joi, 7 mai 2009

Cine mi-a furat cascavalul?

Acum câteva săptămâni, Parlamentul European s-a răţoit violent la Comisia Europeană pe tema fondurilor nerambursabile acordate României şi Bulgariei. Într-o interpelare radicală, membrii unei comisii au cerut nici mai mult nici mai puţin decât suspendarea finanţărilor nerambursabile acordate celor două ţări din cauza unor motive extrem de clare: incapacitatea de gestionare, corupţia şi lipsa reformei. Stând strâmb şi judecând drept nu poţi să nu le dai dreptate atât timp cât ştii care este realitatea românească.

Cred că este clar pentru toată lumea că observaţiile ridicate la adresa României sunt corecte. Este adevărat că ne scăldăm cu inconştienţă într-o corupţie generalizată, că reforma nu este decât subiect de campanie electorală şi de talk show. Este adevărat că nu suntem capabili să absorbim banii care ni se cuvin şi că ne complacem într-o lentoare şi o inconştienţă crasă. Dar, la fel de adevărat este faptul că e criză, iar aceasta nu este numai la noi, ci în toată Europa. Cum foamea e destul de mare şi pe la ei, se caută cu disperare motive legale pentru fentarea proştilor. Din păcate noi ne înscriem cu graţie în această categorie şi cred că ne-am calificat la o nouă leapşă cu iz vestic.

S-a tot vorbit înainte de acordarea finanţării că eliberarea banilor va fi condiţionată de realizarea unor progrese concrete în ceea ce priveşte reforma. Au fost foarte mulţi cei care au crezut în introducerea unei asemenea clauze, cu toate că, din punct de vedere logic, ea nu avea niciun sens. Nu poţi acorda un credit să spunem pentru investiţii în infrastructură pe care să-l condiţionezi de realizarea unor reforme în sănătate, învăţământ, zootehnie s.a.m.d. O asemenea formulare ar fi fost caducă, iar condiţionarea eliberărării unor sume în schimbul reformei ar fi făcut ca banii de care avem nevoie disperată acum să se fi eliberat foarte târziu(sau poate niciodată).

Pentru a împăca şi capra şi varza(veşnicul compromis european) cred că s-a făcut un troc pervers. Cum oricum noi suntem incapabili să accesăm aceste fonduri, acordarea finanţării se va face contra scăderii unei sume similare din fondurile pe care România ar fi fost îndreptăţită să le acceseze. Practic, prin acest troc imbecil, cred că am pierdut mai bine de o treime din banii care ni se cuveneau şi, cu această ocazie, am reuşit performanţa de a schimba o "asistenţă nerambursabilă" într-un credit în toată regula. Curat murdar monsieur!

Prima dată am auzit acest zvon acum vreo câteva săptămâni, iar probabilitatea ca el să fie adevărat e destul de mare. Altfel nu-mi explic suspecta tăcere a Parlamentului European pe marginea acestui subiect.

Dacă informaţia se dovedeşte a fi adevărată, putem spune că am reuşit marcarea unei noi mostre de prostie absolută în cartea de istorie. Iar ceea ce va urma merităm cu vârf şi îndesat.

8 comentarii:

  1. Predicţia mea ( de doi bani dar na ... sper să nu fie adevărată ) : nu se va opri aici o astfel de măsură/troc. :(

    Modul de bugetare la nivelul UE e cam anacronic şi cvasi-totalmente inoperant în situaţiile unei astfel de crize ca cea actuale. Din păcate însă la "curţile cele mai înalte" încă se speră că astfel de mîrlănisme vor masca şi acoperi nevoia unei regîndiri mai temeinice a instituţiilor comune ...

