miercuri, 11 februarie 2009

Ultima carte: Flooding-ul

Aşa cum a promis, administrația Obama a început în forță. Planul de 819 miliarde al lui Obama a trecut ieri şi de Senatul SUA. În paralel, Secretarul Trezoreriei Timothy Geithner a dat publicităţii planul de stabilizare care se poate ridica, în final, la 2 trilioane. Da, aţi citit foarte bine: două trilioane de dolari! Este vorba de cea mai masivă inundare cu lichiditate din istoria omenirii(ar mai fi ce-i drept şi Zimbabwe, dar prefer să mă refer la ţările care doresc să trăiască în realitate). Faceţi calculul sumelor cheltuite de administrațiile americane în ultimele cinci trimestre și veți ajunge la niște valori fabuloase. Eu unul m-am plictisit să adun! Dar remarc rapiditatea şi naturaleţea cu care s-a trecut de la câteva miliarde(la începutul lui 2008) la câteva triliarde(astăzi). Oare anul viitor despre ce sume vom vorbi.

Planul ilustrat de Geithner cuprinde două componente. Prima se referă la cumpărarea activelor ilichide şi costă jumătate din sumă(1 trilion). Cealaltă jumătate va fi destinată creditării populaţiei şi companiilor(celălalt trilion). Simplu şi americăneşte: "If all else fails, hit it with a bigger hammer". Iar pentru a pune lucrurile pe tapet, Geithner a declarat detaşat: "I want to be candid: this strategy will cost money, involve risk, and take time". Într-adevăr, sună foarte promiţător. Cam la fel de promiţător a sunat şi planul lui Paulson!

Înainte de a trage concluziile, nu-mi rămâne decât să observ reacţia extrem de promptă a pieţelor. Imaginea spune totul, fără a fi nevoie de alte comentarii. Dacă vă mai amintiţi, aceeaşi reacţie au avut-o pieţele şi în ziua investirii lui Obama, iar asta spune multe despre încrederea pe care o au investitorii în noul preşedinte. Am amintit acest episod pentru cei care nu au înţeles faptul că roţile nu sunt învârtite de hoarda isteroidă care s-a adunat în ziua Z a învestirii, ci de cei care priveau pesimist din ring.

Nu prea mai sunt multe de comentat. Cred că acum se joacă ultima carte a americanilor. Dacă acest plan nu va reuşi vom asista la o prăbuşire istorică a SUA, aşa cum se poate întâmpla numai în ţara care a adus pe lume Hollywood-ul, goana după aur şi visul nebun transformat în realitate.

P.S. Ar mai fi o întrebare de om simplu: oare ce tehnologie folosesc americanii ăştia la tiparniţe?

10 comentarii:

  1. Iata cum as juca eu ultima carte in locul lui Obama:
    1. Federal Reserve sa fie trasa pe dreapta si inlocuita cu o adevarata banca federala a poporului/guvernului american in care sa nu existe urme de nume terminate in shild sau ici.
    2. Aceasta banca federala sa tipareasca in draci dolari SUA care sa aibe ca misiune unicainversarea trendului bursier prin cumparare consistenta a titlurilor tuturor bancilor USA listate la burse oriunde in lume. Astfel psihologia negativa a investitorilor ar putea fi orientata spre un trend de crestere si celelalte titluri/burse vor urma trendul reversand criza. Ce se poate intampla in cel mai rau caz pt guvernul SUA in acest caz? S-ar trezi proprietar al sistemului bancar ceea ce nu poate fi decat o carte castigatoatre pe termen lung. Cat despre consecinta tiparirii in nestire a banilor pt SUA? Niciuna , deoarece prin bancile ei ar detine controlul mondial. Cum comentati?
    Hrisant
    www.plusvaloare.ro

    RăspundețiȘtergere
  2. Cred ca era de fapt "hit it with a bigger hammer" . Dar am prins ideea... :)

