miercuri, 18 martie 2009

Bomba cu ceas

Anul trecut, prin octombrie, atrăgeam atenţia asupra unei bombe cu ceas pe cale să explodeze: cardul de credit. Ei bine, iată că a explodat şi ceea ce a rezultat este aproape un nou subprime.

Imaginea este de-a dreptul dramatică. Nivelul default-urilor a ajuns la maximul ultimilor 20 de ani. Dacă anul trecut nivelul chargeoff-urilor(mai mult de şase luni fără plată; după această perioadă creditul este trecut pe pierdere de către instituţia care l-a acordat) era de 6-7%, se estimează că anul acesta va atinge pragul critic de 10%. Când dintr-un portofoliu de credite 10% reprezintă pierdere, înseamnă că lucrurile sunt cu adevărat grave, iar abordarea clasică nu mai dă rezultate.

Ca să înţelegeţi mai bine care e situaţia, vă voi spune că în SUA cuantumul total al liniilor de credit acordate pe carduri este de 5 trilioane. Cred că este clar că avem de-a face cu un nou val de active toxice. Şi riscul asociat acestuia creşte direct proporţional cu rata de şomaj întrucât, marea majoritate a acestor instrumente au fost negarantate(mai precis garantate cu salariul).

Având în vedere acest nivel, este posibil ca băncile americane să încerce minimizarea pierderilor prin închiderea(sau diminuarea) forţată a liniilor acordate(în SUA acest lucru este destul de greu din cauza reglementărilor foarte stricte care nu-ţi permit asemenea "gesturi unilaterale"). Numai că această mişcare, dacă se va produce, va avea ca efect mărirea pierderilor întrucât vor intra "în ecuaţie" şi cardurile care încă nu au avut timpul necesar să ajungă în zona sensibilă.

Rămâne să vedem la cât se va ridica nota de plată pentru acest produs. Nu ştiu de ce tind să pariez că Bank of America va fi zdruncinată puternic. Şi să nu uit. Un nou produs se pregăteşte să facă ravagii: creditul auto. Dar despre el vom discuta ceva mai târziu întrucât acum trebuie să admirăm dansul cardurilor.

14 comentarii:

  1. Din cele 5 trilioane disponibile doar 1 trilion reprezinta datoria efectiva.

    Daca ar intra in default 10%, ar fi o pierdere de "doar" 100 miliarde. Putzin in comparatzie cu trilioanele care s-au pierdut ca urmare a creditelor subprime.

    Cred ca o problema mai mare ar fi faptul ca americanii se bazau pe credit ca sa consume si odata cu reducerea sau inchiderea liniilor de credit, consumul va scadea dramatic, fapt care va amplifica rata somajului si default-urile la toate tipurile de datorii.

    RăspundețiȘtergere
  2. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  3. simt asa o bucurie in sufletelul tau atunci cand apar probleme care pot amplifica aceasta criza :)

    eu pe blogul meu am o atitudine total opusa, ma simt bine cand scriu despre ceva pozitiv :)

    imi cer scuze ca am sters postarea anterioara, dar erau cateva dreseli gramaticale

    RăspundețiȘtergere
  4. taifun - ceea ce nu pricepi tu este ca aceasta criza e de fapt ceva pozitiv.

    Exact ca in momentul in care scoti o masea stricata, stii ca o sa te doara, dar trebuie. Cu cat o lungesti mai mult si amani momentul risti complicatii si o infectie si mai mare a intregului organism.

    Dupa colapsul actualului sistem financiar abia atunci putem vorbi de stiri pozitive cu adevarat. Pana atunci, scurtele perioade de "fericire" date de cate o portie de "algocalmin" fac mai mult rau decat bine in incercarea de amanare a inevitabilului... ;)

    Asa ca fiecare cu optimismul lui... :)

    RăspundețiȘtergere
  5. John: Cele 7% sunt deja intrate pe pierdere(sunt chargeoff-uri). Problema este cu ceea ce urmeaza sa intre, adica restante care inca nu au statutul de chargeoff...