    RăspundețiȘtergere
  2. MIA: Eu cred ca s-a ajuns la scadenta si ca trebuie sa platim preul intrarii noasre frauduloasa in UE. Este intr-adevar vorba de o marlanie, numai ca e una perfect justificata. De ce nu se intampla asta Cehiei sau Poloniei? Pentru ca sunt tari care stau pe picioarele lor si care nu au un limax in loc de coloana vertebrala. Spre deosebire de ei, noi suntem cei care trebuie sa justificam permanent apartenenta la UE prin tot felul de concesii. Daca intrarea a fost platita cu Petrom, Sidex si BCR, ramanerea cred ca va fi si mai scumpa.
    Realitatea e ca suntem deosebit de prosti!

    RăspundețiȘtergere
  3. Nu cred că intrarea noastră în UE a fost "frauduloasă" ( hai să nu ne amăgim - ăia ştiau destul de bine care e situaţia şi nu e valabil doar în cazul nostru ci şi al Bulgariei şi, aş adăuga eu, în cazul Poloniei şi Ungariei de ex. ) cât, mai ales, pe criterii 80% politice şi doar ( maxim ) 10-20% de sincronizare economică sau mai ştiu eu ce.

    Şi asta - alături de prestanţa absolut lamentabilă a clasei noastre politice de prin ... '90 toamna încoace vis-a-vis de relaţia noastră cu organismele europene - ne-a făcut extrem de vulnerabili faţă de astfel de mârlăneri precum cea de faţă ... :(

    RăspundețiȘtergere
  4. Si pentru cei care inca mai confunda optimismul cu naivitatea, doomerismul cu realitatea si prostia cu rezistenta la manipulari. Le recomand sa incerce mai tare sa faca diferenta intre lucrurile care ar trebui sa ne intereseze cu adevarat si cele folosite doar pentru a ocupa primele pagini ale ziarelor, in timp ce adevaratele stiri sunt trecute in umbra. De exemplu sa faca diferenta intre 2 lucruri:

    1- teama nejustificata fata de un colaps economic care de fapt va avea loc, dar la final va avea efecte benefice pentru majoritatea oamenilor

    2 - teama nejustificata fata de o "pandemie" care nu va avea loc, dar care ar putea cauza niste efecte extrem de negative asupra populatiei

    Si mai recomand cui vrea sa priceapa adevarul din spatele campaniilor din ultimele zile de la tembelizor, care trag tare cu reducerea dobanzilor si cu "relansarea creditarii". Asta dupa ce anul trecut nu stiau cum sa mai puna frana fenomenului care luase proportii ingrijoratoare. Si acum dupa ce toti sunt saracii plini de credite pana peste cap la apartamente supraevaluate, masini in leasing sau electronice fara valoare, baietii ar vrea sa ii "relanseze".

    Criza economica a produs primele câteva mii de falimenteSfarsitul acestui an ne va prinde cu peste 20.000 de firme aflate în insolventa sau reorganizare judiciară (o parte din ele „moştenite“ din anii anteriori). Adică mai mult de 4% din totalul firmelor active, potrivit unui studiu al companiei Coface.

    Anul acesta va fi bătut orice record în ceea ce priveşte numărul companiilor intrate în faliment. Doar în primele trei luni s-au înregistrat 5.000 de noi cazuri de insolvenţă.
    Bogdan Chirieac: In asteptarea catastrofei economiceIntrebarea care se pune nu mai este daca in Romania se va produce o catastrofa economica, ci cand, inainte sau dupa alegerile prezidentiale din noiembrie?Intrebarea e foarte buna. Cat o mai putem duce asa ? Si ce sa mai "relansezi" cand firmele pica pe capete, somajul e in floare si majoritatea nu stiu cum sa-si mai plateasca nici creditele vechi. Dar mai ales ce sa rezolvi cu "relansarea" ? Sa-i bagi pe oameni si mai adanc in datorii ? Sa plateasca si mai multe dobanzi la aceleasi banci care-i sug de ultimii bani deja ? Pentru a cumpara si mai multe prostii scumpe fabricate de altii, in timp ce la noi productia scade si agricultura e pe cale de disparitie ? Inteligenta gandire, foarte inteligenta.

