vineri, 3 aprilie 2009

Orasul si cainii

În timp ce mulţimea protestatarilor din Londra era hăituită de poliţie, mai marii lumii discutau soluţiile pentru ieşirea din criză. Acum, mai mult ca oricând, presiunea străzii începe să producă nervozitate în sferele înalte. Şi această reacţie este cât se poate de normală deoarece, dacă în urmă cu nu foarte mult timp se protesta împotriva globalizării, acum se protestează împotriva scăderii nivelului de trai şi al pierderii job-urilor. După cum se ştie, foamea este cel mai mai mare duşman al stabilităţii, iar în cazul în care lucrurile scapă de sub control, situaţia poate arăta mult mai urât.

Teama indusă de o escaladare şi mai mare a conflictului este cea care i-a făcut pe participanţii la G20 să arunce în ochii mulţimii măsuri populiste, gen scăderea veniturilor marilor bancheri. Mai mult, la fel ca şi în cazul Americii, se anunţă sosirea unor fonduri pentru stoparea colapsului: încă un trilion(cu posibilitatea ajungerii până la cinci trilioane)! Probabil vă veţi întreba cum s-a ajuns la suma aceasta şi răspunsul este simplu: exact prin metoda aplicată la primul bailout, cel de şapte sute de miliarde. Dacă nu ştiţi metoda, v-o voi reaminti: "trebuie să fie o sumă mare, cât mai mare". Întrebarea care-mi vine obsesiv în minte este una singură(şi fixă): DE UNDE? Evident, răspunsul este cunoscut de toată lumea, dar se preferă obtenebrarea sa. E mai bine să nu ne gândim la consecinţe pentru că, cine ştie, poate nu se întâmplă.

Fac parte dintre cei care studiază logic realitatea, chiar dacă aceasta, uneori, ne oferă rupturi, surprize sau alte elemente neprevăzute(lebede negre). Atunci când pompezi aer într-un balon este logic să se umfle. Aerul respectiv poate ieşi pe unde a intrat sau peste tot(în cazul spargerii). La fel se întâmplă şi cu rudimentarul nostru sistem economic, numai că avem de-a face cu mai multe variabile care complică extrem de mult analiza. Complexitatea este atât prieten cât şi duşman. Datorită ei putem pierde foarte puţin aplicând modele greşite şi, la fel de bine, din cauza ei putem suferi cu toţii atunci când modelele bune se dovedesc a genera rezultate devastatoare.

Este posibil ca această criză se se sfârşească printr-o minciună şi, aşa cum am mai spus, nu trebuie exclusă această posibilitate. Numai că rezolvarea sa nu înseamnă nicidecum că problemele s-au terminat, ci că manifestarea lor s-a amânat pentru o perioadă oarecare. Ele vor continua să ne bântuie, din ce în ce mai mult şi mai înfricoşător, precum nişte stafii izvorâte din propria noastră neputinţă. Iar oamenii pe care-i vedeţi hăituiţi prin City vor avea o voce din ce în ce mai puternică şi din ce în ce mai isterică.

22 de comentarii:

  1. Am văzut şi eu declaraţia lu' ciumpalacul ăla cu 5000 de miliarde ( să nu existe confuzii ) adică fărăăăă număăăr ... şi m-am ciupit să fiu sigur că nu visez sau mă uit la un film horror ...

    E groaznic zic eu ... băieţii sunt efectiv disperaţi de au ajuns la aşa măsuri. :(

    Aspectele legate de complexitate sunt extrem de interesante - şi personal aş fi foarte doritor de un articol/discuţie pe tema asta. :)

    Dar acuma e deja târziu ... e şi mâine o zi, nu ?

    RăspundețiȘtergere
  2. Un interviu interesant AICI cu Gerald Celente la Fox, relativ la G20 si alte cateva teme abordate recent pe blog.

    RăspundețiȘtergere
  3. Scuze, linkul de mai sus nu merge, L-am repus AICI

    RăspundețiȘtergere
  4. Un CADOU foarte sugestiv oferit presedintelui mexican Felipe Calderon, cu ocazia vizitei prilejuite de G20, de catre Regina.

    RăspundețiȘtergere
  5. Cică FMI-ul a fost autorizat să-şi vândă resursele de aur - dar cui anume ???

    RăspundețiȘtergere
  6. E clar ca intram intr-o noua etapa. Mi-a fost frica de asta...

