vineri, 15 mai 2009

Secretul ca ideologie

Trăim în ţara în care totul e secretizat. De la mersul pe stradă al vreunui politician incompetent până la preţul produselor din restaurantele de lux. Am dezvoltat un adevărat cult al secretului. Dacă nu e secretizat nu există. Şi un rahat dacă-l faci, trebuie să-l faci în secret.

Desigur, e vorba de acel secret românesc. Secretul anunţat în public. Toată lumea trebuie să ştie că tu ai făcut ceva secret, că ai ceva de ascuns. Atunci, în conformitate cu teoria, începi să creşti în ochii pulimii, eşti privit cu respect. Cu alte cuvinte, eşti ăla care are ceva de ascuns, deci ai ajuns cineva.

Evident la noi toate rahaturile se secretizează. E o cutumă. Aşa se face că, de-a lungul timpului am avut de-a face numai cu realităţi obtenebrate. Am avut contracte de privatizare secretizate întrucât totul puţea de la o poştă, am avut contracte de înzestrare secrete pentru a nu se scurge informaţii despre şpagă, am avut hoţi, borfaşi şi ticăloşi. Toate acestea au fost secretizate din raţiuni de stat. Poate vă mai amintiţi că, începând din noiembrie anul trecut am avut şi o criză secretă. Oricine îndrăznea să spună că suntem în rahat era considerat un soi de complotist, un element spurcat, care are el ceva cu ţărişoara asta a noastră.

Poate că, în mediul privat, secretul este ceva natural. E normal ca o descoperire, o optimizare, o idee genială pe care o ai să o ţii secretă. Mi se pare natural. Când este însă vorba de stat, secretul nu ar trebui să existe decât într-o măsură limitată, atunci când este vorba de siguranţă şi securitate. În rest, nu ar trebui să avem de-a face cu aşa ceva întrucât, e dreptul celui care plăteşte un aparat imens şi ineficient să ştie ce se întâmplă. Altfel toată cotizaţia pe care o plătim sub formă de taxe şi impozite nu este altceva decât impozit pe prostie.

Sunt tare curios să ştiu căror interese a servit secretizarea privatizării Petrom. Cine ce nu trebuia să ştie? Cui i-au servit miile de contracte semnate "la secret" sau "la urgenţă". Răspunsul e simplu şi-l ştie toată lumea.

Ceea ce mă uimeşte este că, pe măsură ce trece timpul, în loc să ne civilizăm devenind mai deschişi retardăm închizându-i şi pe alţii. Dacă până acum contractele semnate cu FMI-ul erau publice putându-le studia oricine, aflăm că anumite elemente vor fi secretizate, aşa numiţii "indicatori sensibili". Acesta, spune Isărescu, este motivul pentru care FMI nu a publicat până în prezent scrisoarea de intenţie. E o nouă anormalitate pe care mă chinuiesc să o înţeleg. Atâta timp cât prin intermediul acestui contract se semnează o datorie de 20% din PIB, oare nu e normal ca toată prostimea să ştie termenii acordului. Nu de alta, dar tot ea, prostimea, e cea care trebuie să achite nota de plată.

15 comentarii:

  1. Salut,

    Te citesc de cateva luni. Cred ca am comentat o singura data. In fine, nu asta e important.

    Daca vrei parerea mea, singura solutie pentru a trai civilizat este sa parasesti Romania. Stiu, usor de zis, greu de facut. Dar daca o iei la bani marunti, nu e chiar asa greu sa pleci. Trebuie doar sa vrei. Si sa-ti ajunga lehamitea in zona insuportabilului.

    Scuze daca n-am raspuns "on-topic". Noapte buna.