    Daca pana anul trecut unele lucruri se mai faceau si la noi cat de cat ok, acum am inceput sa copiem toate greselile vesticilor. Am scazut RMO-ul si am dat banii bancilor in loc sa lasam sa falimenteze asa cum era normal pe cei care si-au luat riscuri aiurea si au ajutat la cresterea bulei imobiliare. Ne-am bagat in credite de la FMI pe care le risipim sustinand nefondat un curs valutar scazut, bugete pentru salarii sau pensii si alte masuri populiste in cadrul campaniei electorale. Iar acum incercam sa repornim creditarea si consumul. Totul in tentativa disperata de a mai amana nitzel momentul critic. Frumos, foarte frumos.

    Dar cui ne chinuim unii sa explicam aceste lucruri ? Cati vor sa le asculte si cati vor sa le inteleaga ? Si cat va mai dura pana ce lucrurile vor iesi in final la iveala ? Eh, mult a fost, putin a mai ramas. Ochii mari, urechile ciulite si inca nitzica rabdare. Si vom vedea si adevarul luand locul minciunilor...

    It takes two to speak truth, one to speak and another to hear.” Henry David Thoreau quotes (American Essayist, Poet and Philosopher, 1817-1862)

    RăspundețiȘtergere
  5. E o chestiune te timp pana o sa auzim de marirea TVA la 22% sau 23%.
    Abia astept....
    Roamania o duce tare bine ...

    RăspundețiȘtergere
  6. Dan, eu cred ca guv romaniei in prostia lui si in foamea lui de bani a vrut banii ACUM, chiar si sub forma de imprumut decat ca fonduri nerambursabile esalonati pe perioade de ordinul lunilor sau anilor pentru ca in acest moment au nevoie de bani pentru salarii etc. In plus ca urmeaza campania si nu poti sa le zici la alegatori stati linistiti la 'locurili' voastre cand nu primesc salariu, nu?

    In alta ordine de idei, e usor sa fi filantrop cand ai bani multi si mai greu cand incepi sa resimti lipsa lor. Acelasi lucru e valabil si cu vecinii nostri mai vestici, cand le-a fost bine au zis, hai sa primim si pe amaratii aia acum parca le pare rau...

    Flavian, stimabile, mai schimba si tu o virgula pe aici pe colo si nu mai da copy paste pe fiecare blog pe care il intalnesti. Tu poate ca ai dreptate, dar timigul tau e mizerabil, poti sa recunosti sper acest lucru nu?

    RăspundețiȘtergere
  7. Flavian - aş vrea din tot sufletul să pot trăi în aşa o lume a certitudinilor precum a ta dar nu reuşesc ... :(

    De unde eşti - de ex. - tu aşa convins de adevărul următoarei formulări :

    >teama nejustificata fata de un colaps economic care de fapt va avea loc, dar la final va avea efecte benefice pentru majoritatea oamenilor

    in mod irevocabil ?

    RăspundețiȘtergere
  8. Irevocabil... :)

    Mai devreme sau mai tarziu. Chit ca e vorba de cateva luni sau cativa ani.

    De unde sunt asa convins ? Eh, e greu de explicat intr-o singura fraza. Am tot povestit pe aici si pe blogul meu cum stau treburile pentru cine e curios si vrea sa afle.

    Prima parte, cea cu colapsul, o semnaleaza tot mai multi deja. Inclusiv Dan o insinueaza din cand in cand, desi apoi se razgandeste si zice ca ardeleanul cand a vazut prima data girafa: asa ceva nu se poate !

    Si zice apoi ca e mai precaut sa bage deocamdata inapoi capul in cutiutza lui sa-si vada de burse si speculatii economice, decat sa asculte prostii de la unii ca mine. Si de aia imi place mie sa-l zgandar si sa-l necajesc uneori... :)

    Iar partea a doua incepe si ea sa iasa incet-incet la lumina, dar trebuie intai sa trecem de faza intai ca sa ajungem la a doua. Hai, ca nu mai e mult, trebuie sa ramanem optimisti. Si sa avem rabdare cum zice Dan, rabdare ca toate vor veni la timpul lor ;)

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)