luni, 15 decembrie 2008

Pentru cine bat clopotele



Iată că ceea ce estimam, începe să se întâmple. Profitând de cota de piaţă pe care o au, bancherii străini(în frunte cu austriecii, evident!) încep să ceară imperativ bani statului român. Asta în condiţiile în care instituţiile pe care le conduc sunt pur particulare, iar în luarea deciziilor lor de business nu a fost consultat sub nicio formă statul român(iar pe tine, în calitate de contribuabil, în mod sigur nu te-au consultat). Şi, în mod sigur, acţionarii acestor instituţii nu s-au gândit nicio clipă atunci când băncile dumnealor duduiau să împartă dividendele cu cineva.

Declaraţiile pe care le fac aceşti băieţi deştepţi ai finanţelor sunt halucinante. Herbert Stepic(CEO Reiffeisen International) a şi propus o sumă: "Pentru rezolvarea problemelor de lichiditate de pe piaţa românească estimez că ar fi suficient un pachet de 5 miliarde de euro, care poate fi discutat cu Bruxelles-ul"(cf. Ziarul Financiar şi Hotnews). În acelaşi ton, Răsvan Radu(preşedinte executiv al Unicredit Ţiriac Bank) spune: "Băncile din România au acţionari străini, dar sunt bănci româneşti pentru că finanţează economia României şi nu a altor ţări, pentru că lucreză cu angajaţi români şi contribuie la creşterea economică şi mi se pare normal să fie susţinute în caz de nevoie"(Ziarul Financiar). Cireaşa de pe tort aparţine lui Steven van Groningen(preşedinte Raiffeisen Bank Romania): "Este o greşeală să se spună <<>>. (...) Cu toţii am contribuit la situaţia de azi, inclusiv BNR, prin măsurile de reglementare şi nu se poate spune că este doar vina băncilor străine".

Mai mai că mă apucă plânsul. Din declaraţiile respectivilor "neprihăniţi" rezultă clar că ei, bieţii, nu s-ar fi aflat în situaţia asta dacă noi nu am fi existat. Au uitat oare domniile lor cum se priveau superior când mai apărea câte un nebun care le spunea că trebuie încetinită creditarea? Au uitat cine sunt principalii vinovaţi pentru bula imobiliară şi pentru creşterea isterică a consumului? Se pare că au memoria scurtă din moment ce acum vin pe un ton ultimativ trântindu-ne în faţă cota lor de piaţă şi ameninţându-ne cu probleme pe care le-ar putea avea economia noastră. Dincolo de acest şantaj este clar vorba de disperare. Însă oricât de mare le-ar fi disperare, nu cred că un contribuabil onest trebuie să plătească pentru că o bancă a finanţat construcţia unor complexe rezidenţiale care nu se mai vând. Sau pentru faptul că un amărât, ameţit de experţii financiaro-imobiliari, a plătit pe o garsonieră cât pentru un apartament cu 3 camere. Ca în orice business este vorba de asumarea riscului, iar cei care nu au fost capabili să-l evalueze corect trebuie să plătească. Nu cred că eu sau tu suntem vinovaţi pentru că o bancă a îndopat un individ cu zeci de produse de creditare, unul mai riscant decât celălalt. Dacă respectivul individ nu-şi plăteşte datoria este o problemă strict între el şi bancă, nu trebuie să intervină statul pentru acoperirea pierderii. Parcă asta e economia de piaţă, nu-i aşa domnilor bancheri? Sau economie de piaţă e numai când trebuie luat profitul, iar când sunt probleme trebuie să fim flexibili şi înţelegători?

Din păcate, în perioada imediat următoare vom asista la campanii impresionante de lobby, vor apărea analişti isteţi care să ne explice cât de multe avem de câştigat dacă vom acoperi găurile băncilor. Cât de frumos va fi dacă ne vom îmbăta cu apă rece şi vom accepta să ştergem toată prostia lor cu buretele nostru de euro. Şi, pentru a fi credibili, probabil vor apela ca şi până acum la figuri politice anoste din ţările lor de baştină care vor face vizite de curtoazie în anemica noastră ţară pentru a ne arăta unde e adevărul.

