marți, 12 mai 2009

Punct, Contrapunct

Am avut parte în ultima perioadă de câteva declaraţii destul de optimiste. Jean Claude-Trichet a spus că economia mondială se apropie de un punct de cotitură, alimentând sentimentul optimist al unor investitori. În acelaşi ton, Soros, cel care până nu demult părea a fi unul dintre cei mai sceptici indivizi, într-o declaraţie la fel de surprinzătoare, a mers chiar mai departe, desenând un fel de masterplan al paşilor următori în calea recuperării. Şi nu este vorba de singurele persoane respectabile care prevăd ieşirea din criză. Sunt mult mai mulţi, iar vocile lor sunt cu atât mai puternice cu cât presa de specialitate le alocă spaţii generoase. Un asemenea val nu trebuie omis. Cel puţin prin prisma faptului că nu este vorba de măscărici, ci de persoane respectabile, destul de bine conectate la dedesupturile lumii financiare.

Cu toate acestea, ca de fiecare dată, prefer să mă întorc la datele fundamentale şi să fac o scurtă analiză. Mai mult ca sigur, ceea ce ştiu eu nu reprezintă nici a mia parte din informaţiile pe care le au aceşti oameni(atât din punct de vedere al cantităţii cât şi al calităţii), dar de multe ori e mai bine să-ţi faci calculele cu datele pe care le ai decât să preiei nişte calcule gata făcute. Şi aceasta chiar dacă un comportament de acest tip presupune o probabilitate mai mare de a ajunge la erori.

Voi începe cu datele fundamentale ale SUA unde se estimează că deficitul bugetar pentru anul fiscal curent va fi de 1.84 trilioane, de la 1.75 cât fusese estimat în februarie. Aceasta înseamnă un deficit de, ţineţi-vă bine, 12.9% din PIB. Şi eu m-am uitat de două ori la cifre, întrucât iniţial am crezut că e vorba de o greşeală de tehnoredactare. Nu, nu a fost o greşeală ci realitatea nudă. Pentru anul viitor deficitul estimat va fi de 8.5%, adică imens. Toate aceste valori vin pe fondul unei scăderi susţinute a veniturilor federale, lucru estimat acum câteva săptămâni pe acest blog. Singura întrebare pe care mi-o pun acum este cât vor mai rezista SUA sau, mai bine spus, dacă vor mai putea rezista în acest fel. De asemenea, este interesant de studiat de ce Soros estimează o întărire a dolarului în condiţiile unei asemenea slăbiciuni a americanilor. Europa în niciun caz nu rulează cu asemenea deficite!

Dinspre celălalt stâlp al economiei mondiale, China, lucrurile nu se văd mai spectaculos. Sunt mulţi cei care cred în China, în rolul ei de salvator al economiei. Toţi aceştia uită că avem de-a face cu o ţară comiunistă, în care activiştii de partid se răţoiesc la fiecare creştere a şomajului, iar reforma se face doar de formă. Dincolo de această apreciere subiectivă, indicatorii indică limpede intrarea Chinei în deflaţie. Suntem în a treia lună consecutiv când CPI-ul (consumer prix index) chinezesc e în cădere. În februarie a cunoscut o cădere de 1.6%, în martie de 1.2%, pentru ca în aprilie cădererea se se accelereze la 1.5%. E greu de înţeles ce se întâmplă în interiorul" Marelui Zid", dar situaţia nu mi se pare nici pe departe atât de optimistă. Cum Asia era prima componentă pe care Soros o vedea însănătoşită, nu pot să nu remarc faptul că Asia înseamnă, într-o mare măsură, China. Iar cât timp China nu dă semne de normalizare, restul Asiei este paralizat.

Am prezentat doar două elemente care mă determină să fiu circumspect cu cele două declaraţii. Repet, nu-mi dau seama ce informaţii au cei doi şi sunt ferm convins că niciunul dintre ei nu e vreun "jucător la cacealma". E vorba totuşi de două dintre cele mai respectate figuri din business şi, în mod sigur, trebuie ţinut cont de opinia lor.

În ceea ce mă priveşte pe mine, tind să pariez cel puţin pe o corecţie de amploare. Nu vreau să fiu apocaliptic, dar graficele indicilor americani seamănă suspect de mult cu cei din perioada Marii Crize. E doar o simplă observaţie. Atât!


10 comentarii:

  1. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  2. Atunci care sa fie motivul? Cumva cei ca Soros si Co au investit masiv mizand pe un bottom si acum incearca sa incurajeze relansarea prin manipularea actorilor mai mici dar multi din piata?
    Ei probabil au aceleasi date dar se pare ca le interpreteaza altfel, practic in functie de propriul interes....

    RăspundețiȘtergere
  3. Hehe, vezi Dane, tii minte discutia de acum cateva zile cu Mia pe articolul cu cascavalul ?

