duminică, 3 mai 2009

La prima vedere

Înainte de a începe aş dori să cer scuze tuturor celor care au aşteptat răspunsuri din partea mea(voi răspunde problemelor ridicate pană mâine). Din păcate, nici timpul(pe care, în afară de job şi postarea noilor articole, mi l-am dedicat aproape în totalitate relaxării) şi nici posibilităţile tehnice(am mai înjurat Win Mobile de vreo câteva ori, aşa că nu mai insist) nu mi-au permis să-mi păstrez "nivelul de interactivitate". Întrega săptămână care a trecut mi-am petrecut-o undeva, departe de nebunia acestei ţări. A fost o evadare pregătită cu ceva vreme în urmă, într-un colţ uitat de timp, unde aburii ceaiului respiră un aer mistic, iar viaţa oamenilor este ceva mai mult decât o întâmplare. O experienţă extrem de interesantă despre care poate voi povesti cândva şi care, în mod sigur, m-a pregătit pentru ceea ce urmează.

Cum încă nu sunt complet "aclimatizat", voi face în acest articol doar câteva consideraţii scurte, urmând ca, pe viitor, să dezvoltăm subiectele.

În primul rând sunt plăcut surprin să remarc faptul că ceea ce intuisem cu privire la mişcările lui Marchionne începe să prindă contur. Alianţa Fiat-Chrysler este deja o realitate, banii Unchiului Sam au fost "marcaţi", iar următoarea ţintă este Opel. Preluarea va fi făcută, cel mai probabil în acelaşi stil: fără bani, cu ajutor de la stat(german în acest caz) şi cu riscuri minime pentru Fiat. Dacă va reuşi şi de această dată, Marchionne va putea fi considerat managerul deceniului!

În altă ordine de idei, cred că ciclul de creştere se apropie de sfârşit. Începem o perioadă în care credinţele iraţionale vor pierde rapid teren, fiind înlocuite de analizele la rece. Atât datele macro ale SUA cât şi contracţia continuă a schimburilor internaţionale se constituie în factori de îngrijorare. De asemenea, rezultatele stress-test-ului(încă sunt subiect de negociere), cred că vor conduce la deraierea cel puţin a unei bănci de calibru, fapt care va genera o nouă turbulenţă.

Următorul fenomen la care vom asista va fi decuplarea pieţelor de trendul american. Dacă până acum evenimentele şi trendurile erau extrem de bine corelate, pe fondul noilor dezvoltări ale crizei, corelaţiile dintre pieţe se vor distruge. Astfel, în scurt timp, este posibil să vedem evoluţii diferite ale pieţelor mari, ceea ce va induce confuzii suplimentare.

La noi cred că vom avea parte, de asemenea, de o inversare de trend. Cel mai probabil vom asista din ce în ce mai intens la campanii puternice de imagine pe fondul apropierii alegerilor. Aceasta, în timp ce firmele mici se lichidează masiv, veniturile la buget scad şi băncile repatriază fonduri cu toptanul. Sunt fenomene care, necontracarate la timp, vor produce rezultate devastatoare în toamna acestui an. În plus, vom avea ca şi element agravant un scandal care mocneşte de câtva timp şi a cărui detonare s-ar putea să facă victime. Deocamdată nu sunt decât zvonuri, dar dacă acestea se dovedesc a fi adevărate, vom intra într-o perioadă destul de agitată.

14 comentarii:

  1. despre ce scandal este vorba?

    RăspundețiȘtergere
  2. Anonim: Deocamdata nu am decat informatii vagi si, in consecinta, nu pot da nimic publicitatii. Oricum, e ceva destul de grav!

    RăspundețiȘtergere
  3. mobutu: Nu e vorba de ceva politic, asta e tragedia. E vorba de ceva mult mai urat.

    RăspundețiȘtergere
  4. mmmm, economic? atunci e interesant ;)

    RăspundețiȘtergere
  5. Sau din presa? hmmm desii astea umbla de mult ...

    RăspundețiȘtergere
  6. Probabil e vorba de "noua strategie/abordare de dezvoltare comună" ce se coace în "laboratoarele" unora mai cu greutate din EU şi despre care circulă zvonurile că practic va pasa cam ... tot ce contează la capitolul cheltuieli pe umerii statelor naţionale/regiunilor reducând la minim coparticiparea/finanţarea de la bugetul comunitar centralizat ...