Acum trebuie să fim mai lucizi ca oricând şi să nu cădem în capcană. Nimeni nu ne poate garanta că Austria nu va fi "următoarea Islandă"(crede cineva că garantarea integrală a depozitelor din băncile austriece este altceva decât un slogan?), la fel cum e clar că dinspre Italia nu poate veni nimic bun atât timp cât la putere se află o figură politică dubioasă şi rudimentară. E timpul ca statul român să arate că e puternic şi să nu cadă pradă unor şantaje ieftine. Dacă sunt bănci cu probleme înseamnă că BNR trebuie să le pună sub supraveghere, iar dacă treaba nu merge, trebuie să se aplice legea(faliment sau naţionalizare, că tot e la modă)! Aşa cum am mai spus, nu trebuie repetată greşeala americană! Decât să se cheltuiască inutil bani pentru acoperirea unor găuri financiare mai bine se face un fond de creditare a economiei. Cu banii acestui fond poate fi creditată economia prin intermediul băncilor de stat, iar atunci efectele crizei vor fi atenuate.

Ştiu că trenduri.blogspot.com este un blog mic, care se adresează unui segment extrem de îngust, dar cred cu tărie că acum trebuie făcut ceva pentru împiedicarea unei prostii din partea autorităţilor. Aşa că vă îndemn în primul rând să vă exprimaţi opiniile prin comentarii la acest text şi, dacă aveţi un site, să promovaţi acest articol(fie printr-un link, fie prin copierea integrală a conţinutului său). Cu toate că nu prea sunt adeptul acţiunilor de acest gen, cred că putem face ceva pentru stoparea unui dezastru.

29 de comentarii:

  1. pertinente observatiile.din pacate cei care ar trebui sa administreze aceasta tara in interesul nostru vor face tot ce le este in putinta ca pretul acestui activ-Romania sa fie cat mai scazut (pentru cine vom vedea la timpul respectiv).dovada o reprezinta o aiuritoare tranzitie de 20 de ani care se traduce intr-o dezintegrare economica si umana . mult trambitata crestere economica este asigurata de exodul a 3 milioane de conationali ce finanteaza un consum de 7 miliarde Eur anual.in fata evidentei n-am ce sa astept din partea unor autoritati mult prea interesate sa nu scapam prea usor de cele ce vor veni.caci asa sint crizele:bani din multe buzunare se muta in altele-putine.

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu eram la curent cu subiectul asta, de fapt cred ca multi nu sunt.
    Deh... cu atatea fumigene politice in peisaj, primim fix mesajele neimportante pentru noi. Dar daca e adevarat ce spui, e incredibil!

    Te asigur de sustinerea mea (atat cat pot), prin link.

    RăspundețiȘtergere
  3. Este foarte adevarat ce spuneti,insa totul depinde de dragii nostri alesi...nu stiu ce am putea face noi ca cetateni si contribuabili,ca de iesit in strada nu prea da rezultate,risti sa te numeasca huligani si sa se trimita fortele de ordine peste tine.
    In plus e foarte posibil ca acesti bani sa fi fost deja dati pe sub mana,dupa cate scandaluri au fost cu privire la 'bailout'-urile facute in alte tari.
    Eu cred ca avem de-a face cu o adavarata mafie internationala si nu stiu daca se mai poate opri nebunia asta in care am intrat si pe care,constienti sau nu,au produs-o aceasi care ne cer(statului) bani si ajutor.Ei sunt singurii vinovati,au considerat a da credit o afacere,cu cati mai multi clienti cu atat mai profitabil...hai sa fim seriosi

    RăspundețiȘtergere
  4. Foarte fain postul, l-am linkuit in vreo cateva forumuri unde mai activez.

    RăspundețiȘtergere
  5. Eu cred ca singura modalitate e sa iesim in strada, chiar cu riscul sa ne numeasca huligani, altfel nu cred ca o sa ne ceara nimeni opinia.

    Daca nu o sa iesim acum, probabil o sa iesim atunci cand o sa fim someri si nu o sa mai avem cu ce sa ne cumparam de mancare.

    RăspundețiȘtergere
  6. Am observat si eu (din presa) ca, unii reprezentanti ai bancilor din Romania au inceput sa faca "valuri", cum ca ar trebui si guvernul roman sa se gandeasca la "ajutarea" sistemului bancar cu ceva lichiditati. Imi suna tare dubios...

    Nu cred ca sunt probleme de lichiditate, atat timp cat bancile, investitorii, etc. cumpara certificatele de trezorerie americane cu dobanda negativa. Mai degraba suna a santaj si a incercare de a pune mana pe o parte din rezervele statului (sau statelor).

