luni, 5 ianuarie 2009

Castelul de nisip


Spuneam cu ceva timp în urmă că SUA refuză ieşirea din minciună, iar realitatea de azi ne arată, cu vârf şi îndesat, că minciuna este ridicată la nivel de politică oficială. Ceea ce este de neînţeles însă este credulitatea contribuabililor, a investitorilor şi, nu în ultimul rând, a ţărilor care, la fiecare ajutor aprobat de guvern sau, mai pe şest, de către FED cad în admiraţie şi continuă să spere că lucrurile se vor rezolva. La ora actuală, situaţia de peste ocean este aberantă: mai pică o bancă, se mai aruncă un ban, se mai face o fraudă, urgent guvernul o astupă. Numai că aceste lucruri nu pot ţine la infinit.

Ceea ce nu înţeleg aceşti oameni este faptul că acum totul se mişcă în afara logicii. Când apare câte un politician mediocru la televizor spunând că economia mondială trebuie reglementată şi "pusă pe alte baze" te întrebi dacă nu cumva a băut cam mult. Indivizii care conduc destinele planetei nu au înţeles un lucru simplu: mecanismele economice trebuie să fie identice la toate nivelele şi trebuie să fie guvernate de aceleaşi legi. Aceasta înseamnă că trebuie să fii tratat la fel indiferent că te numeşti John, SUA, Franţa sau omenirea în totalitatea ei. Dacă ai un credit la bancă şi nu-l mai poţi plăti, banca trece la executarea garanţiilor. În niciun caz nu se apucă să-ţi acorde un credit mai mare sperând că va veni cineva să-ţi plătească ratele. Acest mecanism simplu trebuie să fie universal valabil. Aşa cum bunurile nu se fac din neant, nici banii nu ar trebui să apară de nicăieri. Şi dacă vă gândiţi la pornirea tiparniţei, trebuie să înţelegeţi că prin această acţiune se deschide o cutie a pandorei, iar efectele "benefice" pe termen scurt au efecte dezastruoase pe termen mediu şi lung.

Am făcut această introducere pentru a vă supune atenţiei noul plan de revigorare a economiei americane. Obama, având probabil în minte modelul new deal-ului, doreşte să pompeze încă 775 miliarde de dolari pentru revigorarea economiei(uneori oamenii politici îşi satisfac fantasmele pe bani publici). Planul denumit pompos "American Recovery and Reinvestment Plan" promite să readucă economia pe linia de plutire, să creeze peste 3 milioane de locuri de muncă şi multe alte lucruri benefice.Despre cei 700 de miliarde cheltuiţi de Paulson nu se mai spune nimeni nimic. S-au evaporat fără rezultat, cu toate că promiteau să stabilizeze situaţia. La fel şi cei peste 500 miliarde pompaţi înainte de planul lui Paulson, sau de cei aproximativ 700 de miliarde pompaţi de FED. Evident că şi noile sume eliberate de către administraţia Obama vor avea aceeaşi soartă, topindu-se peste noapte. Şi, probabil, după acest nou rateu vor apărea voci care vor susţine cu insistenţă necesitatea unui nou ajutor deoarece interesele statului "o cere". Ceea ce nu înţeleg este de unde? De unde se eliberează aceaste sume? Evident că ele urmează traseul cunoscut până acum, acela al îngroşării datoriilor statului. Şi dacă este aşa, oare cât mai valorează SUA în acest moment? Nu cumva multele bubble-uri de până acum au umflat un nou bubble, acela al datoriei?

Este trist ceea ce se întâmplă. Pe zi ce trece, gigantul american începe să scârţâie din ce în ce mai tare. Inginerii sistemului ne dau asigurări că totul se va rezolva, că au soluţii şi că nu trebuie să ne facem griji. Problema este că întreaga construcţie ridicată de ei are profilul unui castel de nisip, iar următorul val riscă să-l dărâme.Poate că această criză va fi rezolvată până la urmă. Chiar şi aşa este sigur că, la un interval ceva mai mic de timp, o nouă criză devastatoare, va scurt-circuita economia mondială, iar atunci vom fi bântuiţi de aceleaşi perspectivă a dărâmării castelului.


9 comentarii:

  1. interesant articol. am observat si eu ca nu prea se mai vorbeste de cei 700 miliarde, care cel putin pt moment se pare ca au stopat episodul acut din criza financiara. cred ca miliardele lui obama se adreseaza crizei economice...in orice caz, americanii actioneaza proactiv dupa parerea mea, antiteza lor am fi noi, care desi vorbim toata ziua de criza, ca asa e cool acum, suntem inca in euforia cresterii de 8%.

    RăspundețiȘtergere
  2. Daca am inteles bine Romania a intrat in criza economica cam in acelasi timp cu celelalte tari si o sa iasa cu mult dupa ele. Daca SUA iasa din criza la inceputul jumatatea lui 2009 - inceputul lui 2010 se spune ca Romania va scapa de criza abia la sfarsitul lui 2010.