    Asa cum ziceam si pe postul vechi, cand vine vorba de tiparnite, toata lumea se pricepe... :)

    Si cand zic toata lumea voiam sa te intreb daca ai auzit de experimentul Worgl din anii 30 si variantele lui mai moderne Chiemgauer in Germania sau GOGO in canada ? Ce parere ai despre ele in actualul context economic care ne asteapta ? :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Si dupa ce populatia papa mia de miliarde? Iarasi scot una din caciula? Si iarasi? ca in Zimbabwe? Dumnezeu cu mila...
    Oricum SUA trebuia sa falimenteze inca din '71.

    RăspundețiȘtergere
  4. Cred ca anonimul de mai sus a trait prea mult in comunism :)
    Daca esti atent pe masura ce statul salveaza o anumita banca,actiunile ii scad puternic..
    In realitate nu pot americanii printa cat scad activele chiar de si-ar folosi toate tiparnitele. Au fostpierderi de multe trilioane numai anul trecut, default-uri, deci contractie a masei monetare, si nu cred ca o sa scapam de depresie. Nu ai cum sa stai in fata taifunului, planul de 700mld nu inseamna practic nimic, chiar daca e o suma enorma.. Lucrurile trebuie sa se echilibreze.. si din pacate, cu cat esti mai sus, cu atat cand cazi te doare mai rau.

    Ciau
    Mircea

    RăspundețiȘtergere
  5. Flavian: Corect, imi scapase, dar s-a corectat :-)). Ce sa-i faci daca am inceput sa scriu ca automatu' ...
    In ceea ce priveste restul, am un plan ceva mai amplu referitor la alternative. Trebuie sa-l scriu cat mai repede pt. ca unele chestii s-au spus, ceva mai soptit ce-i drept, si la Davos. Nu de alta, dar daca se darama "coviltiru'" ar trebui sa stim si care sunt alternativele.

    RăspundețiȘtergere
  6. Mda, grabeste-te cu planul alta.

    Nu de alta dar oamenii deja vorbesc pe ici-colo si am auzit ca o sa fie inflatie pe piata la imprimantele de etichete securizate daca intelegi ce vreau sa zic ;)

    Intamplator sau nu sunt in domeniu si saptamana viitoare imi sosesc 5 printere profesionale pe coduri de bare care se pot reconverti la o adica... :)

    RăspundețiȘtergere
  7. Asteptam cu interes alternativele Dan...

    RăspundețiȘtergere
  8. Sunt biţi în calculatoare, pentru asta nu ai nevoie de tiparniţă. Şi nu doare pe nimeni mâna să mai tasteze nişte zerouri! Banii ăia nu sunt o realitate. Este un joc de imagine: băieţi, au mai intrat în bănci nişte trilioane! Staţi liniştiţi la locul vostru! Rien a voir! Totul merge ceas!

    RăspundețiȘtergere
  9. Păi cam asta e problema că biţii ăia de pe calculatoare ... nu prea mai circulă ( de fapt sunt cam blocaţi şi ei de prin august-septembrie ). Şi aici e durerea mare - că, în fond, lumea şi capitalismul au putut supravieţui unei crize ca cea din '29-'33 ... în condiţiile de atunci. Dacă acuma ar fi cazul să se facă aşa ... un "roll-back" puternic la situaţia de atunci ar fi un dezastru pentru actualul sistem social ( mai ales în state dezvoltate că na ... românii încă mai au experienţa purtatului de bani şi valori în pungi de 1 leu ).

    Tocmai virtualizarea instrumentelor folosite face ca situaţia din 1987 să pară aşa ... o glumă ... :(

    http://news.yahoo.com/s/ap/20090208/ap_on_bi_ge/banks_on_the_brink;_ylt=patrick.net.net

    RăspundețiȘtergere
  10. De curand se vehicula un link cu
    o reprezentare grafica interesanta referitoare la quantitative easing

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)