiȘtergere
  3. O, da! Un şoim al pieţelor libere şi inteligente, care ne rezolvă toate problemele, tocmai a fost arestat pentru o fraudă de 50 de miliarde de dolari! Cât de mare a fost lăcomia şi cât de mică frica? Şi cum de n-a întrecut Somalia SUA, că n-are stat să intervină, şi forţele pieţie se pot manifesta plenar? A, da, ăia au crescut doar producţia de piraţi la hectarul de mare!
    Nu îmi plac fanaticii statului, dar nu mă topesc de drag nici pentru fanaticii pieţei. Să faci din lăcomie şi din frică motoarele progresului, fie el şi limitat doar la economie, e o tâmpenie pură şi simplă, care scoate factorul raţionalitate în afara jocului, lăsând totul pe seama instinctelor.

    RăspundețiȘtergere
  4. problemele au fost generate de guverne, amplificate de media (tot guvern) iar in spatele guvernului este cine? Contribuabilul este doar masca care inca nu a cazut dar in spate este tot the corporation. Asa ca incercarea mascata de a arunca vina asupra guvernelor este superflua deoarece nu poti culpabiliza pe cineva care nici macar nu exista. Societatea democratica este un tel, la fel cum a fost si utopicul comunism. Ceea ce se intimpla este incercarea de acaparare a banilor publici pentru finantarea unui sistem corupt. Criza este combustibilul economiei capitaliste iar corporatia este motorul unde se arde gazul de pomana.

    "Ce se intampla cu firmele, oamenii ???" ei sint cei care platesc oalele sparte sau ei sint oalele sparte, ei sint victimele colaterale, de unde se vede viabilitatea acestui sistem.

    Cit priveste economia privata ferita de coruptie, probabil te referi la teoriile care le invatati voi pe la scolile lui Friedman.

    RăspundețiȘtergere
  5. Revin cu cateva comentarii la post-urile lui Constantin si Brad.

    In primul rand nu sunt economist de profesie (sau educatie), asa ca ideile mi le bazez pe bun simt, ceva rationament si informatii citite.

    In al doilea rand nu sunt un fan(atic) nici al pietei libere nici al statului. Nu am nici solutii la problemele actuale...

    Intr-adevar, cred ca in spatele guvernelor sunt corporatiile, bancile, magnatii sau interese personale (de ce ar plati sume fabuloase pt. campaniile electorale ale politicienilor?). Dar coruptia este posibila tocmai din cauza guvernelor, care si-au atribuit puteri din ce in ce mai mari, s-au implicat din ce in ce mai mult in economie (prin legi, reglementari sau participatii in diferite afaceri). Daca guvernele ar ramane la domeniile enumerate mai sus, atunci nu ar fi atat loc pt. coruptie.

    Totusi guvernul a incetat de mult sa mai fie doar o organizatie de "binefacere" in folosul comunitatii, si s-a dezvoltat intr-o afacere profitabila. Din pacate, noi, contribuabilii platim guvernul si am avea dreptul de a cere "chitantele".

    Cat despre lacomie si frica: au fost dintotdeauna parte a motorului progresului (pe langa "nevoia"). Si nici macar nu au fost inventate de om. Rationamentul intra in poza abia dupa.

    RăspundețiȘtergere
  6. Islam money...???? Parte obtinuti din oil, parte din ...stergerea datoriilor istorice..ca deh, ei e saraci si suparati ca e saraci...cu duhul...?! Nu.Pur si simplu gena lor plina de oil, le da tupeu si usurinta de miscare.
    Acum, insa, in alta "ordine de idei" , am auzit ca TAJ MAHAL-ul e...pe cale de disparitie...adica, metaforizand...simbolul iubirii, al dragostei...e pe cale de disparitie...dintre minunile lumii????
    Revenind, n-au decat sa-i sponsorizeze pe patroni din contributia mea, bun contribuabil la bugetul atatului, da' cel putin sa-mi dea actiuni pe la bancile alea sau regiile alea la care se duc si din taxele si impozitele mele.
    Danemarca i-a facut pe danezi actionari la resursele naturale ale Danemarcei.E regat Danemarca sau e...tara comunista...? zic.

    RăspundețiȘtergere
  7. Nu tin nici cu bancile nici cu statul nici cu nimeni care are monopol asupra banilor sau a utilizarii fortei.

    Tot in coran scrie ca dumnezeul lor este unic si ca trebuie sa faca orice sa converteasca toata lumea la islam ceea ce nu iti doresc.

    Nu sunt xenofob sau rasist ci doar ma uit in jur inainte sa ma excit prea tare de una sau de alta.

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)