joi, 19 martie 2009

Pe culmile disperarii

După ce am asistat aseara la discuţia dintre Mihai Tănăsescu şi Mircea Coşea(băiatul ăsta are nevoie urgentă de nişte lecţii de gramatică!) mi-am dat seama că, de fapt, destinaţia banilor de la FMI este cea greşită. Adică exact scenariul pe care-l descriam în urmă cu două zile şi în care nu am crezut! Sincer, nici acum nu-mi vine să cred şi încă mai trag speranţa că există în această ţară oameni care să gânească.

În cazul în care banii de la FMI vor fi folosiţi pentru a se putea elibera o porţiune generoasă din RMO, putem spune că am intrat oficial în rahat(scuze pentru exprimare, dar asta e). Ca să înţelegeţi de ce va fi rau, vă voi face un tablou al Romaniei la sfârşitul acestui an. Probabil cifrele nu sunt exacte, ele depinzând foarte mult atât de amplitudinea crizei cât şi de gradul de generozitate al autorităţilor.

Cum "injecţia" de capital în sistem nu va produce niciun efect în economia reală, cel mai probabil vom asista la o cădere economică de peste 4%(o cifră de 6% nu mi se pare în acest moment exagerată). Având în vedere vârfurile de plăţi şi ţinând cont de faptul că după "marea redistribuire" situaţia banilor va fi similară cu cea de acum, este posibil să avem vârfuri ale cursului de peste 5.5RON/EUR. Bomboana de pe colivă va fi deficitul bugetar care este posibil să depăşească 5%(am înţeles de la Tănăsescu că s-a picat la pace cu Comisia Europeană pentru un deficit de peste 3%, ceea ce este extrem de suspect!). De ce va fi aşa, e simplu de intuit: colectarea va continua să scadă, gradul mare de accizare va reaprinde flacăra comerţului la negru, iar condiţiile economice precare, dublate de foamea maladivă de bani a statului vor pune presiune pe firme, expulzându-le pur şi simplu din sistem şi conducând, în final, la o prăbuşire a sumelor colectate. Imaginea este într-adevăr de coşmar. Repet, nu garantez că acestea vor fi cifrele exacte. Este vorba de un scenariu extrem, care ar rezulta în urma unei eliberări masive de lichidităţi din RMO. Probabil că lucrurile vor sta ceva mai liniştit, dar oricum mecanismul de propagare va fi acelaşi.

Se pune firesc întrebarea dacă se poate stimula într-adevăr economia cu banii care vor intra din acest împrumut, iar răspunsul este da. Numai că mecanismul prin care se poate face aceasta este total diferit de cel negociat cu FMI. În primul rând, BNR nu ar trebui să relaxeze nivelul rezervelor întrucât acest nivel face parte din "regulile jocului", iar cei care se consideră captivi ştiau asta de când au intrat pe piaţa românească. Cum banii FMI-ului intră în rezervă, aceasta înseamnă că BNR poate emite lei cu acoperire. Evident aceasta se va face treptat, destinaţia banilor fiind strict creditarea economiei(creditarea s-ar putea face prin intermediul unor linii de finanţare acordate băncilor, evident cu o urmărire strictă a destinaţiei creditului). În ceea ce priveşte cursul, acesta ar urma să crească din cauza necesarului de valută. Numai că această creştere poate fi controlată de către BNR, având în vedere nivelul rezervei. Oricum, un nivel mare al cursului va avea ca efect o diminuare masivă a importului şi o creştere a exporturilor, stimulându-se cursa pentru atragerea resurselor valutare. În aceste condiţii, marea necunoscută este soarta datoriei private a României. Cel mai probabil, în mare parte, aceasta nu se va plăti din cauza foamei de euro. Numai că această neplată poate fi considerată ca o refinanţare, ceea ce nu este deloc rău. Şi nici nu va mai fi nevoie de un "gentelman's agreement" cu băncile mamă întrucât acestea nu vor avea ce să scoată din ţară!

