marți, 31 martie 2009

Falsificatorii de Bani(sau Moartea Bancilor)

Deși sună șocant, acest titlu nu are de ce să vă îngrijoreze pentru că nu e vorba de vreun colaps bancar în lanț sau ceva similar. Este vorba despre ceva mult mai subtil şi, probabil, mult mai democratic.

Privind către originile crizelor din ultimele secole observăm că acestea sunt generate, în cele mai multe cazuri, de deciziile emoționale ale bancherilor. Este şi logic să se întâmple așa întrucât cei care conduc aceste instituții sunt oameni, ancorați în realitățile zilnice, supuși presiunilor pieței și acționarilor. Sunt oameni normali(asta nu înseamnă că exclud extremele, adică proştii şi geniile) care trebuie să ia decizii corecte, ceea ce este şi va rămâne imposibil. Marea problemă a acestor instituții este faptul că, așa cum pot contribui la bunăstarea unei societăți, la fel de bine pot aduce dezastrul. În ceea ce privește dezastrul, cred că simpla survolare a stării actuale de fapt ne dă o imagine cât se poate de concretă asupra rezultatelor la care se poate ajunge(şi vă garantez că încă nu aţi văzut aproape nimic).

Băncile ca şi instituţii sunt mult rămase în urmă. Au costuri exagerate de funcţionare, ascund mult personal incopetent şi greşesc. Cu toate că din punct de vedere teoretic sunt venele economiei, din timp în timp pompează otravă conducând "pacientul" către comă sau moarte clinică. Acum suferim din cauza expunerilor aberante pe active pe care bancherii nu le înţelegeau. Probabil în viitor vom suferi din cauza unor situaţii similare, aşa cum am mai suferit şi în trecut. Pe moment, unii băieţi sugerează că naţionalizarea şi suprareglementarea vor face ordine în sistem. Nimic mai fals. O dată cu un nou avânt va apărea şi lobby-ul care va conduce la relaxarea situaţiei şi la intrarea pe o nouă pantă. Ne învârtim într-o spirală periculoasă riscând să alunecăm în neant. De ce? Dintr-un motiv simplu: aceste instituţii nereformate nu se mai pot ridica la cerinţele societăţii actuale. Oricât le-am naţionaliza şi reglementa, este clar că au nevoie de o reformare profundă.

Studiind "măţăraia" oricărui monstru bancar vă veţi pierde în detalii. Sunt o groază de reglementări, reveniri, supra-reglementări, excepţii s.a.m.d. Sunt o mulţime de funcţionari incompetenţi în faţă dublaţi de o altă armată de funcţionari incompetenţi în spate. Nu, acesta nu este modelul românesc. Este modelul universal valabil. Aş putea spune că modelul românesc este ceva mai elastic decât cel occidental, dar oricum asta nu-l face mai bun.

Ceea ce unui cunoscător al sistemului i se pare complicat, pentru un om obişnuit este o gaură neagră. O gaură neagră în care-şi depune economiile convins fiind că totul va fi bine. Şi, în cazul în care lucrurile o vor lua razna trăieşte cu credinţa că va fi despăgubit de stat. Ei bine, aici este marea problemă. Acestă obscuritate a băncilor stă la baza tuturor problemelor sistemului. Faptul că banii clientului intră într-un sistem de plasament discreţionar este o hibă critică. Oricât de mult ar încerca banca X să demonstreze că banii mei sunt în siguranţă, nu face altceva decât să dezvolte o relaţie bazată pe incertitudine(eu presupun că ea nu mă minte). Această relaţie este cea vinovată de problemele financiare care ne zguduie din timp în timp.

Am vorbit în multe rânduri de asumarea riscului. Este clar că un client al unei bănci nu poate şti cărui risc se expune atunci când decide să economisească la respectiva instituţie, iar aceasta este o problemă a statului. Celor care încearcă să aducă în discuţie agenţiile de rating sau auditorii independenţi le voi spune că, pur şi simplu, sunt ineficiente. La ora actuală sistemul este mult prea complex pentru a putea avea încredere în rezultatele publicate de respectivele instituţii. Oricum, în toată această ecuație vina supremă aparţine statului care permite existenţa unui sistem mult prea obscur.