    RăspundețiȘtergere
  2. Fluture: De fapt e foarte simplu sa emigrezi. Nu trebuie decat sa-ti iei traista si sa te duci intr-un alt colt de lume. Am foarte multi prieteni care au plecat din tara si care, in momentul in care au descoperit hibele sistemului de-acolo (e drept, nu la un nivel atat de jos ca la noi) au fost dezamagiti. Si nu vorbesc de indivizi care se taraie de pe-o zi pe alta cu ajutorul de somaj, ci de oameni extrem de bine asezati. Cand asculti dezamagirile unuia din top management-ul unei banci sonore sau din partea proprietarului unei firme cu valente multinationale iti pui intrebari serioase.

    Oricum, lucrurile pe care le-am comentat in ultima vreme te intristeaza indiferent daca traiesti in tara sau in afara. Si cand esti la 100 000 de km, tot stirile de-aici le citesti...

    RăspundețiȘtergere
  3. Off topic: 18,3% din flota comerciala mondiala sta la ancora: http://chemoton.wordpress.com/2009/05/08/financial-crisis-seen-from-the-sky/

    Foarte ingenioasa vizualizarea. Intr-adevar aici in Constanta muncitorii de la terminalul de containere Agigea sunt trimisi acasa prin rotatie cu 75% din salariu. Mai mult, haldele de minereu de fier din port sunt la nivel minim si nu se anunta vapoare. Vorba ta Dane, Galatiul e o bomba cu ceas.

    Oricum, surprinzator optimismul domnului Isarescu.

    RăspundețiȘtergere
  4. cati jurnalisti ati vazut la tembelizor sa se oftice ca nu stim termenii acordului cu fmi ? nu prea sunt ... cred ca prostimea chiar merita sa plateasca fara sa stie pe ce lume este - doar nu degeaba e "prostime"; si-i includ aici si pe aia cu pretentii care se dau docti in diverse domenii si-s la fel de prosti de fapt - au valoare minima/nula - vorba manelei.

    RăspundețiȘtergere
  5. Dan, bineinteles ca sistemele din alte tari au hibele lor, bineinteles ca nu e totul roz nici in alte parti, dar:

    1. Nu agresivitate televizuala.
    2. Nu agresivitate sociala.
    3. Nu agresivitate politicianista.
    4. Da circulatie civilizata (+parcari +trotuare neinvadate +respect)
    5. Da respect pentru mediu si proprietate individuala.
    6. Da justitie MULT mai buna ca in RO (nu perfecta, dar MULT mai buna).

    Si mai sunt si altele. Dar stii ce ma face pe mine cel mai fericit in momentul asta? Ca ma pot duce la patiserie sa-mi iau bagheta proaspata in fiecare zi si doamna aia imi zice "Bonjour Monsieur" si eu "Bonjour Madame" etc...

    Inainte sa plec iar, am stat 7 ani (din '93 - 2000). Cand m-am intors am zis ca nu voi mai pleca niciodata din RO. In 2007 am facut pasul inapoi si ma bucur foarte tare.

    Romania este pe drumul cel prost de cateva decenii si va ramane asa. Nu o spun cu emfaza, ci cu tristete.

    RăspundețiȘtergere
  6. Exact asa, Fluture.
    E foaste simplu sa emigrezi.
    Adica daca familia ta cineva se imbolnaveste sa fugi in alta camera ca sa nu cumva sa te imbolnavesti si tu.
    Dar un om responsabil ar incerca vindecarea bolnavului.

    RăspundețiȘtergere
  7. Adrian, pot sa-mi iubesc familia si aproapele, dar asta nu inseamna ca daca el are SIDA trebuie sa iau si eu.

    Pe de alta parte, consider ca am donat suficient statului român. Daca te intereseaza, am rambursat si bursa primita in primul an de facultate, caci dupa aia am plecat sa fac facultatea in alta tara si nu pe banii statului. Am mai facut si vreo 3 firme in RO si am donat si aici impozite si taxe de m-am plictisit. Am facut si multe tranzactii imobiliare si am donat si aici o gramada de impozite statului roman, doar pentru ca s-au semnat niste hartii la notar (am dat si notarului care la randul lui a platit impozite).