Aceasta ar fi una dintre metodele de stimulare atât a exporturilor cât şi a consumului din producţia internă. Procedând aşa, România ar putea împuşca mai mulţi iepuri dintr-o lovitură: ar continua stimularea economiei, si-ar rezolva dezechilibrele şi ar restarta consumul din producţia proprie. În acelaşi timp, traversarea perioadei de criză ar fi mult uşurată. Evident, soluţii sunt, dar mai e nevoie şi de cineva care să le aplice. Cum pe la noi de vreo 20 de ani bate vântul, e clar că este mult mai simplu să iei decizii bazate pe analizele unor experţi interesaţi sau a unor semidocţi.

Acum, ca să nu fiu din nou acuzat că sunt "euforic al dezastrului", voi spune că şi în cazul în care banii din împrumuturi vor fi folosiţi aiurea s-ar putea să beneficiem de ceea ce se numeşte generic norocul prostului. Având în vedere mişcările anunţate de către Rambo FED (cei de la Bloomberg au fost extrem de inspiraţi când au dat această denumire) s-ar putea să asistăm la o cădere accelerată a sistemului, care va avea ca efect devalorizarea masivă a valutelor, adică o uşurare nesperată a datoriei noastre externe.

13 comentarii:

  1. >{...}voi spune că şi în cazul în care banii din împrumuturi vor fi folosiţi aiurea s-ar putea să beneficiem de ceea ce se numeşte generic norocul prostului.

    Bestial ! Chiar citeam articolul tău şi mă întrebam dacă o să menţioneze doar cele două "extreme" vehiculate în ultimele zile ( ambele cu un sâmbure de adevăr în ele dar şi ambele predispuse la exagerări inutile ) :

    - că împrumutul va fi gestionat cum trebuie şi "tot românul să fie bine şi România să prospere";
    - că împrumutul va adânci statutul de neo-colonie a României.

    Sau se va dezbătea şi aspectul ( foarte probabil ) a unei căderi masive a sistemului bazat pe dolari, deoarece totuşi împrumutul e în dolari şi nu în euroi din fericire, BCE fiind mai reticentă în a da drumul la tiparniţă - cel puţin deocamdată, "în timpul derulării acordului" ( care va fi totuşi pe 5 ani din câte se vehiculează ).

    Asta pentru că am impresia că relativ puţină lume echilibrată - exceptând apocalipticii exaltaţi de serviciu - realizează că dacă în precedentele crize de la '73 încoace ( criza eurodolarilor, cea din '87, căderile pieţelor emergente de la mijlocul deceniului trecut, dot-com bust ) americanii au reuşit să iasă basma curată pasând cam cea mai mare parte din costuri pe umerii altora acuma deja ei sunt în situaţia în care au aşa găuri în finanţe încât probabil PIB-ul întregii lumi nu le poate acoperi. Şi cum SUA nu are totuşi supremaţia militară totală pe care o inspiră filmele cu Rambo ... eu unul cred că de data asta şi ea va plăti ( cel puţin o mare parte ) din factura crizei actuale. Şi va fi crâncen.

    Nu spun cele de sus din antiamericanism - din contră, aş zice că perspectiva ca UE să aibă un rol net mai mare ca cel actual mă sperie un pic deoarece cam orice se poate spune că au în comun ţările UE ( mai ales cele ... "care contează" ) numai o politică externă coerentă şi unitară nu - sau mai ştiu eu ce ci pur şi simplu cred că asta e viziunea lucidă.

    Ce putem spune ... să încercăm să ne pregătim individual ( şi eventual la nivel de grup - că la nivel de ţară sună cam utopic ) deoarece până în vara-toamna lui 2010 vor fi "vremuri interesante" cum zic chinezii. ;)

    Toate cele bune !

