luni, 23 martie 2009

Razboiul Sfarsitului Lumii


A început ca un zvon. De fapt, aşa şi trebuia să fie la început, un zvon pe care cineva să-l respingă, să spună că e o idee proastă şi că niciodată nu se va putea face aşa ceva. De obicei aşa încep marile mişcări: de la istorii neconfirmate, aproape nebuneşti, dar preluate discret de mass media, atât de discret încât, într-o formă sau alta, află toată lumea.

Să ne întoarcem la începutul lunii martie, mai precis pe data de 5, când Pravda informa că Putin respinge ideea unei noi monede internaţionale. Şi, pentru ca tot spectacolul să fie complet, ziarul prezintă episodul în care o femeie şomeră îl întreabă pe Putin despre noua monedă în timpul vizitei acestuia la un centru de plasament:“There are rumors of a new currency that is going to appear in the world already this summer. It’s going to be neither the dollar, nor the euro, but something different”. Iar Putin, evident, neagă acest fapt, după care se apucă să vorbească despre diferenţele dintre criza actuală şi cea din '30. De-atunci am intuit că se coace ceva, dar, sincer să fiu, nu mă gândeam că totul se va produce atât de rapid. Nu au trecut decât două săptămâni până când Rusia a anunţat oficial că va propune la viitoarea întâlnire a G20 emiterea unei noi monede internaţionale care să înlocuiască dolarul. Şi, ca prin minune, iniţiativei s-au alăturat imediat India, China şi Brazilia(conform unei ştiri Reuters).

Ideea unei monede internaţionale nu este atât de nouă pe cât pare, cu toate că Putin, în mod sigur, o va folosi intens pentru a-şi promova imaginea pe plan intern. Ea aparţine lui Soros care a propus emiterea noii monede întrucât credibilitatea dolarului este din ce în ce mai mică(această paternitate mă pune deja pe gânduri). Cum toată povestea a fost cusută cu aţă albă, este clar că la mijloc este o cu totul altă realitate. Faptul că propunerea vine din Rusia, ţară recunoscută pentru declaraţiile belicoase la adresa Washington-ului, are rolul de a credibiliza noua iniţiativă, făcându-i pe duşmanii tradiţionali ai SUA să susţină cu fervoare noua monedă.

Noua monedă ar urmea să fie emisă de către FMI, instituţie care se va transforma într-un nou FED. FMI, pentru cei care încă nu au aflat, este controlat statutar(în ceea ce priveşte deciziile cruciale) de către SUA. Deci, cu alte cuvinte, FMI-ul urmează să devină un FED mondial, care va emite o monedă cu alt nume, utilizând tehnici similare celor deja patentate. Dincolo de teoriile conspiraţiei care se vor naşte, cred că mişcarea este gândită pentru a face ceea ce am numit în mai multe rânduri "resetarea sistemului". De fapt, vom avea de-a face cu acelaşi sistem, botezat altfel pentru a avea parte de mai multă credibilitate. În toată această ecuaţie, singura necunoscută este motivaţia care i-a mânat pe ruşi pentru a juca acest rol. Oare înlocuirea Nabucco cu mult discutatele "coridoare energetice sudice" face parte din înţelegere? Nu de alta, dar trocul cu ţări şi zone de influenţă este unul din sporturile favorite ale politicii externe americane. Iar Europa este un teritoriu extrem de tentant pentru ruşi. Chiar şi numai din punct de vedere energetic!

Va fi foarte interesant de văzut ce se va întâmpla cu dolarul, în cazul în care noua monedă va fi lansată(să nu uităm că procedura în sine este extrem de complicată). Probabil o bătrână ne va spune că l-a văzut când era purtat de arhangheli către ceruri.