    RăspundețiȘtergere
  7. Pentru cine buchiseste un pic de italiana sau stie sa utilizeze chestii gen google translator, aveti aici detalierea ultimului articol E2020 ca nu cred ca-s prea multi care au subscriere platita la ei:

    Partea I - Criza financiaraPartea II - Falimentul USAPartea III - Despre aur

    RăspundețiȘtergere
  8. Dan, o rugaminte, daca nu poti sa dai detalii suplimentare te rog nu preciza nimic, doar de dragul mentinerii suspansului, ca dovada de respect pentru cei care iti citesc blogul. Daca vrem sa ghicim in stele putem sa o cautam pe mama omida ok?

    RăspundețiȘtergere
  9. Flavian: Poate citesti partea a doua din GEAB. Ti se vor clarifica o multime de dileme. Dupa, astept scuze pentru comentariile introduse la articolele mele cu aurul. :-))

    B: Poate ca ai dreptate, dar nu am amintit respectiva problema in niciun caz pentru cresterea suspansului, ci pentru a da un semnal. Esti un cititor destul de vechi al acestui blog si stii bine ca nu prea vorbesc prostii. Numai ca, din cauza caracterului public al blogului nu-mi pot permite publicarea unor zvonuri.

    RăspundețiȘtergere
  10. Dan, intr-adevar, asta e si motivul pentru care citesc blogul tau in continuare, totusi, daca nu poti sa dai info exact, marcar poti sa incadrezi domeniul etc, spre exemplu: 'in sectorul bancar romanesc o sa se intample ceva in urmatoarea luna' sau 'in sectorul it corporate din romania cineva da semne ca schiopateaza major'! Poti sa fi suficient de evaziv incat sa nu risti o acuzatie ca lansezi zvonuri cauzatoare de 'falimente' sau mai stiu eu ce grozavie.
    Altfel, keep up the good work, eu personal iti apreciez blogul mai putin acel post, unde nu m-am sfiit sa imi arat nemultumirea.

    RăspundețiȘtergere
  11. Dane - partea a doua se refera la falimentul US si nu vad legatura cu aurul. Probabil voiai sa zici partea a treia. Iar acolo n-am de ce sa-mi cer scuze pentru ca repeta aceleasi chestii pe care le spuneam si eu: aurul e bun de cumparat fizic. Si pretul va creste. Si nu exista nici un "mars funebru" al aurului cum tot "insinuezi" tu, ci acesta va avea mereu o valoare reala. Iar ceea ce reusesc baietii e doar o temporara manipulare a pretului la certificate. Care au fost si vor ramane hartie igienica:

    Il team LEAP/E2020 raccomanda a chi non vuole speculare di smettere di investire in certificati in oro e limitarsi alle transazioni fisiche. Questo potrebbe essere difficile in alcuni casi, ma mentre ci avviciniamo al crollo del sistema monetario internazionale per l’estate del 2009, crediamo che esista un rischio consistenre che i proprietari di certificati finiranno per perdere tutti gli investimenti quando i venditori riconoscerannno che non possono onorare i contratti perchè non sono in grado di fornire oro nella quantità pattuita.In plus, nici in GEAB nu mai am 100% incredere de cand cu "recomandarile" si "solutiile" propuse de ei pentru G20 aici: London G20 Summit: Last chance before global geopolitical dislocationNu i-am vazut sincer nici pe ei discutand undeva de problemele energetice, sociale, de mediu sau demografice in corelatie cu cele economice. Asa ca deocamdata le citesc articolele cu un gram de sare, la fel ca si pe cele de aici... ;)

    RăspundețiȘtergere
  12. Flavian: Tot nu inteleg de ce ai bagat comentariul ala la ultimul articol despre aur? Sunt doua variante: ori n-ai citit articolul si ai comentat aiurea, ori intre timp, dupa ce ai citit GEAB-ul, ti-ai mai schimbat opiniile. Oricum ai da-o esti cam in culpa :-)))

    RăspundețiȘtergere
  13. Nici eu nu mai inteleg nimic sincer...

    Nici despre ce vorbim, nici despre ce as datora scuze sau despre ce as fi in culpa. Nici de ce te-ai contrazis tu pe articolul cu aurul si nici despre ce opinii mi-am schimbat parerea.

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)