miercuri, 15 aprilie 2009

Ignoranţa



"Scurtimea vieţii lui transformă cerul într-un capac negru de care se va lovi mereu cu capul, ca să recadă pe pământul unde tot ce trăieşte mănâncă şi poate fi mâncat"



Uneori am impresia că trăiesc un vis, că ceea ce se întâmplă este de domeniul fantasticului şi, de fiecare dată, trăiesc o perversă dezamăgire atunci când constat că realitatea este mult mai aberantă decât cele mai şocante închipuiri. Cu toate acestea, trebuie să privim înainte şi să reacţionăm în spiritul vremurilor în care trăim.

Nu am vrut să atac problema impozitului forfetar întrucât a fost întoarsă pe toate feţele în numeroase articole. Remarc numai că această măsură, prin caracterul ei contra-stimulativ nu va face altceva decât să conducă atât la o prăbuşire a colectărilor la buget cât şi la o închidere masivă a firmelor mici. În ceea ce priveşte lupta cu "duşmanul de clasă", cred că cea mai simplă soluţie pentru evitarea plăţii impozitului forfetar este să-ţi laşi firma să moară şi să transferi activitatea pe o firmă nou creată. Cred că e mai ieftin şi, în plus, ai avantajul că porneşti în fiecare an de la zero.

Lăsând gluma la o parte, voi spune că mă îngrijorează ignoranţa şi suficienţa factorilor decizionali. În locul reducerii ineficientului aparat de stat, bravul nostru guvern a ales calea cea mai proastă: păstrarea salariaţilor, reducerea investiţiilor şi mărirea fiscalităţii. Evident decizia este una pur electorală, însă adoptarea sa într-o perioadă de criză nu va avea alt efect decât un drum sigur către prăpastie. În cazul în care ar fi fost păstrate investiţiile, cea mai mare parte din forţa de muncă eliberată de către stat ar fi fost dirijată către economia privată. Chiar dacă această mişcare ar fi implicat o perioadă nu tocmai roză pentru respectivii salariaţi, ar fi avut , în final, un rol pozitiv în reechilibrarea balanţei salariaţi stat / privat.

O altă măsură îngrijorătoare cred că va fi luată în curând de către BNR. Isărescu a declarat ieri la Academia Română că va răspunde noilor realităţi economice prin intermediul politicii monetare. Cel mai probabil, Isărescu a dorit să sugereze că, în scurt timp, va face ceea ce au făcut toate celelalte bănci centrale în lupta cu criza: scăderea dobânzii de intervenţie. Cu toate că dintr-un anumit unghi măsura poate părea corectă, singurul ei efect va fi devalorizarea leului. În cazul în care măsura va fi secondată şi de eliberarea de lei în piaţă s-ar putea să avem efecte pozitive, cu toate că este un joc destul de periculos.

Nu-mi rămâne decât să remarc cu tristeţe că, în continuare, ne hrănim cu imagini şi avem impresia că lucrurile se pot rezolva la nivel declarativ. Că realitatea este alta, vom observa în curând.

7 comentarii:

  1. @Dan

    Reducerea RMO la lei nu va devalorizeze leul? De ce spui ca ar putea avea un impact pozitiv?

    Bancile nu vor acorda credite, ci vor cumpara EUR cu leii eliberatzi de BNR si vor rambursa anticipat liniile de credit catre bancile mama.

    Mie mi se pare ca nu dobanzile sau rezervele excesive franeaza creditarea. Sa zicem ca vor avea suficiente lichiditatzi, cui ar acorda credite? Consumatorilor care risca sa-si piarda locul de munca? Firmelor care risca sa intre in faliment?

    Nici macar colateralul nu poate fi evaluat cu exactitate in conditziile unei volatilitatzi excesive. Cum ai evalua un apartament a carui valoare s-a injumatatzit in ultimele 10 luni? La 80% din valoare, la 50%?

    RăspundețiȘtergere
  2. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  3. Dobanzile mari si politica monetara stransa sunt o foarte mare piedica in calea creditarii, si de fapt asta e ideea.

    Inflatia e totusi prea mare, si sunt prea multe preturi administrate. Dar o scadere mica a politicii monetare la lei nu e o idee rea; mai trebuie pastrata munitie pentru lunile viitoare.

    RăspundețiȘtergere
  4. Despre modul in care Goldman Sachs manipuleaza bursele cu banii de bailout primiti prin intermediul AIG:

    How to Puff Up Earnings, Goldman Sachs StyleIs Goldman Sachs Manipulating the Stock Market? - It Sure Looks Like ItSi un citat misto din Roubini despre naivitatea jucatorilor la bursa: "The market has predicted six out of the last zero economic recoveries."

    RăspundețiȘtergere
  5. John: In clipa de fata nu ar trebui sa ne intereseze cursul ci ceea ce se intampla pe piata interna. Devalorizarea leului nu este un lucru rau; ne-ar aduce la realitate creand premisele unei dezvoltari pe baze solide: consum din productia proprie, export s.a.
    Stiu ca doare, dar alte sanse nu prea vad. BNR s-a transformat intr-un soi de gardian al cursului, ceea ce nu e OK. Simplul fapt ca aceast "serviciu de paza" ne costa ~1mld. EUR/luna e cam deranjant.

    Mihai Marcu: Creditul nu trebuie sa devina un scop in sine. Mai bine spus, nu trebuie sa facem politici pentru facilitarea creditarii. Trebuie lasate bancile sa decida singure cand e momentul sa crediteze.

    RăspundețiȘtergere
  6. @Dan

    Cursul mi se pare important datorita datoriilor private in valuta. S-au dat foarte multe credite in EUR & CHF in special pt imobiliare pe 70% din venit!

    O depreciere brusca a leului ar face rambursarea multor asemenea credite imposibila.

    Pe termen lung nu cred ca au cum sa-l tzina pe loc, dar poate o sa le dea timp datornicilor sa gaseasca solutzii.

    RăspundețiȘtergere
  7. John: Ai perfecta dreptate. Daca s-ar fi dat un semnal clar, clientii si-ar fi convertit creditele din valuta in RON. Oricum ne vom confrunta cu valori mari ale default-ului din cauza conditiilor mult prea relaxate(grad de indatorare 70%, credit cu buletinul etc.).

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)