Cel mai probabil, într-un interval rezonabil de timp acest lucru se va schimba şi atunci vom asista la moartea băncilor. Moartea în forma în care există acum şi, probabil, dezvoltarea lor pe principii ceva mai transparente(dacă mi-e permis aş putea spune democratice). Nu ştiu încotro ne va conduce actuala criză. Este posibil ca "batista pe ţambal" să funcţioneze şi acum(cu toate că mi-e greu să cred). Nu garantez că actuala criză nu se va rezolva prin minciună. Orice este posibil, însă cred că instituţiile bancare încep să aibă o problemă. Chiar dacă nu vor fi obligate de către stat să-şi schimbe modalitatea de lucru, vestea proastă pentru ele este că deja sunt pe piaţă instituţii ceva mai flexibile care, pe zi ce trece le mănâncă din cota de piaţă. Deocamdată sunt insignifiante ca prezenţă, dar vă garantez că au un viitor luminos. O să vorbim despre ele pe larg într-un articol viitor întrucât această investiţie o consider cel puţin interesantă.

18 comentarii:

  1. 1. Nu cred in teoria incompetentei bancare. Baietii stiau exact in ce se baga si care sunt riscurile. Daca banca A se risca si ofera depozite cu 5%/an iar actiunile sale urca cu 12%/an ca urmare a ricurilor pe care le asuma, banca B ... NU ARE DE ALES: ori face ca A, ori se preda. Si aici intervine ...
    2. ..lipsa totala de reglementare care permite bancii A sa faca ce o duce capul. Care imi pare a fi problema principala.

    Nelegat de subiect: Cred din ce in ce mai mult ca aceasta "criza" nu este altceva decat o reasezare a activelor din directia US + EU in directia China. La ora actuala, primele 2 banci din lume dupa capitalizare sunt chinezesti. Din pacate, activele lor nu sunt din cele toxice, ci sunt bonduri US si EU. Pareri ?

    RăspundețiȘtergere
  2. Radu: Sunt o multime de banci care nu sunt afectate de criza si care nu au cerut ajutoare de la stat. Chiar am vazut interviuri cu cativa presedinti de banci extrem de nemultumiti de "bunavointa" guvernului SUA. In ceea ce priveste reglementarile, ele exista. Numai ca intotdeauna va fi foarte usor sa le ocolesti sau sa faci lobby pentru a elimina pasajele din lege care te deranjeaza.
    Referitor la bancile chinezesti sunt rezervat. Au un mod de organizare ciudat. Daca-ti spun ca poti lua un credit de la banca in urma unei semnaturi a unui sectetar de partid ti se mai pare OK? Eu unul cred ca si acolo vor avea loc ceva cutremure.

    RăspundețiȘtergere
  3. Desi sună socant, acest titlu nu are de ce să vă îngrijoreze pentru că nu e vorba de vreun colaps bancar în lant sau ceva similar. Este vorba despre ceva mult mai subtil şi, probabil, mult mai democratic.

    Si de ce ne-ar ingrijora un colaps bancar mai mult decat o operatie de apendicita ? :)

    Iar despre burse, nici un cuvintzel ? Macar unul mic, acolo ? Sau astepti sa vezi ce iese la G20 ? :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Daca vorbesti de reforma sistemului bancar, atunci de ce nu am re-adopta sistemul bazat pe aur? Imi pare ca asta va rezolva de la sine toate problemele descrise de tine.

    Stiu ca rolul bancilor s-ar reduce mult, dar pana la urma nu conteaza.

    Institutii gen goldmoney.com au inceput deja sa reprezinte o alternativa la bancile clasice (asta in ipoteza ca nu sunt tepare si chiar au aurul). Cand lumea va accepta din ce in ce mai mult ca plata gold money atunci s-a cam terminat cu banii de hartie.

    RăspundețiȘtergere
  5. DanP - povestea cu aurul e un subiect "sensibil" pe aici... :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Da de dimineata va treziti!
    La 4.41 (probabil 5.41)domnule Radu?
    Bravo voua, inseamna ca va preocupa problema!
    Ca de obicei imi incep ziua citind cateva din blogurile favorite. Foarte interesant ca de obicei acest blog. Care sunt acele institutii care vor elimina bancile din sistem?
    Dan@trenduri: ma gandesc uneori daca nu e cazul ca sa se infinteze o banca noua, chiar si la noi in tara. Inteleg ca ceva fonduri exista acum, de la UE etc. O banca noua = active toxice zero. Active potential toxice = zero. Deci momentan nu ar avea nici o problema cu bilantul contabil. Mai departe, plecand de la niste preturi mici ale activelor, e de asteptat ca aceste probleme sa nici nu apara. De unde sa faca rost de fonduri o astfel de banca pentru a sustine creditarea? Pentru a nu intra intr-o bula speculativa cred ca banca ar trebuii sa dea credite numai in limita valorii depozitelor constituite la ea. Ce parere aveti?