12 comentarii:

  1. Va mai aduc si eu o poveste interesanta despre cum e cu FMI-ul si cu SDR-urile. Asta pentru cine mai este naiv sa creada ca sistemul propus de cei de la FMI e mai grozav decat cel actual. Dar stati linistiti, ca nici vrajeala asta nu va merge. Pana apuca baietii sa-l propuna si sa-l dezbata, ingerasul ala deja a zburat cu dolarul in ceruri :)

    IMF To Print SDR Funny Money

    Here is one way to look at it, via a simple example. Let's say that you and I, while hanging out at the strip club, exchange million-dollar IOUs scribbled on cocktail napkins. If I can discount your IOU at my bank for a $1 million loan to me, and you can discount my IOU at your bank for a $1 million loan to yourself, then we have jointly created 2 million dollars, in what is essentially a chain-letter scheme.

    The vast expansion of international reserves during this decade also resembled a chain-letter scheme. The U.S. trade deficit piled up dollars in China, which became international reserves for China. China then recirculated these dollars to the U.S., providing the expanding volume of debt financing which is essential to keep a Ponzi scheme expanding. There is no numerical limit, other than the economy's ability to service the debt, to prevent this cycle from endlessly repeating.

    In recent months, the drastic shrinkage of the U.S.trade deficit has slowed this runaway transmission belt to a crawl. Reviving trade is going to take years. If one's objective is to restore the heady 20-percent annual growth of international reserves during the Bubble II years, then new reserves must arise from some source other than expanding trade.

    Enter the IMF, with its SDRs. SDRs are acceptable as international reserves, because nearly all countries belong to the IMF club. SDRs can be created out of thin air as derivatives of existing national currencies and then handed out to central banks, in a process exactly like our exchange of cocktail-napkin IOUs. Central banks in turn can exchange SDRs among themselves to settle trade debts, meaning they can buy real goods with these thin-air paper derivatives. And that's the very definition of inflation -- purchasing power created from nothing, with no corresponding increase in investment or production. So all purchasing power gets diluted accordingly.

    RăspundețiȘtergere
  2. Si comentariul lui Chris Martenson la citatul de mai sus:

    A Recent Alert - Fed Prints a Trillion

    That sums it up beautifully. The SDRs are nothing more than a derivative currency issued by a bank-like entity that answers to no single government and therefore to none at all.

    Together, the IMF and the Federal Reserve have embarked on a joint program to reinflate the world at any price.

    I am certain they have the best of intentions and hope to be able to reel all this bogus funny-money back in at just the right moment to preserve whatever economic activity has been spawned by the thin-air bonanza while avoiding overshooting and igniting an inflationary inferno. But history suggests that the chance of this outcome is 0%.

    RăspundețiȘtergere
  3. Stiu ca multi inca se intreaba de ce lumea insista cu bursele americane si cu dolarul. Cu indicele DOW, cu graficul aurului si cu valoarea cursului EURUSD. In timp ce noi avem problemele noastre cu Boc, Isarescu sau Basescu. Care se dau de ceasul mortii cu acordul FMI si cu alte nebunii de care e plina presa. Si ce legatura au bancile romanesti sau RON-ul cu americanii ? Mai ales ca bancile "noastre" nu au fost chipurile afectate de produsele "toxice" ale americanilor...

    Hmm, pai sa o luam pe rand. In primul rand bancile astea ale "noastre" de fapt nu sunt chiar ale noastre. De ce ? Pai de asta:

    Concurenta europeana in banci romanesti

    Daca sistemul bancar romanesc ar putea fi imaginat ca o prada, atunci ea s-a impartit deja de catre capitalul strain.

    Bancile straine cu capital european domina autoritar institutiile de profil din Romania. Capitalul strain a utilizat diverse strategii pina sa ajunga sa detina peste 87% din totalul capitalului sistemului bancar romanesc. In aprilie 2006, bancile cu capital strain detineau 87,8% din totalul activelor, atribuiau 88,7% din totalul creditelor si atrageau 85,4% din totalul depozitelor. Actionarii straini au ales fie ofensiva directa prin preluarea fostelor banci de stat, fie au ales dezvoltarea organica, fie si una si alta.


