vineri, 16 ianuarie 2009

Relaxare?

Din păcate nu am prea mult timp să scriu despre recenta "relaxare" a normelor de creditare operată de către BNR. Voi sintetiza însă ceea ce am mai spus prin noiembrie, anul trecut.

În principiu, la momentul actual nu normele de creditare sunt problema. Aşa cum am arătat în mai multe rânduri, normele BNR pot fi ocolite fără nicio problemă. Piaţa creditului este blocată, în primul rând, din cauza lipsei banilor. Iar lipsa banilor se vede de la o poştă prin dobânzile pe care băncile le oferă la depozite. O altă cauză este devalorizarea rapidă a valorii imobilelor. Nimeni nu este dispus să ia o garanţie care se devalorizează atât de rapid.

Probabil, presa de azi va fi inundată de "analize" pe tema aşa-zisei relaxări. Într-adevăr, vom avea relaxare, dar nu vom avea credite. Nu daţi buzna la bănci pentru că situaţia e aceeaşi.

3 comentarii:

  1. In Romania exista probabil o lipsa de bani in sistemul bancar, dar la nivel mondial nu cred (la cati bani pompeaza sau se pregatesc sa pompeze guvernele).

    Mai degraba exista o criza de solvabilitate, atat la nivel individual (cum spuneai pretul imobilelor scade vertiginos, somajul e in crestere), cat si la nivelul economiei (industria are vanzari in scadere).

    RăspundețiȘtergere
  2. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)