marți, 10 martie 2009

Si bogatii plang

Cu ceva timp în urmă remarcam că Warren Buffet a făcut o greşeală teribilă atunci când a mers pe mâna autorităţilor americane investind în Goldman Sachs(aveţi articolul aici). Unii m-au contrazis, bazându-se pe faptul că, după anunţul achiziţiei, GS a crescut aducându-i lui Buffet un teoretic câştig de câteva sute de milioane(i-ar fi adus acel câştig dacă ar fi vândut imediat, lucru imposibil). Ceea ce vedeţi în imaginea alăturată este graficul acţiunilor GS de la momentul cumpărării până în prezent. Iar asta, vă garantez că nu este totul. Vor mai urma scăderi, chiar dacă Goldman a fost una din preferatele autorităţilor, primind până acum o poală de bani(atât "foştii" cât şi "actualii" ştiu mai bine de ce).
Dacă vă imaginaţi că aceasta a fost singura greşeală a lui Buffet, vă înşelaţi. O altă eroare care l-a costat enorm a fost investiţia de anul trecut în acţiuni ConocoPhillips, atunci când atât preţul petrolului cât şi cel al companiilor petroliere erau la cer. La un calcul rapid veţi observa că "oracolul" a cam făcut o eroare demnă de un începător.
Mi-e greu să înţeleg aceste erori. Acţiunea Conoco survine după ce ieşise de pe PetroChina pe motiv de supraevaluare, iar intrarea pe Goldman a fost pur şi simplu gratuită. Părerea mea este că noţiunile "patriotism" sau "politică" nu prea trebuie să facă parte din vocabularul unui investitor, cu atât mai mult din vocabularul unuia care investeşte banii altora. Acesta este motivul pentru care ştirea de mai jos(preluare Bloomberg) nu mai valorează nimic pentru mine: "Billionaire Warren Buffett, whose Berkshire Hathaway Inc. posted its worst results ever in 2008, said the economy “has fallen off a cliff” and that efforts to stimulate recovery may lead to inflation higher than the 1970s". E prea târziu pentru un investitor de calibrul lui!

6 comentarii:

  1. Pai sigur, daca el a pierdut, atunci sa piarda toata lumea. E o reactie psihologica normala pana la urma "n-am fost eu de vina - economia a cazut !". Poate fi si o manipulare de speculator care vrea sa-si recupereze gaura, facand short pe economia mondiala (desi e atipic pentru Buffet).

    Eu nu sunt un optimist de fel, dar un lucru e clar: nimeni nu stie viitorul, si prin definitie o recesiune e un eveniment imprevizibil. Va fii exact atat de rau cat credem ca e.

    RăspundețiȘtergere
  2. Stelian: va fi mai rau decat credem acum ca poate fi.

    RăspundețiȘtergere
  3. Ia uitati ce ziceam pe forum acum cateva zile, ca si comentariu la articolul acesta: Cel mai prost an pentru talentatul domn Buffet

    Totuşi, Buffet prevede că preţul barilului va creşte din nou peste 50 de dolari, dar nu va mai atinge prea curând preţurile de astă-vară, ceea ce va însemna o pierdere de câteva milioane pentru investitori. Aceasta nu este însă singura greşeală. Magnatul regretă faptul că a vândut unele acţiuni pe care ar fi trebuit să le păstreze. Cea mai mare greşeală însă a fost investirea a 244 de milioane în două bănci irlandeze, care au pierdut 89% din valoare pe bursă şi continuă să cadă.

    Petrolul ramane deocamdata principala sursa de energie si in momentul prabusirii dolarului o sa revina la preturile de anul trecut, asa cum am mai zis. Dupa cum observa si Andrei preturile materiilor prime au cam ramas constante si in momentul inflatiei, vor exploda la valoare.

    Dar nu-l vad nicaieri pe Buffet zicand de aur asa cum zicea Schiff sau agricultura asa cum mai spuneau si altii. S-a bagat in schimb pe banci si produse de specula cand altii avertizau despre subrezimea sistemului financiar.

    Mda, cu criza asta se pare ca n-o nimereste de fel talentatul domn Buffet... :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Toti sunteti niste agarici care va dati cu parerea ca o sa scada sau o sa creasca si nu finalizati aceste pareri prin intrare in piata prin Short sau Long dupa cum credeti.
    Asa poate si o baba de la tara sa spuna ca o sa scada actiunile ca ea in veci nu o sa intre Short.

    Tot respectul pentru acest om care a si actionat nu doar a aruncat o vorba-n vant. Cat despre faptul ca a gresit este normal. Numai cine nu munceste nu greseste.

    Dupa razboi va dati viteji, dar ia spuneti care dintre voi ati intrat short cand nenea Buffet a intrat long ?

    Pe viitor mi-ar place sa aud cam asa: am vandut deoarece cred ca o sa mai scada, sau am cumparat xxx pentru ca o sa mai creasca, etc...

    RăspundețiȘtergere
  5. Anonim, nu e chiar asa de simplu. Eu am o caruta de pozitii short pe SIF-uri de exemplu si baietii destepti care se joaca pe bvb crescand cursul cumparand si apoi scapand imediat de actiuni m-a cam dat peste cap. Pana si Jim Rogers sau Peter Schif au inchis pozitiile la un moment dat ca apoi sa le redeschida cand guvernul american a calcat din strachina in alta. Nimic nu este batut in cuie.... cat despre mine eu tin pozitie deschise sa ii jumulesc pe fraieri cand o sa ajunga SIF-urile sub valoarea contabila.... probabil cat de curand!

    RăspundețiȘtergere
  6. prietene, ia reserchuieste tu si vezi conditiile in care a luat Buffet actiuni la Goldman Sachs...crezi ca Buffet era tampit sa cumpere GS in schimbul unor common shares? la fel si la General Electric...spor

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)