miercuri, 3 decembrie 2008

Mitul cresterii economiei

Se pare că în ultima perioadă subiectul predilect al jurnaliştilor şi analiştilor este creşterea economică de anul viitor. Se pariază diverse procente, se dau ca sigure estimările unor bănci sau ale unor agenţii de rating, se contestă observaţiile unora şi se aprobă presupoziţiile altora. În tot acest cor nebun a intrat şi Banca Naţională care a estimat o creştere economică de până la 6%.

Să ne înţelegem, o creştere de 6% e imens! Când aud asemenea procente aruncate, parcă aş retrăi coşmarul şi sterilitatea campaniei electorale. Tind să cred că mulţi se îmbată cu apă chioară. În cazul în care România ar avea anul viitor o creştere de 4% am putea afirma că trăim în ţara în care râurile s-au transformat în lapte şi miere.

Cel mai probabil ne vom confrunta cu o contracţie, iar asta se vede de-acum: nu se mai produc maşini, fabricile de mobilă sunt ameninţate de spectrul falimentului, dezvoltările imobiliare sunt deja în cădere s.a.m.d. Colac peste pupăză, vom avea parte şi de o nouă campanie electorală, ceea ce ne va arunca într-o nouă promisiadsă. Cred că e timpul să privim realitatea în faţă. Decât să facem pariuri în privinţa creşterii economice, cred că e mult mai util să ne concentrăm asupra deficitului bugetar întrucât sunt sigur că e vorba de o bombă care stă să explodeze. Punem pariu?

P.S. Cititi aici(The Economist) un articol extrem de interesant despre noi.

2 comentarii:

  1. Articolul din the economist e cel mai neprofesionist si iresponsabil pe care l-am citit la ei...ever..bazat pe analiza Oriens..dar cine sunt oriens?. Mai bine citeati si comment-urile acelui articol.

    RăspundețiȘtergere
  2. asta cu "ciclurile" economiilor e o gogornita mare.
    Cand ai presa la picioare dai comanda sa latre toti ca e recesiune si bineinteles ca omul de rand se sperie si nu mai cheltuie asa ca ainainte. Consecinta e ca peste vreo cateva saptamani vanzarile scad si apare recesiunea.

    Voi nu ati observat ca mai intai au aparut zilerele/presa/TV care tipau ca e recesiune si abia dupa un an a inceput recesiunea.

    e facatura.

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)