    RăspundețiȘtergere
  7. Nah, deci pana la urma nu se certara si au mai pus-o de un bailout. Motiv de chef pentru Wall Street. Si pentru BVB-isti, evident :)

    Deci o sa avem show si tentativa de NWO care mai amana colapsul nitzel:

    Gordon Brown: Liderii G20 au cazut de acord asupra unui plan de redresare economica de un trilion de dolari

    # liderii mondiali au stabilit noi reguli pentru plata salariilor si bonusurilor acordate directorilor de mari companii
    # G20 se asteapta sa cheltuie in jur de 5 trilioane de dolari pentru intarirea economiei mondiale pana la sfarsitul anului 2010
    # liderii G20 au hotarat sa suplimenteze fondurile FMI si ale altor institutii financiare cu un trilion de dolari

    # G20 promite sa "ia masuri urgente" pentru a finaliza asa-numita runda de la Doha
    # liderii G20 se vor intalni din nou in acest an
    # Fondul Monetar International va vinde rezerve de aur pentru a ajuta tarile sarace
    # o noua ordine mondiala capata contur in urma rezultatelor discutiilor G20 de la Londra


    Se agita saracii, tin cu dintii sa pastreze aparentele si sa "relanseze" consumul termitelor, nu i-ar mai indura planeta asta... :)

    Trilioane peste trilioane, vindem aurul ca sa mai tzinem nitzel inflatia sub presh, o luna, doua, jumate de an, cat mai putem. Acuma, cu ultima sfortare. Of, of, mai baieti, cat sa mai avem rabdare cu voi ?

    RăspundețiȘtergere
  8. Pentru cititorii acestui blog care nu sunt familiarizati cu teoria complexitatii: http://www.fizica.ro/giif/cap%204.pdf
    Din pacate pana si profesorii de fizica sar peste acest capitol facultativ din Fizica de clasa a XI-a.

    Ar fi interesant daca Dan@Trenduri ar aborda aceasta tema.

    Oricum din discursul lui Obama am remarcat un lucru, incerc sa-l reproduc din memorie: "trebuie sa terminam cu economia de tip bubble/burst". Intr-adevar bubble/burst-urile au devenit din ce in ce mai dese, mai violente ca si magnitudine si, mai grav, sincrone. Globalizarea a creat o interdependenta de o fragilitate enorma iar fragilitatea este una din proprietatile sistemelor complexe, a ecosistemului social-economic.

    P.S. Petru cei ce doresc informatii academice: http://www.asecib.ase.ro/BCIB/bcib.html

    RăspundețiȘtergere
  9. Cand te gandesti ca oamenii au acceptat globalizarea crezand ca vor imparti bogatia si cand colo au ajuns sa imparta falimentul si banii virtuali ai SUA. Prevad un conflict major intre tarile bogate si cele sarace carora acum li se cere sa participe la acoperirea gaurilor negre numite burse si piete imobiliare.
    Oare SUA isi mai justifica statutul de putere economica?

    RăspundețiȘtergere
  10. @Chrysthyan
    Din pacate acesta este scenariul cel mai probabil. Un conflict major intre tarile sarace si cele bogate (de parca bunul simt comun nu ne-ar spune asta).

    Va fi nevoie de o vointa politica fara precedent pentru a evita o asemenea nenorocire.

    Descarca softul asta: http://ccl.northwestern.edu/netlogo/

    Este un soft de modelare bazat pe agenti. Ruleaza modelul "Wealth distribution" din folderul "Social Science".

    O sa ramai cu o mare tristete in suflet...

    RăspundețiȘtergere
  11. Dan: "E clar ca intram intr-o noua etapa. Mi-a fost frica de asta..."

    Poti sa detaliezi acum sau asteptam un nou articol?? O boy O boy O boy!!!

    MIA a pus o intrebare foarte buna: cui or sa vanda aurul?

    RăspundețiȘtergere
  12. http://www.hotnews.ro/stiri-international-5542556-cristian-sima-inflatia-galopanta-reveni-toata-europa-america-romania-sfarsitul-acestui.htm

    io zic ca omu zice chestii la obiect vizav de asta

    RăspundețiȘtergere
  13. Haz si necaz la G20
    Poate imi explica si mie cineva ce marete hotarari s-au luat la G20 de e Obama asa multumit ca eu nu am gasit inca nimic serios.

    RăspundețiȘtergere
  14. Pot să întreb şi eu: ce legitimitate are G 20? Sunt peste 200 de state pe planeta asta. Pot lua cei 20 de lideri decizii pentru toţi? Au mandat din partea celor absenţi?
    Cele 5.000 de miliarde nu fac decât să amâne deciziile de restructurare drastică a modelului de capitalism anglo-saxon care domină acum.
    Modelul nu este pus în discuţie, ceea ce nu dă speranţe că lucrurile vor merge mai bine.
    Cât despre creşterea neliniştii sociale, ea este cu adevărat o problemă. Ne place sau nu să recunoaştem, cea mai idioată decizie de după căderea comunismului a fost demontarea statului providenţă. Pacea socială este o condiţie esenţială pentru o creştere economică durabilă şi sustenabilă. Ea are un cost. Se cumpără prin redistribuţie, iar statul este redistributorul.
    Ştiu că nu voi fi foarte popular, dar creşterea impozitelor se va dovedi inevitabilă, în special a celor pe veniturile mari şi foarte mari. Dacă avem nevoie de o plasă de siguranţă pentru pisicile grase din sistemul financiar, e nevoie de aşa ceva şi pentru săracii lumii. Iar chestia aia cu vândutul aurului FMI nu aduce decât cel mult 4 miliarde de dolari. Cât înseamnă din cele 5.000 de miliarde ce se vor injecta în fundul băncilor? Şi credeţi că aşa se face pace socială?