    RăspundețiȘtergere
  3. Vezi, de asta nu cred eu in conspiratii, masonerii si "indivizi care conduc destinele planetei". Ce se intimpla e prea haotic, prea prostesc pentru a se putea explica altfel decit prin faptul ca indivizii de la putere se zbat ca sa-si acopere propria incompetenta...

    Never attribute to malice that which can be adequately explained by stupidity.

    Modul de functionare al economiei libere CERE o recesiune, o reasezare si o curatare. Dar indivizii persista cu ideea "not on my watch". Rezultatul poate fi asemenea unui copil cocolosit si ferit de orice microbi care nu-si dezvolta un sistem imunitar adecvat si devine incredibil de vulnerabil la prima raceala...

    RăspundețiȘtergere
  4. Salut, in principiu desi sunt bearish long term, trebuie sa recunosc ca cele 700 bln au reusit sa scoata panica din Credit Markets. In afara de corporate bonds poti sa spui ca in mare Credit Crisis -over. cel putin asa arata indicatorii.
    Ramane de discutat cu privire la recesiune/depresiune. Asta fiind scopul celui de-al 2-lea stimulus.

    RăspundețiȘtergere
  5. GubyIQ, SpideR: deja sunt prea multi bani aruncati in joc. Primul pachet financiar(cel de 250 mld) a avut ca scop evitarea intrarii in recesiune. La fel si celelalte "injectii" de dinaintea celei a lui Paulson. Pana la urma, cu sau fara stimulente, s-a intrat in recesiune. Bineinteles, ar fi de discutat despre amploarea acesteia, dar, sincer, cred ca o curatare radicala a economiei ar fi fost de preferat unei recesiuni franate de bani injectati aiurea in sistem. Pana la urma tot acolo se ajunge, dar cu niste costuri mult mai mari.

    RăspundețiȘtergere
  6. Dan> Din cauza exceselor din ultimii 20 de ani s-a ajuns in opinia mea intr-o situatie din care greu se poate iesi. Daca deciziile luate sunt bune, vom vedea. Ca si parere am "criticat" si eu interventionismul asta in economie insa care era alternativa ? Sa lasi sa cada toate ? Pana la caderea LEH si AIG credeam si eu asta. Dupa ce am vazut cat de legat e sistemul imi dau seama ca daca nu se intervine se intra in colaps. Il evitam ? Nu stiu.

    Asta e de ieri aparuta:

    The U.S. economy faces a “serious risk” of stagnating for an extended period of time and “it’s worth pulling out all the stops” on fiscal stimulus, said Federal Reserve Bank of San Francisco President Janet Yellen.

    “The current downturn is likely to be far longer and deeper than the ‘garden-variety’ recession,” Yellen said in the text of a speech today in San Francisco. “If ever, in my professional career, there was a time for active, discretionary fiscal stimulus, it is now.”

    RăspundețiȘtergere
  7. Criza se bazeaza pe lipsa de ancorare in viata reala a unui procent mare de top-manageri.
    Sunt convins ca infuzile de bani publici in zona privata vor salva multe destine si foarte probabil vor scoate din alunecare o buna parte a economiei bine administrata dar lovita colateral. Singura problema va fi ca din nou "managementul incompetent" va cadea in picioare si nimeni nu va stii sa ii evalueze.

    RăspundețiȘtergere
  8. Trebuie sa admit ca e atractiva ideea neinterventionismului... as a matter of fact am sustinut-o si eu, in special cand era vorba de "Tractorul", "Semanatoarea" si alti lenesi de acelasi calibru.. However... acum e vorba de altceva... something big... e macroeconomie si despre recesiune/depresiune. Planul lui Obama vizeaza, in special, investitii care or sa aduca locuri de munca iar dca oamenii sunt ocupati cheltuie in hypermarket, isi schimba masina, isi fac o familie si cumpara sau inchiriaza case si, daca toate astea se intampla 10% din populatia activa care lucreaza in industria auto-moto (la nivel mondial) or sa aiba si ei ceva de munca and so long so forth.

    Sigur ca asta nu va impiedica caderi de colosi dar vor fi implozii controlate care vor proteja pe cei care stau imprejurul colosilor de la strivire... si -dupa Marin Sorescu- "daca toate astea trebuiau sa poarte un nume" se numeste ARRP si o sa coste mai mult de USD 775 bln dar, cu siguranta mai putin decat daca nu s-ar intampla. Si, by the way... in my humble opinion guvernul Boc ar trebui sa nu renunte la aia 1000 km de autostrada si proiectele de infrastructura

    RăspundețiȘtergere
  9. Interesanta perspectiva, da de gandit..

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)