    Se poate declansa procedura de referendum (la nevoie) pe tema asta?

    RăspundețiȘtergere
  7. Bancile intotdeauna au fost si vor fi ajutate de catre stat din banii prostimii.. Romania nu va face exceptie, sunt convins

    RăspundețiȘtergere
  8. profiturile se privatizeaza, datoriile se nationalizeaza.

    RăspundețiȘtergere
  9. Vanzatorii de bani striga tare ca vor banii nostri ca sa se spele de rahatul in care au intrat. Pai sa le dea Apa Nova ca oricum sunt tot de-ai lor si cat o fi criza de mare tot o sa ne splam, deci iata o sursa alternativa. Asta ar fi mai tare decat circul politic, Romania sa imprumute multinationalele mai ales bancile care n-au adus aici nimic. Au venit cu un computer plin de zerouri ca sa faca mai multe zerouri pe spatele inconstientilor care s-au imprumutat fara sa analizele conditiile si luati de val si-au luat case, masini, frigidere si LCD-uri ca de, trebuie sa intre in rand cu lumea. Prostia si domnia se platesc...

    RăspundețiȘtergere
  10. Excelent articol! Am preluat in totalitate pe prima pagina si pe fxtrader.ro.

    RăspundețiȘtergere
  11. Daca erau niscaiva bani de investitii, care riscau pompand bani in infrastructura si dezvoltarea economica a RO, merita sa ne gandim daca e corect sau nu. Dar vorbim de banci eminamente comerciale (niste camatari "legali" deci) care au incurajat pana la paroxism consumul de "importuri".
    "no mercy" as spune daca as fi PM. Nu sunt, asa ca astept un pdv oficial.

    RăspundețiȘtergere
  12. Citesc si ma minunez. Adica sa subventionez din banii mei niste institutii care ma fura, ma inseala, si vor sa o faca in continuare pe banii mei?! Nu, categoric, cine nu face fata in economia de piata se poate declara falimentar, sunt atatia lacomi gata sa intre in Romania sa faca bani incat nu trebuie sa-i hranim pe acesti paraziti.

    RăspundețiȘtergere
  13. Nu stiu daca e util, comentariul meu, dar iata-l:
    - NU eram de acord cu acordarea ajutorului nici la americani, care au de unde sa dea acei bani (desi am fost uimit de usurinta cu care s-au debarasat de 700 mld dolari)
    - mi se pare o gluma de suficient prost gust incat sa o cred posibila si la noi. Adica noua ni s-ar lua bani pe toate partile: pe partea imobiliara prin preturi demne de visele de imbogatire ale nesatulilor "investitori" si pe de alta din bugetul de stat.

    Deci contribuabilul, angajatul, ala care intra la serviciu dimineata pe racoare si iese seara tot pe racoare, ala sa dea bani si la imobiliari si la bancheri, si la stat. El este, se pare, cel mai bogat din Romania, pentru ca are sa dea la toti, desi daca te uiti in contul lui, acesta pulseaza in ritmuri lunare: cand respira la salariu, cand gafaie la sfarsit de luna.

    RăspundețiȘtergere
  14. Am cerut nationalizarea bancilor straine de cateva luni. Ar rezolva si deficitul bugetar si salariile profesorilor. Nationalizarea trebuie facuta rapid pana cand nu se distribuie dividendele.
    Cu un pic de presiune din banci ansamblurile rezidentiale falimenteaza, se nationalizeaza si se transforma in locuinte sociale ANL.

    Cat despre directorii de banca expati, le-as retrage viza de lucru.

    (Pana una alta e doar o gluma.)

    RăspundețiȘtergere
  15. Am o mica nelamurire: a citit cineva dintre voi declaratiile respective in totalitate???

    Stiu ca in acesta mare de reactii negative voi fi luat la 3 pazeste dar sa va spun ce am inteles eu dupa ce am citit declaratiile in discutie:
    1. statul roman si BNR au cerut bancilor sa continue creditarea IMM-urilor pentru a putea sa ajute firmele in aceasta perioada de criza.

    2 Bancile au replicat ca exista o problema - pana acum creditarea in Romania s-a facut mai putin pe baza resurselor atrase de la populatie, sub forma depozitelor, si mai mult pe baza liniilor de finantare primite de la grupurile mama. Cum grupurile mama nu mai finanteaza subsidiarele la nivelul anterior nu mai exista banii ptr creditare.