    RăspundețiȘtergere
  2. De acord si cu @Dan si cu @MIA, vin vremuri cel putin "interesante", iar strainii nu au absolut nici un interes sa ne mearga noua bine. Si atunci revenim la vechea intrebare "ce umbrela sa-ti iei?". Aur-euro-dolari sau ferma-pusca-dobermani? Daca lucrurile merg atat de rau pe cat se preconizeaza, umbrela alba sau umbrela neagra, tot se fac zob la ploaia de meteoriti.

    Un vechi proverb afrian spunea ca daca vrei sa nu te manance leul, nu trebuie sa fii cel mai rapid din sat ci doar sa nu fii cel mai incet. Pana acum a fost relativ simplu: stai departe de imobiliare umflate artificial, stai departe de credite cu dobanda variabila, de job-uri instabile, etc. Au fost multi "lenti" mancati de "leu" in primul atac. Dar acum leul a prins gustul carnii de roman si si-a adus toata familia in sat. treaba se complica rau de tot..

    Trist e ca si daca reusesti sa scapi de lei, in final viata ta nu va fi ca inainte, vei fi inconjurat de multi sateni facuti praf, cocioabe in flacari, poduri distruse.

    PS: Da, stiu, vorbesc prea mult in comparatii...

    RăspundețiȘtergere
  3. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  4. Dane, lamureste-ma si pe mine:

    Daca realizezi ca un viitor colaps al sistemului financiar ne asteapta oricum in urmatoarele luni, de ce mai dai atata importanta ultimelor focuri de artificii pe care incearca baietii sa le faca acum pe ultima suta de metri ?

    Pe bune, chiar mai conteaza ? Cand dolarul si euro vor deveni hartie igienica mai conteaza FMI-ul ? Cand vorbim de noi monede, un nou sistem financiar, desfiintarea FED si BM, mai conteaza imprumutul asta si jocurile politice de acum ?

    RăspundețiȘtergere
  5. Flavian : de ce a mai organizat Ceaşcă al XIV-lea congres al PCR în momentul în care deja cam toată Europa de Est se cutremura în jurul României ? ;)

    RăspundețiȘtergere
  6. Ca de obicei Dan ne previne si este un lucru laudabil ca mai avem locuri sau oameni care pot interpreta corect realiatea.Media si politicul ne supune unei manipulari gosolane.In perioada urmatoare (cam din luna mai incolo) cred ca trebuie sa ne preocupam de siguranta caminelor noastre (cred ca intelegeti la ce ma refer-Adamclisi propunea cateva solutii viabile).
    daca ne ocupam din timp e posibil sa supravietuim.
    Cert e ca ce a fost pana acum o putem asemana cu un parc de distractie.Ce e mai rau abia de acum incolo va incepe.P.S. de felul meu nu sunt un pesimist!

    RăspundețiȘtergere
  7. Flavian

    Are rost, pentru ca daca traiesti un dezastru economic nu are rost sa il dublezi ca si gravitate prin rea vointa.
    Astora care iau acum imprumutul FMI nu le prevad o batranete usoara.
    Colaps nu este egal cu apcalipsa.

    RăspundețiȘtergere
  8. Chrysthyan - exact aia insist si eu:

    Colaps nu este egal cu apcalipsa.

    Si pentru asta ar trebui sa discutam despre problemele importante si alternative, in loc sa mai pierdem vremea cu povesti care oricum nu au sens.

    Sistemul economic actual e mort si asteapta doar sa fie dus la groapa. Odata cu el aruncam acolo si BM-ul, FED-ul, FMI-ul si celelalte "relicve".

    Asa ca ar cam trebui sa incheiem cu discutiile despre inmormantare si sa vedem ce facem dupa...

    RăspundețiȘtergere
  9. Interesant, pertinent si cu siguranta util un astfel de post.
    Multumim, Dane.