    RăspundețiȘtergere
  7. DanP: Sistemul despre care vorbesc nu are legatura cu standardul monetar existent. Probabil asta este si avantajul principal al sau.
    Flavian: Despre G20 cred ca o sa scriu azi ceva. In ceea ce priveste aurul, nu este un subiect sensibil pentru mine. Sper sa am timp sa vorbesc mai pe larg despre inutilitatea etalonului aur. Oricum, ca o idee, ceea ce se intampla acum isi are radacinile, in mare masura, in acest sistem inutil idealizat de unii. Astept injuraturi :-))

    RăspundețiȘtergere
  8. De ce injuraturi ?

    Ca unii abia asteptam sa vedem propuneri noi si indraznete, ca alternativa la vechile modalitati de masurare a productivitatii, muncii sau inteligentei.

    Sunt oricand dispus sa adopt ceva mai bun decat un sistem bazat pe aur daca apare la orizont. Cu toate ca e mai bun decat varianta SDR propusa acum si mult mai bun decat cea clasica bazata pe dolar, aurul are si el dezavantajele lui.

    Dar pana vom reusi sa cuantificam altfel inteligenta care dupa mine e singurul capital cu adevarat valoros, va trebui sa gasim o varianta intermediara. Mai buna decat cea veche, bazata pe crestere fara limite, inflatie cat cuprinde, imprimare de trilioane fara valoare peste noapte si bani de hartie creati din aer... :)

    RăspundețiȘtergere
  9. Tania: Era seara la mine, stau departe ...

    Dan: Ai dreptate cu partidul, dar tot ma gandesc sa-l invat pe fiu-meu chineza : )

    http://www.ft.com/cms/s/0/4ec38256-1318-11de-a170-0000779fd2ac.html?nclick_check=1

    RăspundețiȘtergere
  10. Radu: Alea trei banci chineze din varf sunt acolo temporar(as spune extrem de temporar daca s-ar putea). La ei bancile nu au probleme pt. ca e politica de partid si de stat. Mai nasol o sa fie cand realitatea va contrazice flagrant ceea ce spune partidul..

    RăspundețiȘtergere
  11. Dan@Trenduri: eu nu sunt economist asa ca nu stiu alta solutie la actuala problema decat etalonul aurului.
    La problema tipariri excesive de moneda, nu cred ca adoptarea de reglementari suplimentare va rezolva problema. S-a dovedit ca lumea financiara nu are disciplina. De aia cred ca un sistem automat de limitare a "indisciplinei", care nu poate fi manipulat, poate aduce ordine in lume. Si daca etalonul aurului a functionat foarte bine in trecut, de ce nu poate functiona la fel de bine acum?

    Daca poti sa ne detaliezi dezavantajele sistemului si eventuala solutie alternativa as fi mai mult decat bucuros. Dar te rog sa fi mai explicit si mai putin criptic. Asta daca nu cumva vrei sa patentezi ideea ;) Nu toti de pe aici suntem de "meserie".

    RăspundețiȘtergere
  12. Care institutii inlocuiesc bancile?
    Eu imi aduc aminte de perioada de dinainte de '89 in care exista CEC in care imi puneam banii in exces. Si strangeam ca pionierul timbre si cand sa iau banii pauza, a fost o revolutie. Banii aia unde s-au dus? La fel ca si conturile sub 100.000 de lei vechi de la alte banci?
    Normal ca e putred sistemul dar ni se baga pe gat: salariul il iei pe card la banca x!

    RăspundețiȘtergere
  13. DanP: Eu vorbeam despre cu totul altceva. Sistemul monetar e una, iar institutiile care opereaza in "comertul cu bani" alta. Despre etalonul aur o sa vorbesc cat de curand(sa vad cand imi vine cheful sa scriu). Oricum, te numeri printre cei care-l idealizeaza inutil intrucat nu a functionat atat de bine pe cat lasa unii sa se inteleaga.
    Faptul ca nu am dat mai multe detalii tine de un anumit delay pe care-l introduc pe blog-ul public(clientii mei au prioritate, asa ca de la recomandarea pe care le-o fac pana la publicarea pentru toata lumea trebuie sa treaca o perioada de timp).

    Chrysthyan: Si eu am avut bani la CEC cand eram mic. Era chestia aia cu "azi la CEC un leu depui / maine el va scoate pui". :-))

    RăspundețiȘtergere
  14. Dane de la Trenduri,
    "...clientii mei au prioritate..."

    Cum pot/putem deveni clientul/clientii tau/tai?

    RăspundețiȘtergere
  15. mobutu:Pe scurt, raspunsul este nu intrucat nu-mi recrutez clientii de pe blog. Oricum am doar cativa clienti, multi dintre ei prieteni :-)) .

    RăspundețiȘtergere
  16. Multumesc pentru informatii interesante

    RăspundețiȘtergere
  17. cititi blog-ul intreg, destul de bine

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)