    3 bancile au sugerat ca exista o solutie: autoritatile sa fie de acord ca pe o perioada determinata instrumentele de politica monetara care obliga bancile sa-si imobilizeze o mare parte din fondurile atrase sub forma RMO si asa mai departe la BNR sa aiba o pondere mai redusa. De exemplu reducerea RMO de la 18% in prezent la o valoare mai mica - sa zicem 10%

    Intrebare - unde vedeti voi bani de la stat?? Nu sunt de fapt banii bancilor??

    RăspundețiȘtergere
  16. Acelasi lucru se intampla si in cealalta parte a lumii, acolo de unde a inceput acest fiasco. De ajutorul statului vor beneficia si cei care au stiut sa isi gestioneze fondurile si cei care nu au stiut si au jucat riscant, ceea ce nu este deloc corect. Cine a gresit sa plateasca, asta e "legea" fundamentala care se aplica nemijlocit pentru orice om de rand, si niciodata nu a existat exceptie de la aceasta regula, asa ca nu trebuie sa existe nici pentru altii, indiferent cine sunt si ce reprezinta. Daca ar fi cat mai multa lume informata si la curent cu aceste treburi, poate ca ar fi mult mai bine. Din pacate inca aud unii oameni care spun "ce criza economica? cu ce ma afecteaza pe mine? pe mine nu o sa ma afecteze, pleaca de aici.". Acestia vor plati primii

    RăspundețiȘtergere
  17. Daca din partea cititorilor nu aveam pretentii, din partea autorului macar aveam asteptari mai mari.
    Articolul e pur si simplu demagogic, lipsit de orice fundament economic si tradeaza frustarile autorului fata de o anumita categorie sociala (bancherii).
    In primul rand, bancherii nu au cerut banii de la stat ci au cerut o injectare de lichiditate in sistem care sa ii asigure o mai buna functionare.
    Sursa de lichiditate nu o constituie insa banii statului asa cum trambiteaza autorul, ci chiar banii bancilor.
    1. Nu stiu daca multa lumii stie, dar 40% din valuta bancilor si 18% din lei (adica mult mai mult decat necesarul solicitat de banci) sunt depusi in mod obligatoriu la BNR, sub forma de RMO (Rezerva minima obligatorie). Ceea ce au cerut bancherii este reducerea acestei rezerve.
    2. Chiar daca ar fi fost vorba de bani de la stat (presupunand ca nu ar fi existat RMO) ar fi fost o masura necesara.
    Fara banii care sa le asigure buna functionare, bancile, pe langa ca ar putea da faliment, ar trimite in somaj oamenii si nu ar mai da inapoi banii deponentilor (lucru mai putin important pentru autor) ar gripa in lant intreaba functionare a economiei prin lipsa de finantare atat a persoanelor fizice (cu efect in scaderea cererii de bunuri si servicii), cat si a companiillor, efectul in economie fiind de data asta direct.
    Oare de prosti au finantat toate tarile dezvoltate, incepand de la America, Europa si pana la China, sistemele lor bancare cu sute de miliarde de EURO?
    Autorul nostru a gasit solutia. Felicitari :))
    Eu daca as avea 5 miliarde EURO, mai degraba as ajuta sistemul bancar (presupunand ca ar fi cazul, ceea ce nu e acum) decat Dacia sau SIDEXUL - efectul asupra economiei e incomparabilmai mare.

    RăspundețiȘtergere
  18. Va rog sa vizionati Zeitgeist partea III si veti intelege o parte din criza economica actuala. Orice criza sau razboi au fost create de bancheri pentru putere ... la fel si acum. Rata la banca este noua forma de sclavagism ... un sclavagism modern.

    RăspundețiȘtergere
  19. Apa de ploaie... BNR are tot interesul sa preseze bancile, pana cand isi muta interesul de la populatie la IMM-uri. Pentru ca acolo e cheia depasirii crizei. Stimularea dezvoltarii IMM-urilor, care sa creeze locuri de munca si bani de impozite. Pentru ca populatia e prea idioata sa inteleaga ca imprumutul pentru consum e o tampenie inventata pentru a muta resursele din Romania.. Te imprumuti cu bani de la banci straine pentru a cumpara produse straine, iar imprumuturile le platesti cu salariul tau produs in Romania.
    Bineinteles ca si bancile preseaza, la randul lor, atat prin FMI, cat si prin agentiile de rating, pentru ca le sunt afectate profiturile...