    Taifun: Pana la urma nu e vorba de atitudinea pe care o ai, ci de cum iesi din situatia de fata. Iar acum, din punctul meu de vedere, nu se intrevad rezolvari ale crizei, chiar daca mai apar ici colo informatii pozitive. Cel mai bine ma simt cand vad cum clientii mei(si o parte din cititorii blog-ului) au facut bani seriosi iesind de pe imobiliare in 2007 si shortand(sau stand pe cash cei mai conservatori). Pana acum am avut dreptate. Bani se pot face si cand economia creste si cand scade, asa ca aceste variatii nu-mi produc niciun sentiment.Doar cand ma insel imi vine sa ma dau cu capul de pereti, dar asta e o alta poveste :-))

    RăspundețiȘtergere
  6. Au băut ăştia de la Antena 3 gaz sau ştirea potrivit căreia SUA va lichida AIG e reală ???

    Pentru că dacă e aşa ... Dumnezeu cu mila ... e practic o capitulare din tentativa de a salva/menţine sistemul financiar "as it is" ... :(

    RăspundețiȘtergere
  7. MIA: "Au băut ăştia de la Antena 3 gaz sau ştirea potrivit căreia SUA va lichida AIG e reală???"

    Apare in Le Figaro: "Le Trésor américain va procéder à la liquidation d'AIG"

    http://www.lefigaro.fr/societes/2009/03/18/04015-20090318ARTFIG00421-le-tresor-americain-va-proceder-a-la-liquidation-d-aig-.php

    Frantzujii care comenteaza sunt si ei "bouche bée".

    Presa anglo-saxona are interdictie de la Plutocratia mondiala (elitista) sa scrie despre asta, dupa toate aparentele...

    RăspundețiȘtergere
  8. N-a baut nimeni gaz, MIA ai inteles prost.

    AIG nu va fi lichidata, sau daca va fi lichidata, va fi dupa ce va fi inlocuit sistemul bancar european cu altceva.

    Cineva pe undeva lauda bancile franceze, ce bine au rezistat crizei, ca nu au subprime etc.

    Evident ca au rezistat, cand zeci de miliarde de dolari americani s-au dus spre Societe Generale, UBS, Credit Agricole SA, Deutsche Bank, Barclays, RBS.

    Sistemul bancar european mai traieste pentru ca si-au facut mila Trezoreria si Fed-ul si nu au lasat sa se repete episodul Lehman.

    RăspundețiȘtergere
  9. asa a declarat Greenberg http://www.capital.ro/index.php?section=articol&screen=index&id=117413&rss=1

    RăspundețiȘtergere
  10. http://www.capital.ro/index.php?section=articol&screen
    =index&id=117413&rss=1

    RăspundețiȘtergere
  11. Greenberg? Daca nu stii, merita sa te informezi de ce a parasit AIG si in ce conditii.


    In articolul citat omul isi dadea si el cu parerea. Nu ca nu ar fi unul din vinovatii pentru situatia AIG.

    RăspundețiȘtergere
  12. Au băut ăştia de la Antena 3 gaz sau ştirea potrivit căreia SUA va lichida AIG e reală ???

    Pentru că dacă e aşa ... Dumnezeu cu mila ... e practic o capitulare din tentativa de a salva/menţine sistemul financiar "as it is" ... :(
    -------------------------------------
    asta a zis mia.apoi cineva a spus ca stirea a aparut si in le figaro. eu am spus de unde a pornit ideea, si cum de a aparut ca stire la antena 3. stiu cine e

    RăspundețiȘtergere
  13. Hm, am card de credit. Ce ar fi sa nu il mai platesc?
    Pai musterii au marit dobanda peste noapte.
    E cel putin dubioasa campania din noimbrie a CE de a mari limita de creditare, probabil pentru 200-300 de euro nu merita sa te execute.
    Dar pentru 1000 de euro merita.

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)