miercuri, 17 decembrie 2008

Vorbe-n vant

Am avut curiozitatea să mă uit pe recent-încropitul program de guvernare şi, aşa cum era de aşteptat, dă impresia unui program de campanie electorală. Reducerea TVA la 5% pentru alimentele de bază, 1000 km de autostradă sau creşteri salariale(nu se spune nimic despre creşterea cu 50% a salariilor profesorilor) reprezintă, din punctul meu de vedere, o listă de sloganuri înşirate pe hârtie. Ceea ce este mai grav este faptul că nimeni nu precizează sursele de finanţare necesare realizării investiţiilor si pomenilor prezentate acolo.

Cel mai sensibil punct din programul de guvernare cred că este cel referitor la TVA. Dacă în perioada campaniei electorale o asemenea promisiune era de înţeles, în noile condiţii mi se pare inacceptabil. Mulţi cred că operarea unei asemenea reduceri va conduce automat la scăderea preţului alimentelor de bază, ceea ce este eronat. Nu vom avea decât o creştere a profiturilor producătorilor/distribuitorilor şi foarte multă fraudă(tentaţia fraudării este extrem de mare având în vedere diferenţa de procent).

În ceea ce priveşte programul de acţiune pentru gestionarea crizei se specifică stabilirea unei platforme comune de acţiune la nivelul Guvernului, BNR, ARB, reprezentanţilor organizaţiilor patronale şi ai sindicatelor. Aceasta ar putea reprezenta o decizie bună, dar urmează să vedem modalitatea în care se va finaliza. Stabilirea încă unui comitet sau a unei "comiţii" nu este o soluţie decât dacă această entitate produce ceva. Amestecarea reprezentanţilor BNR cu cei ai sindicatelor nu cred că este cea mai înţeleaptă decizie.

La o primă privire, programul noului guvern pare o a fi o hârtie scrisă pe genunchi şi cred că a fost făcut mai mult pentru presă. Marea provocare o constituie bugetul anului viitor şi gestionarea crizei. Iar în ceea ce priveşte criza nu pot remarca decât că reprezentanţii partidelor din coaliţia de guvernare încă nu au conştientizat gravitatea situaţiei.

2 comentarii:

  1. Prin unele "cercuri economice" se vehiculeaza ideea ca Martie 2009 va fi o luna istorica; luna in care, pe intreg mapamondul, lumea va constientiza gravitatea crizei cat si durata mare (in functie de zona, chiar si 10 ani). Poate va constientiza si guvernul gravitatea problemei si se va mai lasa se furat.

    RăspundețiȘtergere
  2. Asta cu 1000 km de autostrada e chiar hazlie. Trebuie sa ai SI bani pentru kilometrii astia, am serioase dubii ca draga de Companie Nationala de Autostrazi samd va gasi finantarea pe vremurile astea de criza.
    In plus, sa nu uitam ca, desi, Bechtel lucreaza ca un rac, nimeni nu are vointa politica sa ii faca ceva. E mult mai important scaunul unuia sau altuia decat curajul de a inchide robinetul de $$$ catre o gaura neagra, chiar americana.

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)