    Cand vorbeam de faza urmatoare ? Cu optimismul ? Cu partea a doua care incepe si ea sa iasa incet-incet la lumina, dar trebuie intai sa trecem de faza intai ca sa ajungem la a doua ? :)

    Incepe lumea sa vada deja si luminitza de la capat, iar daca incep sa spuna asta si anumite persoane care nu pot fi acuzate de naivitate, lucrurile devin cu atat mai interesante ;)

    RăspundețiȘtergere
  4. Soros se asteapta la o revenire partziala a economiei urmata de "stagflation". Cat priveste titlurile de stat americane, e convins ca cel putzin cele cu scadentza lunga se vor prabusi.

    Nu sunt hotarat care e cea mai buna varianta de a shorta treasuries, eu am cumparat TBT (care e 2x leveraged, +40% fatza de Decembrie 2008), dar am bagat putzin si astept un rebound in bonduri ca sa intru short mai substantzial. Mi-e frica de o accelerare a masurilor de QE din partea FED-ului, care, avand in vedere ca sunt cu leverage, mi-ar rade pozitiza imediat.

    De asemenea, exista posibilitatea unui commodities bull-market datorita shortage-urilor si tiparitului de bani. Iar daca economia isi revine partzial - cu atat mai mult.

    http://finance.yahoo.com/tech-ticker/article/226767/Soros-Says-Fed-in-a-Bind-Beware-Stagflation-Bursting-of-Bond-Bubble?tickers=dia,spy,GDX,GLD,TLT,TLB,TIP

    RăspundețiȘtergere
  5. si care-i problema DACA - repet,DACA- China-i comunista? Cu capitalismul eu unul m-am lamurit...nu-i cu nimic mai bun decit cel mai nenorocit sistem comunist care a fost (daca o sa-mi vorbesti de Coreea de Nord o sa te trimit in Haiti,asa ca n-o face :d: ) Oricum are anii numarati...ce o sa fie dupa? Greu de zis,dar in halul in care a ajuns situatia pe glob n-o mai ducem mult daca nu se schimba fundamentele...si ce fac astia acum - in sua si aiurea - nu e decit sa vopseasca gardurile...miasmele greu mirositoare oricum nu mai pot sa le stapineasca.
    CE se intimpla acum acum nu sint masuri de reformare a economiei (care e putreda asa cum a ajuns in ultimii ani) ci se incearca repornirea jucariei de acolo de unde s-a stricat...nu fac decit sa prelungeasca agonia,nu au curajul si viziunea unor masuri decisive ( ar trebui schimbat modelul economic bazat pe o risipa irationala a putinelor resurse care mai sint pe Terra )

    RăspundețiȘtergere
  6. "Această postare a fost eliminată de către autorul său."

    Aloooo...gramaticaaa breee!!! Credeam ca am dat peste un loc cu oameni scoliti!

    RăspundețiȘtergere
  7. B: Efectiv nu-mi dau seama de ce au iesit cu aceste declaratii. Cel putin Soros are destul de mult de pierdut daca se dovedeste contrariul. Este foarte posibil sa avem de-a face cu un joc de imagine, similar cu implicarea lui Buffet in Goldman. Pe Buffet l-a costat destul!

    Flavian: Am mai discutat despre asta pe la inceputul rally-ului daca-ti mai amintesti. Dadeam atunci un procent de recuperare...

    John: Inca nu am tras concluziile finale. Mai astept cateva confirmari tehnice.

    Anonim(1): Daca te-ai lamurit cu capitalismul, ce te impiedica sa te muti in comunism? Inca mai ai alternative: China, Coreea de Nord, Venezuela si Cuba(cat o mai tine si-acolo). Dupa ce te vei maturiza in noul regim, putem continua discutia.

    Anonim (2): Nu inteleg la ce greseala gramaticala te referi...

    RăspundețiȘtergere
  8. Dane, se referea probabil la mesajul automat introdus de blogger.com la stergerea postului meu. Daca are vreo problema cu exprimarea sa se adreseze celor care gestioneaza sistemul automat de traducere a mesajelor in romana.

    RăspundețiȘtergere
  9. pentru Dan trenduri

    dupa ce o sa te muti tu in Haiti o sa incerc si eu ,poate,in Coreea de Nord (desi nu vad ce as dovedi cu asta) ... ce e Coreea de Nord pentru comunism e Haiti pentru capitalism...daca vrem sa ajungem la concluzii corecte comparam aceleasi categorii,nu luam ce e mai rau din comunism si comparam cu ce e mai bun in capitalism...poate o sa gasesti pe cineva sa-ti povesteasca cum arata Romania in anii 70...
    Despre Cuba si Venezuela ai o parere eronata ,din cite imi dau seama - se vede de departe ca nu-i o parere obiectiva ci e cea oferita de propaganda capitalista...n-ar fi rau sa incerci o vizita in Cuba,daca ai posibilitati...dar lasa ideile preconcepute la Buc...
    Despre "noul regim"...hm,gasesti ceva de zis de bine? Serios,ca eu nu reusesc neam...

    RăspundețiȘtergere
  10. "Această postare a fost eliminată de către autorul său"

    citeste propozitia cu voce tare...daca nici asa nu reusesti ...pana mea,se-toarce Pruteanu in mormint :(

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)