vineri, 8 mai 2009

Intrarea pe euro


După discursul lui Isărescu două lucruri mi-au rămas în cap: atenţionarea cu privire la nivelul dobânzilor pasive şi "angajamentul" pe care şi l-a luat pentru apărarea cursului. În ceea ce priveşte prima idee consider că reacţia BN este cam târzie având în vedere faptul că acest trend nebunesc a fost identificat de noi încă din luna ianuarie(vezi articolul "Semnal de alarmă"). Nu trebuie să fii un iniţiat pentru a observa cum bănci kamikaze negociază dobânzi dincolo de limitele bunului simţ.

Partea interesantă a discursului însă a fost acea veritabilă declaraţie de război împotriva speculatorilor care a culminat cu mesajul transmis pieţelor, anume că "mai suntem şi noi pe-aici". Simţindu-se cu banii în cont, Isărescu face ceea ce ar face orice apărător al unei cetăţi asediate: ameninţă, îşi supraapreciază forţele în faţa duşmanului şi se declară gata de atac. Cu toate că mulţi s-au repezit să interpreteze spusele Guvernatorului ca o garanţie că euro va scădea sub psihologicul nivel de 4 RON, lucrurile nu stau tocmai aşa. Dacă priviţi graficul de mai jos, care reprezintă ziua de tranzacţionare de ieri, veţi observa o scădere a cursului până la ora 13, urmată de o creştere susţinută până la închidere. În cazul în care mesajul lui Isărescu ar fi avut reverberaţii puternice am fi văzut un trend descendent mult mai clar, dar, cel mai probabil, iniţiaţii au înţeles situaţia: nimeni nu are interesul ca euro să scadă întrucât, într-un asemenea scenariu, am reintra într-o zonă a dezechilibrelor periculoase.


Atât pe fond psihologic cât şi din cauza foamei Ministerului de Finanţe, în perioada imediat următoare, vom asista la o scădere a cursului, însă nu cred că aceasta va coborî sub nivelul de 4 RON. Vestea bună este că această perioadă va oferi oportunitatea cumpărării de euro ieftini, ceea ce nu este deloc rău. Probabil acesta va fi ultimul discount. Nu în ultimul rând m-a cam uimit obsesia afişată de Isărescu pentru valoarea de 4,7. Cei care l-au ascultat probabil au remarcat că a repetat de foarte multe ori această cifră.

Dar de ce vorbim despre intrarea pe euro? În primul rând datorită faptului că, pentru prima dată în ultima perioadă, scăderea dobânzii operată de către BCE nu mai conduce automat la o nouă depreciere faţă de dolar. Mulţi pun acest comportament pe seama anunţului privind răscumpărarea obligaţiunilor. Posibil, numai că trebuie să înţelegem că această acţiune, cu toate că este similară cu ceea ce a făcut FED-ul, nu va conduce către un rezultat destructiv. Dacă din punct de vedere al informaţiilor lucrurile par a fi OK pentru euro, este îmbucurător faptul că aceastea sunt susţinute şi din punct de vedere tehnic. Avem aici mai multe elemente care ne fac să privim optimişti către euro: evadarea din trendul descendent al ultimei perioade, formarea unui trend ascendent destul de bine articulat şi semnalul bullish dat de ridicarea deasupra norului Kumo.


Nu ascund faptul că mă număr printre cei care nu au încredere deloc în RON, iar cei care mă citesc ştiu bine asta(nu voi mai repeta motivele acestui scepticism). Fac precizarea că, de asemenea, nu am încredere nici în EUR şi nici în USD şi în nicio altă monedă, însă am deplină încredere în diferenţele dintre ele. Ceea ce vreau să spun este că, în scurt timp, vom intra în epoca volatilităţilor extreme, o perioadă în care forex-ul va trebui să devină o a doua natură a investitorului.

8 comentarii:

  1. Da, chiar voiam sa te intreb cand o mai bagi pe aia cu 4.7.

    RăspundețiȘtergere
  2. A, si o sa mai trec pe la comentarii si peste cateva luni, sa iti aduc aminte sa o mai pui in playlist daca cumva uiti.

    RăspundețiȘtergere
  3. Eu vad altfel lucrurile!
    Suntem in plina perioada electorala iar cei care ne conduc nu au nevoie de emotii din partea populatiei.Parerea mea!

    RăspundețiȘtergere
  4. Cursa electorala din SUA a fost - in fond - decisa tot de revarsarea unor realitati economice care se incerca a fi tinute "sub pres" taman in campania electorala ... ;)

    RăspundețiȘtergere
  5. @ Benerel

    Crede-ma, 4.7 RON per Eur e o previziune exagerat de optimista, dupa parerea mea. Eu cred ca prin toamna lui 2010 paritatea va fi de vreo 6Ron pt una bucata euro, pur si simplu pt ca leusorul nostru pricajit nu mai e sustinut real de nimic.

    Pe mine delcaratiile lui Isarescu m-au bagat in sperieti, tocmai pt ca instalarea deflatiei pe care el o vedea ca pe o chestie buna e cea mai proasta veste pe care ne-o putea da, una care demonstreaza ca economia noastra e la fel de bine bransata la criza pe cit a fost bursa noastra bransata la criza anul trecut.

    RăspundețiȘtergere
  6. Pe cand o parere despre ce se intampla pe bursa din Ro? Tara arde, babele se piaptana si bursa sta numai verde.

    RăspundețiȘtergere
  7. O depreciere (considerabila) a leului este numai o posbilitate precum si o apreciere sub 4eur/ron... numai ca pe termen lung primul scenariu e mult mai probabil decat al doilea. Numai o parere, desigur, subiectiva. Din RON am iesit de mult, complet pe la 3.6.

    Chiar daca nu am dreptate, riscul de a fi in momentul actual in ron mi se pare mare, o scadere sau apropiere de 4.0 este o posibiliate favorabila de lichidare a ron, pentru cei care cred intr-o depreciere masiva a ron in intervalul urmator.

    zadoq

    RăspundețiȘtergere
  8. Benerel: Cred ca n-ai citit bine articolul. P-aia cu 4.7 a bagat-o Isarescu, nu eu. Eu am spus de 5 si nu acum ci cu aproximativ 6 luni in urma!
    In ceea ce priveste trecerea ta pe la comentarii, nicio problema. Nu inteleg de ce traiesti cu sentimentul ca m-ar deranja chestia asta... Keep in touch!

    Anonim(1): Mi-am mai spus parerea despre bursa noastra.

    Zadoq: Si eu sunt iesit din toamna de pe RON tot din motive de incredere.

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)