vineri, 23 ianuarie 2009

RON KO

Ceea ce vedeţi în graficul ataşat este evoluţia cursului EURRON în luna ianuarie. L-am afişat pentru că o imagine spune mai mult decât o mie de cuvinte. Se poate constata cu uşurinţă că suportul este în jurul valorii de 4.2 , rezistenţa fiind la 4.33(aviz esperţilor de la Reiffeisen care estimau în urmă cu câteva săptămâni un curs de maxim 4.2RON/EUR).

Cred că reduta pe care o apără în acest moment BNR este 4.38RON/EUR. Spargerea acestui nivel implică intrarea pe un teren extrem de nisipos, în care riscurile asociate sunt greu cuantificabile. Oricum, pentru cei care au credite în valută (indiferent dacă vorbim de populaţie sau companii) vin vremuri extrem de grele. Şi nu numai pentru ei.

În ceea ce priveşte evoluţia pe termen scurt a cursului, tind să cred că există o presiune destul de mare care va face ca deprecierea leului să continue. De asemenea, riscul unui nou atac speculativ asupra leului este extrem de mare.

Mai multe despre perspectivele economiei româneşti vom vorbi luni, dată la care expiră şi "luna de miere" pe care am acordat-o Guvernului.

3 comentarii:

  1. Thumbs up pentru post, apropos de leu si bursa romana iti multumesc pentru posturile cu Petter Schiff si Tim Rogers.
    Eu, de exemplu mi-am dublat marja in cateva zile la Sibiu pariind impotriva SIF-urilor pentru ca sunt mai lichide.... mi-am facut curaj citind pe ici sau pe acolo dar catalizatorul a fost blogul tau.
    Apropos de 'espertii' de la Raiffeisen ei inca mai au vise semiumede cu euro la 4.2 pentru ca sunt in denial. Asa cum zicea si Aristotel pe blogul lui, intregul portofoliu al bancilor straine din Romania devine subprime... la un eur/ron de 5 sau mai mult...

    RăspundețiȘtergere
  2. Mai nene, de pe margine e tare usor sa comentam. Dar de unde stiti ca nivelul euro nu e la 4.2, cum sunt visele umede ale celor de la Raiffeisen? Sau de unde stiti ca nivelul este de de 4.5 sau 5? Vorbim si noi de pe margine. Auzi leul e KO. O sa ajunga la 5. Pai vorba lui Moromete: pe ce va bazati? Si va rog sa nu imi spuneti ca o sa scada leul, pe baza deficitelor acumulate. Asta este/a fost clar pentru cine a privit cifrele inca din vara. Dar pe ce va bazati ca o sa fie cursul mediu anual la 4.5? sau la 4.7? sau la 4.2?

    RăspundețiȘtergere
  3. Cristi: Raspunsul ti l-ai dat singur:finantarea deficitelor. Atat a celor inregistrate pana acum cat si a derapajelor viitoare.
    Ai perfecta dreptate cand intrebi "pe ce ma bazez". Ma bazez in primul rand pe niste realitati(deficitele pe care le stii bine) si pe niste ipoteze. Ipoteze care, din punctul meu de vedere, sunt corecte intrucat nu vad niciun fel de motiv pentru care actualul guvern ar actiona altfel decat cel trecut sau oricare dintre guvernele care s-au perindat. In cazul in care acest guvern se va dovedi a actiona diferit si novator, atunci probabil, spre binele majoritatii, nu voi avea dreptate.
    Nu vreau sa se creada ca sunt un fel de mama omida si chiar nu-mi doresc asta. Modelul pe care-l aplic il consider extrem de riguros, dar,pana la urma, e un simplu model matematic, deci reductionist. Nu am pretentia ca ceea ce calculez se va petrece in proportie de 100%, dar te intreb urmatorul lucru: in cazul in care cursul ajunge la 4.97 sau 5.01 se poate spune ca tinta de 5 a fost corecta? Eu cred ca da.

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)