    Topul celor mai mari banci straine din Romania

    Iata topul bancilor straine din Romania : 1. Citigroup(Citibank Romania) 2. ABN-Amro ; 3. Société Générale (BRD) ; 4. UniCredit ; 5.HVB ; 6.Banca Nationala a Greciei (Banca Romaneasca) ; 7. EFG Eurobank Ergasias (Banc Post) ; 8. Alpha Bank ; 9. OTP Bank (RoBank) ; 10. Garanti Bank; 11. Finansbank; 12. Piraeus Bank.

    Ca si cota de piata pe primele locuri se afla austriecii si grecii. Care am mai explicat AICI cat de bine si de roz o duc, asteptand falimentele sa le bata la usa. Iar de curand si alte nume sonore au inceput sa apara in lista bancilor premiante.

    E suficient sa dati un click pe imaginea ASTA pentru a vedea care este de fapt legatura cu ajutorul acordat de americani colosului in asigurari AIG si pentru a intelege cum au ajuns de fapt acesti bani sa fie redistribuiti pentru a sprijini bancile europene si nu numai.

    Iar acest ajutor merge in sens dublu. Adica in momentul in care BNR-ul va primi banii de la FMI, mare parte din acestia vor fi folositi in mod direct sau mai putin direct (prin reglarea cursului valutar) tot in acelasi sens. Adica vor ajunge tot in buzunarele bancilor straine cu sucursale in Romania.

    Pentru ca foamea de bani e mare. Si cu toate sumele imense cheltuite tot nu vom ajunge nicaieri. Iar in curand nici FMI-ul care ne impinge pe noi de la spate sa ne punem funia de gat pentru bancile straine, nici FED-ul american nu vor mai putea face mare lucru. Pentru ca in doua-trei luni se strica jucaria. Temerile chinezilor in ce priveste situatia americanilor au fost mai mult decat confirmate saptamana aceasta cand FED a anuntat cu surle si trambite lansarea Quantitative Easing. Adica un termen pompos prin care anunti ca ai inceput sa imprimi bani ca sa-ti cumperi singur datoriile.

    Mda, exact cum ati auzit. US emite bonuri de trezorerie in speranta ca investitorii straini le vor cumpara si le vor sprijini astfel economia falimentara. Asa cum au facut-o voios pana acum 2 ani dupa cum se vede in graficul de AICI. Pana cand vrajeala n-a mai functionat. Si cei mai mari cumparatori de bonduri americane, adica japonezii si chinezii au inceput sa o lase mai moale. Si sa devina tot mai precauti. Apoi temerile s-au transformat in ingrijorare. Care a fost confirmata saptamana trecuta cand anuntul despre QE a fost dat de americani iar rezultatul a fost clar, asa cum vedeti AICI.

    Intrarile de fonduri in US au fost oricum dezastruoase pe ianuarie si februarie: A Funding Nightmare for the US . Anuntul FED era asadar previzibil si va duce exact la prabusirea dolarului de care ziceam. Deja semnele sunt tot mai mari si clare, iar situatia se precipita. In octombrie DOW a picat urat de tot pentru prima data si sistemul s-a clatinat mortal. A mai scapat a doua oara la mustata acum 2 saptamani. A treia oara nu mai scapa. Nici cu bailout, nici cu ajutor chinez, cu nimic. In maxim 2 luni o ia din nou la vale, definitiv de data asta.