    RăspundețiȘtergere
  20. Daca ne uitam la datele publicate de BIS (www.bis.org) entitatile economice din Romania au datorii pe termen scurt de USD 38 mrd, aprox. EUR 24 mrd. (catre bancile straine care raporteaza la BIS) la sfarsitul Q2 2008. BNR raporteaza pt Q3 datorii pe termen scurt de EUR 18 mrd plus intecompany loans de 14 mrd. Cu un deficit de cont curent de aprox. EUR 20 mrd. ne paste a)credit de la FMI si b)devalorizare a leului. Nu e ceea ce a recomandat doctorul, dar o viroza simpla dureaza o saptamana daca nu o tratezi si 7 zile daca o tratezi.

    RăspundețiȘtergere
  21. Astea sunt niste probleme false si ne pierdem prea mult timp cu toti prostii.

    In primul rand asa cum zicea mai multa lume BNR tine o parte din resursele bancilor blocate in RMO. Probabil ca BNR va da drumul la disponibilitati in lei pentru a stimula creditarea. Daca bancile vor folosi insa leii pentru alte scopuri (vezi cumparari de valuta pe piata valutara) atunci nu mai pupa mai mult. Daca dau drumul la creditarea in lei atunci BNR o sa inceapa sa le dea drumul si la valuta.

    Daca bancile sunt total necooperante atunci BNR va folosi rezerva valutara si va interveni prin CEC (banca de stat) in piata de credite.

    Azi cashul e puterea (dupa parerea mea asta o sa mai dureze cateva luni dupa care ne ia mama inflatiei la cati bani s-au creat acum din nimic in lumea civilizata) si cine are banul are si puterea. Bancile cu capital strain incearca sa mute puterea de la BNR in ograda lor. Adica de ce sa aiba BNR si statul puterea cand ar putea ele sa o aiba.

    Veriga slaba sunt cei care au credite la o banca cu capital strain si carora le pot fi marite in mod arbitrar dobanzile la credite din cauza unor contracte defectuoase. Poate unele banci vor utiliza aceasta metoda de santaj. Atunci nu ne ramane decat ca, dupa exemplul Banca Turco-Romana sau BIR, sa ne cerem toti inapoi banii pe care ii avem in depozite la banca respectiva. Atunci banca aia ori primeste noi sume de la banca-mama, ori se roaga la BNR pentru refinantare si atunci primeste si conditiile de creditare in plic, ori se duce pe copca.

    Asta e un caz extrem, probabil solutia va fi cea amiabila intre BNR si banci. Dar se poate ajunge si la un conflict deschis cu bancile cu capital strain din Romania si atunci aia e solutia: mutat banii din banca respectiva in alta parte.

    RăspundețiȘtergere
  22. In goana dupa profit si implicit castiguri mari bancile au ignorat calculele perspectivei;de fapt mie mi se pare ca in tara nu exista cineva care sa gandeasca mai departe de ziua de maine -si acesta este criteriu de promovare.Cu cat esti mai avantat in riscuri cu atat esti mai bun in banca;de aici pana la exagerare nu e decatun pas si pasul a fost facut.Statul este intre a salva bancile si ale lasa in faliment -ambele probleme cu riscuri mari.Dar oricare va fi solutia politica cei "destepti" vor fi ramas cu banii si cei multi cu paguba.Sau cum ar spune un clasic in viata swe va lua de la cei saraci si se va da celor bogati.

    RăspundețiȘtergere
  23. da... situatia este gravida si prezinta umflaturi. Cand am citit si articolul asta http://www.zf.ro/business-international/lista-cu-victimele-celei-mai-mari-fraude-din-istorie-abunda-in-banci-europene-de-renume-3662271/ m-am crucit...

    am mai primit si un link catre o talmacire care face haz de necaz insa sincer cred ca lucrurile nu stau prea departe de adevar in pamfletul ala www.roren.ro/pamflet

    Parca totu ar fi un joc pentru copii... s-a incalcit sistemu, numai merge... trebuia sa se infunde odata