    Altfel, din cate-am citit eu pe-aici, voi va pregatiti oarecum de Apocalipsa.
    Flavian, watch your back, cu aurul ala. :)
    Adamclisi a oferit o sugestie de bun simt pentru astfel de vremuri: ferma, pusca, dobermani, iar Mia spunea de un grup "de initiativa". Cred c-ati vazut "Postasul" (cu Kevin Costner), nu?
    Ei bine, cu ferma vin eu. ;)

    RăspundețiȘtergere
  10. Rocknroll, daca e aia de la Hateg sunt lamurit. Ai un loc si pentru mine? Suntem 4: eu, sotia si doua fetesub 10 ani.
    Venim cam prin septembrie 2009 daca nu mai incepe scoala.

    RăspundețiȘtergere
  11. Pentru Danut,

    Personal nu ma intereseaza ce alte carti in scopuri comerciale a mai scris acest domn Kiyosaki. Am cautat doar o explicatie simpla, logica si de bun simt pentru a intelege si eu ca om de rand care sunt cauzele reale ale crizei actuale si chiar am gasit explicatia acolo (eu in viata merg pe principiul K.I.S.S. iar cartea reuseste sa il respecte intocmai). Eu propun sa ai rabdare pana la capat cu lectura, pentru ca ma gandesc eu ca daca ai citit si alte carti scrise de el, stilul folosit sa fie acelasi si initial sa-ti dea impresia ca se incadreaza in aceeasi ctegorie (ma refer la cele scrise cu intentia de a scoate profit). Cartea o poate citi oricine, gratuit, deci ma indoiesc ca ar fi ceva de natura comerciala (de influentare a opiniei cititorului este cu siguranta). Uite de exemplu ma intreb eu ca om de rand necunoscator: daca e criza mondiala si toata lumea e pana peste cap in datorii de unde reuseste FMI-ul sa ne dea noua atatea miliarde de euro imprumut? De unde doamne iarta-ma scot banii astia? Exact cum spune cartea de care vorbeam se "tiparesc" bani pe banda rulanta exact ca la Monopoly (eu il jucam frecvent si ca o ironie, regula conform careia banca nu da niciodata faliment pentru ca poate tipari cati bani vrea, constat ca e valabila si in lumea reala). Va sa zica FMI-ul ne imprumuta cu bani de jucarie ( vezi in carte regula lui 1-12 referitoare la cum banca pentru fiecare unitate monetara pe care o detine poate imprumuta 12 unitati monetare - deci 11 unitati care nu exista si nu sunt sustinute de nici un echivalent valoric; sau poate ca banii "bancilor" chiar nasc pui "vii" cine stie :-). Cum spuneai si tu, strainii astia cu bancile lor trebuie sa-si recupereze cumva pierderile. Solutia, ne fac o injectie letala cu bani "Monopoly".
    Ma ia cu groaza cand ma gandesc la ce ne asteapta!

    Astept parerile tale referitoare la cartea online...

    Mai dau inca o data link-ul poate mai sunt si altii interesati:
    www.conspiracyoftherich.com *The 8 new rules of money*

    RăspundețiȘtergere
  12. Gordon Brown zicea ca tarile ca Romania si Ungaria samd (de la noi de prin zona) trebuie ajutate de FMI. Acuma nu inteleg eu o chestie, Anglia are probleme dar Gordon isi face griji pentru noi ? Nah o sa dau cu bota in balta si o sa imi exprim parerea ca imprumuturile astea pur si simplu sunt niste datorii pe care vor altii sa ni le transfere noua sub o forma sau alta.

    RăspundețiȘtergere
  13. Da, Tania, despre terenul de 2 hectare din Tara Hategului e vorba. Se poate transforma foarte usor intr-o frumoasa ferma. Avem apa, curent, lemne, piatra, rau, padure, aer curat, fructe etc, iar Muntii Retezat sunt la o aruncatura de-o moneda de-un euro. ;)

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)