    Si cand va pica, va pica la toata lumea. Si la ei si la noi, pentru ca de fapt nu mai exista ei si noi. Pentru ca paienjenisul sistemului bancar si financiar e asa de mare incat nimeni nu-l mai poate descurca acum. Si de aceea raul trebuie scos din radacina. Cu totul. Si aruncat afara ca o masea stricata, cum am mai spus. O sa doara nitzel, dar e necesar. Si abia apoi vom putea sa discutam despre ce trebuie sa facem ca sa fie mai bine in viitor... :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Nu o sa avem niciodata o moneda mondiala nesustinuta guvernamental.
    Ceea ce da credibilitate dolarului este masa si diversitatea enorma a economiei americane.
    O moneda emisa de birocrati anonimi si santajabili nu o sa fie niciodata luata in serios. E doar o diversiune.
    Departe de mine sa resping ideea unei "run on the dollar". Dar daca are loc, o sa se faca spre asset-uri si monende traditionale.

    RăspundețiȘtergere
  5. Corect, pentru a opri furtul prin inflatie, noua moneda trebuie legata de o resursa limitata.

    Energie, metale pretioase, asseturi sau orice altceva care nu se poate imprima in cantitati infinite peste noapte.

    Doar asa vom reusi sa avem un sistem economic sanatos...

    RăspundețiȘtergere
  6. I think I'll buy stocks with the propped-up, bailed-out WALL STREET bunch - like I did when WASHINGTON bailed-out Bear Stearns, and Fannie, and Freddie, and AIG, and Countrywide, and Wachovia, and when TARP was signed, and when GM was bailed out, and Chrysler, and CITI, and BofA, and Chase, and the beat goes on. I'm Joe The Plumber. Today, I am RICH! Ha Ha. Bailouts are da bomb. "IN DEBT WE TRUST"

    RăspundețiȘtergere
  7. Şi mie mi se pare schema propusă de Soros ( iar el ... ) prea complexă pentru a fi adoptată - mai ales dacă lucrurile se vor precipita.

    RăspundețiȘtergere
  8. Flavian: Las-o mai moale cu "bancile care asteapta falimentul". N-ai niciun fundament pentru o asemenea afirmatie!
    In trecut am mai sters niste comment-uri referitoare la subiecte similare... Cand(si mai ales daca) problemele vor deveni iminente, va fi destul timp pentru semnale de alarma.
    Deocamdata cred ca asemenea informatii sunt doar simple zvonuri nefundamentate.

    RăspundețiȘtergere
  9. Ok, Dane, mai urma sa zici ca bancile sunt sigure si ca lumea ar trebui sa-si tina banii linistiti in depozite, ca sa devina chiar haioasa treaba... :)

    Si eu care ma gandeam ca lumea ar trebui sa fie pregatita din timp pentru ceea ce va urma.

    Ai dreptate ca poate sa mai dureze nitzel pana la primele falimente din Romania, dar nici sa incurajam lumea degeaba sa se culce pe o ureche nu stiu daca e bine.

    Intre timp, putem numara falimentele din US: Eighth Straight Week With At Least One Bank Failure

    RăspundețiȘtergere
  10. In ultimul numar din publicatia GEAB (no.33), echipa prezinta pe scurt idea adoptarii unei noi valute de referinta internationala ca o solutie salvatoare.

    Valuta, spun ei, nu va exista decat in actele contabile a multinationalelor si statului si, va fi folosita pentru schimburile comerciale intre state (statele lumii vor trebui sa "cumpere" noua valuta ca sa poata face schimburi internationale).

    Nu precizeaza pe ce baza se "tipareste" moneda.

    Intrebarea mea: care sunt dezavantajele acestei solutii?

    RăspundețiȘtergere
  11. DanP: Ideea unei monede credibile nu este rea, numai ca daca vei transforma FMI-ul intr-un FED mondial nu vei obtine decat un alt dolar. Ca sa nu mai vorbim despre modalitatea arbitrara prin care mai marii lumii isi vor preschimba dolarii din rezerva in noua moneda.

    Importanta nu este moneda ca atare, ci principiul pe baza careia aeste emisa.

    RăspundețiȘtergere
  12. nu stiu cat de greu este procesul in ce priveste noua moneda, dar se pare ca are deja si un nume:

    http://www.canadafreepress.com/index.php/article/9296

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)