    RăspundețiȘtergere
  15. @MIA
    O sa-l vanda pe piatza libera. Clientzii vor fi investitori si banci centrale.

    FMI detzine peste 3200 tone aur. Dupa anuntzul de ieri, pretzul la aur a scazut deja cu cateva zeci de $ ajungand in jurul valorii de $900/uncie.

    Pretzul o sa se duca in jos pentru o perioada datorita vanzarii rezervelor FMI si cred ca asta este ultima data cand vom mai vedea aur ieftin.

    Trilioanele ce se tiparesc acum isi vor face simtzit efectul in inflatzie si asta va impinge pretzul metalelor pretzioase pe noi culmi.

    RăspundețiȘtergere
  16. >FMI detzine peste 3200 tone aur.

    Adică FMI-ul va fi practic golit de substanţă ( şi posibil şi de vreo relevanţă la o adică ) după asta ? ;)

    RăspundețiȘtergere
  17. Liderii astia ai G20 ori sunt incompetenti ori au alta agenda decat a noastra. Cum au ajuns paradisurile fiscale sa fie in centrul atentiei, si ce legatura au cu criza nu stiu.

    In teorie, criza a inceput ca o problema tehnica: lantul creditarii s-a rupt asa ca banii (virtuali de altfel) s-au evaporat deodata. Asa ca solutia teoretica a fost ca statele sa pompeze bani pt. a umple gaura. S-a dovedit ca aceasta este mult mai mare decat isi pot permite guvernele sa arunce in piata.

    Daca, teoretic, criza putea fi oprita/amanata odata ce banii erau pompati imediat ce s-a produs ruptura, deja cand lumea si companiile s-au oprit din cheltuit, luat credite, trimis in somaj, am iesit din teorie si am intrat in realitate. Asa ca teoria nu se mai potriveste cu practica.

    RăspundețiȘtergere
  18. @ Flavian

    Esti cumva Dan Cristian Comănescu?
    Prea semanati in gandire !?

    RăspundețiȘtergere
  19. O ipoteza SF:
    Se vinde aurul, cineva face monopol pe el, pretul lui va urca de cateva mii de ori si uite cum banii virtuali vor avea acoperire.
    Nu are nici o logica vanzarea aurului de catre FMI decat daca e destinata unei panici mondiale in care toate statele isi vor vinde aurul disperate ca scade.
    Asa cum toti isi vand acum casele, masinile, terenurile,tarile catre CINEVA. Cine e acel CINEVA?
    Probabil viitorul nostru stapan.
    Mi-e greu sa cred ca economia mondiala se va intoarce la productie si munca din greu pentru a acoperi gaurile facute de sistemul financiar.
    Pur si simplu nu este corect si moral ca cineva sa tipareasca bogatie peste noapte.
    Dar mai conteaza?

    RăspundețiȘtergere
  20. @Mia

    Corect. Uite parerea lui Jim Rogers (4:30) http://www.youtube.com/watch?v=ifBtdSW2U9U&eurl=http%3A%2F%2Fvideo%2Egoogle%2Ecom%2Fvideosearch%3Fq%3Djim%2Brogers%2BIMF%2Bsite%253Ahttp%253A%252F%252Fyoutube%2Ecom%26so%3D0%26num%3D100&feature=player_embedded

    Nu numai ca o sa avem aur ieftin dar scapam si de FMI.

    RăspundețiȘtergere
  21. Deci o idee ca SDR-urile nu va mai prinde viaţă niciodată ... dacă o să ne hiperinflaţionăm o să o facem pe dolar şi ( să sperăm că nu ! ) pe euro ...

    RăspundețiȘtergere
  22. Esti cumva Dan Cristian Comănescu?
    Prea semanati in gandire !?


    Nope, n-am nici o treaba cu domnul de mai sus. Singura asemanare este ca si eu consider sanatoase aceleasi principii ale scolii austriece pe care se bazeaza si Peter Schiff si altii.

    Deci sunt de acord cu Dan Cristian Comănescu asupra ideilor economice si de aceea am dat linkurile de la mises. Dar nu ader in totalitate la miscarea respectiva datorita caracterului ultra-religios care nu se incadreaza in modul meu de a vedea spiritualitatea ca sa zic asa :)

    Deci o idee ca SDR-urile nu va mai prinde viaţă niciodată ... dacă o să ne hiperinflaţionăm o să o facem pe dolar şi ( să sperăm că nu ! ) pe euro ...

    Chiar nu vreti sa lasati moarta teoria decuplarii ? O credeam si eu pana acum cateva luni, dar apoi treburile au devenit clare. E suficient sa vezi raportul cu redistribuirea banilor primiti de AIG ca sa intelegi paienjenisul bancar care nu mai poate fi descurcat.

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)