    RăspundețiȘtergere
  24. am incercat sa public mai devreme insa nu am reusit...anyway. situatia e gravida si prezinta umflaturi, cum am mai spus. Nu trebuie sa privim lucrurile in alb si negru (doar nebunii fac asta :)) insa vorba aia, nu iese fum fara foc. Primesc tot felul de linkuri, citesc in presa tot felu de articole, precum asta: http://www.zf.ro/business-international/lista-cu-victimele-celei-mai-mari-fraude-din-istorie-abunda-in-banci-europene-de-renume-3662271/
    sau glume cu fond :shock: precum asta www.roren.ro/pamflet si incep sa ma intreb daca nu cumva toata treaba asta complicata nu este decat un joc de copii care arata aberatia pe care s-a bazat si inca se bazeaza sistemul de... "convietuire" mondial :roll:

    RăspundețiȘtergere
  25. 1.
    Cel mai mare jaf din istoria lumii este realizat zi de zi de catre bancile comerciale - si fiecare dintre noi suntem cei jefuiti
    insa nu vrem sa stim nimic.
    Ne e lene pana si sa citim cateva articole scrise de oameni cu doctorate in finante, care spun adevarul,
    insa cine sta sa asculte?

    www.taxresearch.org.uk/Blog/2007/09/18/all-money-is-a-confidence-trick/

    Si asta pentru ca mintea noastra rationala refuza sa accepte realitatea atunci cand realitatea este atat de taioasa si dura.
    Cei mai multi prefera sa se minta singuri, sa isi piarda timpul uitandu-se la emisiuni de "divertisment" (aka transformarea
    propriului creier intr-o leguma) sau la filme de succes care sunt responsabile in mare masura pentru reducerea drastica
    a capacitatii de a gandi rational:
    vezi succesele extraordinare ale seriilor de filme Harry Potter, Spiderman, Stapanul Inelelor, Titanic, etc

    www.guardian.co.uk/commentisfree/2008/mar/20/jamesrobertsonmoneyfromthi

    Intre timp am aflat si adevarul stiut de catre multi, ca ascensiunea fulminanta a lui Hitler a fost finantata puternic, aproape
    exclusiv de catre bancile americane. Americanii au finantat astfel al doilea razboi mondial si crimele lui Hitler,
    iar cand a fost vorba sa se imparta rezultatele, au intervenit la sfarsitul razboiului si si-au facut parte...

    Acum am repetat scenariul in Irak, dupa ce il finantasera zeci de ani la greu pe Saddam Hussein.


    2.
    How banks create money out of thin air
    www.youtube.com/watch?v=oIo7IYVCIXM

    Sistemul prin care bancile (BRD, Alpha Bank, Volksbank, BCR, Banca Romaneasca, etc) creaza bani din NIMIC este simplu
    si acum toti cei care au vazut documentarul extraodrinar de deschizator de minti MONEY AS DEBT stiu.

    How banks create money
    www.youtube.com/watch?v=P_Ydp7-ApdA

    Totusi, 99.99% dintre romani cred ca bancile imprumuta banii pe care ii primesc din depozite.

    http://moneysoft.blogspot.com/2008/09/great-bank-robbery.html

    Romanii nu stiu si nici nu concep realitatea ca bancile CREAZA OUT OF THIN AIR de 9 ori cantitatea de bani din depozite
    pe care o primesc, bani noi creati prin credite umflate pe care mai incaseaza si niste dobanzi usturator de mari.

    http://mindprod.com/money/moneycreation.html


    3.
    Astfel in viata reala, fiecare dintre noi muncim din greu intr-un domeniu. Singurii care nu trebuie sa munceasca ci doar paraziteaza in mod complet societatea, sufocand-o, sunt creatorii de bani din NIMIC: bancherii.


    Mi-au luat multi ani pana sa accept sa vad niste documentare care mi se pareau extrem de plictisitoare
    (Zeitgeist , Zeitgeist Addendum, Money as Debt, The Money Masters)
    si triste, care mi-au fost recomandate de cele mai inteligente persoane din cercul meu de prieteni.

    Oare cati dintre romani le vor vedea si vor accepta sa inteleaga vreodata?

    Pentru ca momentan nu vedem o solutie clara. Sistemul este prea sufocant si pare fara iesire: in trecut sclavii de pe plantatii
    lucrau , insa adapostul si mancarea zilnica le erau asigurate de catre stapani.

    Acum cei mai multi oameni muncesc toata viata sa isi acopere creditele facute, lucrand din greu pentru banii creati
    din nimic de catre banci, insa isi platesc singuri si adapostul si mancarea pentru ei si pentru familiile lor.

    In tot acest timp, bancile cer cu nesimtire si mai mari preferinte, dupa ce au stat la baza actualei crize financiare mondiale.

