marți, 19 mai 2009

Imprumut cu iz penal

În ultimele zile se observă o burzuluire formală a autorităţilor române la adresa băncilor străine care fac ceea ce a fost demult intuit: repatriază agresiv fonduri. Pentru a ascunde evidenţa, FMI va face un nou "joc de glezne", iniţiind discuţii inutile, dar care vor fi probabil supra-mediatizate pe-aici.

Trecând peste jocurile de imagine menite a masca interese cât se poate de clare, trebuie să conştientizăm faptul că un asemenea comportament ridică numeroase probleme în privinţa rolului pe care instituţiile financiare îl au în economie. Şi aceasta pentru că, până în prezent, o mare parte din vina pentru problemele economice cu care ne confruntăm, aparţine exclusiv băncilor străine. Ele sunt responsabile pentru explozia nejustificată a creditului, pentru bula imobiliară şi pentru agravarea situaţiei în care ne cufundăm.

Comportamentul acestor instituţii fusese intuit de mai multă vreme, iar pe acest blog s-au tras numeroase semnale de alarmă începând încă de anul trecut. Cu toate acestea, Romania a intrat prosteşte într-un joc al cărui rol nu este altul decât transformarea datoriilor private în datorie publică.

Că în tot acordul de împrumut este ceva putred o dovedeşte atât secretizarea sa, cât şi frenezia cu care Ministerul de Finanţe se împrumută de pe piaţa internă. Până acum statul - prin intermediul acestui minister - a aspirat din piaţă peste 7.5 mld. de euro. O sumă incredibil de mare, contractată la dobânzi de peste 10%. Practic, la modul agresiv la care aspiră bani, Ministerul de Finanţe se comportă de parcă nu ar avea voie să se atingă de banii de la FMI, BM şi CE. Ba, mai mult, aflăm cu stupoarte că se pregăteşte o emisiune de eurobonduri. Şi-a pus totuşi cineva întrebarea cât ne mai împrumutăm? Nu de alta, dar riscăm să ajungem la colaps din cauza unor politici economice total tâmpite.

Chiar şi în aceste condiţii există soluţii, dar nu le pune nimeni în aplicare. Suprataxarea transferurilor externe şi cursul ridicat nu sunt decât două din măsurile care pot stopa veritabila hemoragie de valută. În plus, aplicarea unor teste dure de stress bazate pe rezultatele actuale(mult mai proaste, dar mai realiste decât cele de la sfârşitul anului trecut) ar conduce la obligativitatea acestor instituţii de a aduce bani de-acasă. În ceea ce priveşte rezultatele afişate la sfârşitul anului trecut, există suspiciunea că acestea au fost umflate nejustificat pentru a putea scoate "oficial" cât mai mulţi bani sub formă de dividend.

Se pare că în toată ecuaţia descrisă nu poate fi vorba decât de două cauze: prostia sau ticăloşia. Nu o să comentez mai mult, dar ambele sunt condamnabile. Şi cum viitorul colaps financiar al României e aproape, mă întreb dacă cineva va plăti pentru asta.

P.S. Voi reaminti faptul că Austria trebuie tratată cu foarte mare atenţie din cauza jocurilor dubioase pe care le face. Că se comportă precum coloana a cincea sovietică o demonstrează "greşelile" din ultima vreme, precum pierderile de scrisori confidenţiale. Aceasta ne va cauza probleme foarte mari la viitorul summit Rusia - UE de unde presimt că o să ieşim foarte şifonaţi.

7 comentarii:

  1. Inainte de a semna acordul cu fmi, a avut loc o intalnire la wiena, cu reprezentatii tuturor bancilor straine, bm, fmi etc. Acolo s-a semnat cu gentleman agreement, prin care reprezentantii bancilor isi dadeau acordul de a nu retrage liniile de creditare. Nu a fost clar agreement-ul sau niciun gentleman prin zona...

    RăspundețiȘtergere
  2. Izul penal la care te referi e mai mult unul care tine de moralitate. Legile sunt cum sunt ...

    In mod sigur ca vom asista in continuare la o serie de miscari ale bancherilor care ne vor surprinde, si care nu se incadreaza 'legal'. Dar interesele lor nu au cum sa fie umbrite de interesul national datorita lobby-ului puternic pe care il au.

    Chiar si forma de organizare a institutiilor statului permite si ispiteste spre frauda.

    RăspundețiȘtergere
  3. Este vorba de incompetenta si rea-credinta laolalta. Inutil sa amintesc cine s-a opus imprumutului de la FMI si jafului generalizat de 20 de ani incoace.

    RăspundețiȘtergere
  4. Se pare ca ne dam cu parerea in chestiuni care deja tin de politica externa, recte "ce face Austria".
    Sa speram ca ne si tin curelele, pe mine sigur - nu.

    RăspundețiȘtergere
  5. Se vede treaba ca devalizarea lichiditatilor in valuta ale "investitorilor" straini (banci, in primul rand, dar nu numai) prin transferuri precipitate "la origine" este o treaba cat se poate de serioasa si grava:

    In "Capital" de astazi, 19.05.2009:

    Boc ameninţă cu „supraimpozitarea” băncile care scot banii din ţară

    RăspundețiȘtergere
  6. Pai toata schema a fost gandita, cred ca am fost mai multi de acord pe scenariu: occidentalii, in special austriecii tremurau de grija creditelor din Romania, am facut agitatie, campanie pe media cum ca noi falimentam austria, vizita ministrul de finante austriac, bagat pumnul in gura, sistat finantarea brusc, riscul colapsului imediat, impunerea acordului cu fmi, trambitarea de catre media a colacului de salvare oferit, spus pe la colturi de reducerea rmo, luat banii la spilhozen ramas banci locale cu datorii si risc, dar cu banutii safe in austria. daca georgica romanul nu mai poate plati, lasa ca plateste tara lui, vor suferi si vor trage toti... imi vine aproape sa rad daca n-as plange amintindu-mi ca Ceausescu, un dictator, a murit platind datoriile externe si noi ne imprumutam foarte natural 20 de miliarde de euro pentru nu stim ce. ...

    RăspundețiȘtergere
  7. Cum cine o sa plateasca? Noi, desigur!

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)