vineri, 13 februarie 2009

Tichete


D
uduia blondă de la turism e pe cale să impună legea tichetelor de turism. Mai mult, guvernul o consideră măsură anticriză, iar asta cred că e culmea tupeului. Sper să nu mă înjuraţi prea tare, dar eu sunt total împotriva chestiilor făcute pe tichet. Până la urmă, importanţi sunt banii pe care-i încasezi, nu tichetele care, în afară de faptul că introduc distorsionări în economie, nu au niciun avantaj. Mai mult, cred că îmbogăţesc inutil câteva companii care tind să formeze un monopol.

Turismul, aşa cum bine ştim, este poate cel mai neperformant sector. Exemplele care-mi vin în minte sunt dintre cele mai odioase: chelnerii de la mare(experţi în încărcatul notei de plată), hotelurile cu gândaci în ele, staţiunile în paragină şi multe, multe altele. Ceea ce se numeşte turism la noi este departe de standardul unei ţări normale. În primul rând, nu i-aş spune turism, ci industrie de vândut masă şi cazare, întrucât despre asta e vorba. Oriunde te-ai duce nu ai parte de altceva, decât de nişte oameni care-ţi vând camere sau mâncare. Nu există oficii de informaţii turistice, iar obiectivele sunt, de cele mai multe ori, lăsate în paragină. Aţi văzut pe undeva pe la noi autobuze turistice(au vrut să introducă unul în Braşov, dar după ce a fost achiziţionat, beneficiarul, adică primăria, s-a prins că nu încape pe străzile vechi ale oraşului) sau carduri de muzeu? Aţi văzut servicii turistice gen "turul oraşului cu bicicleta", ghizi ai oraşelor, tururi tematice sau ceva care să scoată oraşele noastre din categoria dormitoare? Evident nu. Exemple sunt mii şi dacă ne-am apuca să le enumerăm nu am face altceva decât să plictisim întrucât nu cred că există om în această ţară care să nu se fi lovit de aberaţia denumită turism autohton. Oricum, pentru a fi onest, voi aminti faptul că fac parte dintre cei care, decât să-şi petreacă concediile în ţară, preferă să nu le mai facă.

Ei bine, când lucrurile stau atât de prost, vine o fătucă blondă care vrea să pună pe tapet o aberaţie: tichetul de turism. Şi vrea s-o facă după ce a mai avut două idei măreţe:turismul ecumenic şi transformarea Bucureştiului în staţiune balneară. Tichetul de turism va forţa renunţarea la prima de concediu şi oferirea, în locul acesteia, a unui tichet. Care tichet nu poate fi folosit decât în ţară. Măsura, protecţionistă de altfel, are ca scop obligarea românilor la concedii interne. Credeţi că se va întâmpla ceva bun? Evident că nu. Probabil vor apărea câteva firme prietene care vor monopoliza emiterea de tichete câştigând enorm dintr-o activitate banală. De asemenea, măsura va fi generatoare de corupţie, dezvoltând o piaţă gri a tichetelor nefolosite. Vor apărea false unităţi de cazare care nu vor avea alt scop decât "spălarea" tichetelor nefolosite, va dispărea competiţia în turism(de altfel n-a fost vorba de aşa ceva până acum), iar serviciile vor cunoaşte o depreciere masivă.

Ideea nu-i aparţine duduii. Au mai vrut s-o pună şi alţii în aplicare, dar s-au oprit la timp întrucât această aberaţie presupune cheltuieli inutile. De altfel, nici nu cred că poate rezista prea mult, putând fi atacată de către Comisia Europeană.

Evident, avem de-a face cu o nouă inutilitate. Poate că măsura ar fi fost corectă într-o ţară în care infrastructura turistică este ireproşabilă. La noi însă, înainte de pomeni e vorba de investiţii şi ceva mai multă onestitate.

6 comentarii:

  1. Duda blondă e doar pionul parfumat scos în faţă de securiştii cei mai împuţiţi.
    "Staţiunile" româneşti abia aşteaptă să fie obligaţi românii să le calce pragul gri şi ponosit.
    "Beneficiile" vor fi transpuse tot pe lângă vilele securiştilor de şi-au tras... "staţiunile".

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu stiu exact traseul, dar autobuzul turistic supraetajat de la Brasov a circulat vara trecuta prin oras.

    In rest cu "blonda de la..." turism ai dreptate :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Tichetele (de orice fel) sunt cea mai mare prostie. Da-i omului bani sa faca ce vrea ... si daca tot vrei sa faci ceva deductibil fa-o intro suma de bani, nu in tichete in valoare de "".
    Iar ministrul turismului este total incompetent.

    RăspundețiȘtergere
  4. Nu mi-a facut nici mie o impresie buna noul ministru. Prima idee a fost sa dezvolte turismul balnear in Bucuresti. Idee mai idioata nu am auzit... Asta cand, spre exemplu, statiunea Borsec este o ruina, unde izvoarele de apa minerala sunt vestite in lume, cu toate standardele etc.

    RăspundețiȘtergere
  5. Aristotel draga, pitzi de la Turism e muza stiti voi cui, e pur si simplu slabiciunea cuiva sus pus. Bucuresti statiunea balneara era o metoda prin care cineva putea sa faca un anumit exit.
    Sa facem un mic rationament, unde sunt apele alea termale in zona Bucurestiului? Sunt fix in Nord unde pretul la terenuri a explodat in ultimii ani si unde investitorii 'strategici' au ramas cu stocurile nevandute ca ia luat criza pe nepregatite. Ce mod mai usor de a marita niste terenuri pline de ciulini si fara infrastructura dar cu apa termala la 2000 m adancime decat de a susura la urechea lui madam Cucos ideea de a face statiune in Bucuresti pe terenurile prietenilor si construind cu firmele amicilor cumparand materiale de constructii tot de la cunoscuti, totul platit la suprapret ca are statul osanza, nu?

    RăspundețiȘtergere
  6. Dincolo de aberatia "tichetarii" concediilor, care miroase de la o posta a coruptie de cea mai joasa speta (atentie, tov. Basescu Traian ca se apropie prezidentialele si d-na Udrea-Cocos ti-e agatata de gat), ai dreptate cand vorbesti de posibilitatea de sesizare a Comisie Europene din urmatoarele considerente:
    - ingradirea dreptului la libera circulatie a persoanelor (angajati romani),
    - ingradirea liberei circulatii a serviciilor (serviciile de turism),
    - ingradirea principiului concurentei libere pe piata comuna europeana.
    - ingradirea liberei concurente in domeniul serviciilor prin subventii mascate (tichete de turism).
    Dincolo de aceste patru cauze infrigement, cred ca, desi acestea i-au fost transmise d-nei Udrea, lui Boc (care, Dumnezeule e jurist), nu le pasa deloc deoarece doresc sa dea deja un mega-tun de Paste. De aceea a si fost adoptata deja o OUG in acest sens. Cinismul oamenilor acestora a ajuns la cote de neimaginat: desi stiu ca intra in ilegalitate, o fac doar pentru un tun pe termen scurt!

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)