    Cum ii putem educa pe ceilalti ? Sau merita sa mai incercam ?

    www.venusproject.com/ethics_in_action/Federal_Reserve_Creates.html


    Al vostru,
    Bogdan

    RăspundețiȘtergere
  26. De ce sa nu-i ajutam? Sa-i ajutam, domnule, sa-i capitalizam.

    Mie de exemplu, in calitate de contribuabil roman, mi-ar place la nebunie sa mi se scada din impozit dividendele provenite din bucata mea de Raiffeisen, cumparata din bani publici sau sa stiu ca o buna parte din serviciul datoriei externe e acoperit din aceeasi sursa.

    Cinci miliarde? De ce nu? Cat la suta din Raiffeisen Romania inseamna asta, la ora actuala? Tot si inca ceva peste, corect? As plati partea care-mi revine si numai ca sa-l vad pe Stolojan presedinte al consiliul lor de administratie :D.

    RăspundețiȘtergere
  27. Eu m-as bucura sa fie ajutate bancile, atata timp cand ajutorul se face in conditiile statului roman.
    As fi foarte fericit ca in schimbul a 50 la suta din rezerva valutara (15 md) sa primim 50% din actiunile unei banci medii internationale.
    Toate tarile care au injectat bani in banci, in conditii asemanatoare au facut-o.
    Va reamintesc ca acum Marea Britanie detine 58% din actiunile R.B.S. in schimbul unui ajutor de 20 md. Lire. Asta in conditiile in care cele 50% fac cu cel putin 30% mai mult (numai in active).
    Si cu acesti bani injectati in sistem dezhetam si imprumuturile din tara.

    RăspundețiȘtergere
  28. Inainte de '89 (mai precis, ininte de '79) cuvantul "Banca" intra vocabularul romanului de rand mai ales prin intermediul (ca doar nu era sa zic "media") serialelor occidentale "agreate". Conceptul aferent se integra, lent, in subconstientul "omului de tip nou", insa sub o forma inadecvata, incorecta.
    Daca ar fi fost posibila obtinerea unui raspuns sincer la intrebarea: "-Ce este o banca ?" - in conditiile in care ea ar fi fost pusa in ianuare 2009 - cred ca acesta nu ar fi reflectat realitatea, ceea ce nu ar fi fost de condamnat (in 99% dintre cazuri; restul de 1% si-au facut S.C sau S.R.L. inca din 26 Dec.1989).
    Insa astazi, dupa 19 ani de "evolutie" post-comunista, dupa o serie de falimente dubioase (Caritas, FNI, BIR, BANCOREX, ...) si "in the eve of a global financial crisis", faptul ca oamenii mai sunt inca avertizati sa nu foloseasca in mod inconstient sau exagerat serviciile bancare nu inseamna decat faptul ca unele entitati din sistemul bancar (pentru conformitate consultati presa finanaciara interna si externa) (actionand in spatiul carpato-danubiano-pontic sau de aiurea) si-au abandonat scopul originar ("dati-mi un punct de sprijin si va ridic Pamantul") pentru iluzia ca vor putea transforma Vitelul de Aur intr-un banal Pet de Apartament. S-a dovedit ca au gresit. Legile Economice exista, sunt vii si te pedepsesc pana la urma.
    Unul dintre Anonimii (poate chiar Anonimul) de pe acest blog avertiza ca, citez "nu se poate trai, la nesfarsit, in minciuna".
    Ani de-a randul, poate decenii, in satele romanesti au batut clopotele mai mult a restriste decat a veselie. Trei milioane de "oameni nacajiti" au luat calea bejeniei, crezand ca pot pot face din Vitelul vecinului Capra din curtea lor. Pentru o clipa multi au crezut ca au dat lovitura. Adevarul a iesit insa repede la iveala: "Si la ei e ca si la noi !".
    Ramane valabila vechea vorba romaneasca: "-Si acasa-i tot asa !".
    Poate ca ar fi cazul sa descoperim ca si o alta zicere populara: "-Orice sut in fund poate fi un pas inainte" sa-si dovedeasca puterea.
    Bancile trebuie sa existe.
    Dar nu pentru bancheri ci pentru Bani. Pentru acei bani care pot fi creati nu din "thin air" ci din eforturile celor activi, din succesele lor, din nelinistile si nesomnurile lor.
    Daca aceasta criza va readuce la viata acest principiu atunci merita s-o fi trait.

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)