    Per total, balanta dintre mine si statul roman este net in defavoarea mea.

    Plus ca nu ai nici o obligatie (morala, civica) sa te nasti, sa traiesti si sa mori in acelasi loc.

    RăspundețiȘtergere
  8. Da, nu ai nici o obligatie.

    Dar macar nu mai chema si pe altii la dezertare.
    Poate ca unii vor sa mai tina cat de cat in picioara tara asta. Daca toti ar face ca tine s-ar alege praful de ea.

    Nu ma mir ca ai plecat.
    Era normal, cu o astfel de conceptie despre relatia interumana.
    Cand calculezi mereu balanta fata de ceilalti si ai grija sa nu cumva sa iesi in pierdere...

    RăspundețiȘtergere
  9. "Ask not what your country can do for you - ask what you can do for your country."
    John F. Kennedy

    RăspundețiȘtergere
  10. Adrian, ai scos "marele joc" si "marile fraze" sforaitoare.

    Balanta mea era cu statul, nu cu persoane.

    Iti multumesc ca te dedici tu statului si muncesti pentru bunastarea României. Presupun ca, la ce atitudine ai, iti donezi tot ce nu ai nevoie pentru diferite opere caritabile din Romania. Iar daca-ti mai ramane ceva, te duci si ceri sa platesti si impozite mai mari...

    Hai sa incheiem discutia, Dan ne-a tolerat suficient pe un subiect off-topic. Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  11. Fluture: Sorry pentru prima apreciere. Am crezut ca esti unul dintre cei care stau pe margine si-si imagineaza ca pe-acolo umbla caini cu colaci in coada. Intrucat stii bine despre ce e vorba, mi se pare corecta opinia ta.

    Adrian: In general e bine ca fiecare sa poata face ceea ce crede ca e mai bine pentru el. Cam asta inseamna libertatea pentru mine(evident, fara a-l deranja pe celalalt).
    A pleca din tara nu e in niciun caz un pacat. Este laudabil sa vezi oameni care au plecat fara nimic de-aici si care au realizat acolo niste chestii fabuloase(am o groaza de asemenea exemple).

    RăspundețiȘtergere
  12. @fluture
    Scuze pentru tonul cam aspru de mai sus. Uneori ma mai ia gura pe dinainte (sau, ma rog, tastatura).

    RăspundețiȘtergere
  13. of, eterna cautare a paradisului (pierdut ?!?) de catre emigranti ... sincer, in cel mai bun (sau poate rau ?) caz, ma intereseaza ce viitor ar avea copilul meu intr-o anumita societate. iar daca vine cineva sa-mi spuna ca in cea rromaneasca sansele pentru o viata normala ar fi (cel putin) aceleasi ca intr-una vestica, mie unuia imi vine sa ii dau in cap cu o ceva (levier, caramida, etc.)

    RăspundețiȘtergere
  14. citesc regulat ce se spune pe aici. inteleg mare parte din subiecte, desi sunt doar un oarecare programator (dane, multumesc pt. cei ~8kE pe care i-am salvat citind acest blog :)). intervin rar pt. ca aportul meu aici ar fi cam 0 (am calcat pe bec la un moment dat, asa ca acum ma abtin cat pot).
    totusi, citind aceste comentarii, simt nevoia sa intervin.

    societatea occidentala (catre care aspiram), la nivel de sistem este net superioara celei romanesti. insa la nivel de individ, exista o criza profunda. a scarii de valori, a determinarii de a duce sistemul inainte. ori atata timp cat sistemul a fost facut de catre indivizi, el va fi gripat de catre indivizi, care iata sunt ei insisi intr-o mare criza. nu se vede, dar se simte. actuala criza economico-financiara este o criza morala profunda la nivel de individ, o criza identitara. celulele au luat-o razna iar organismul s-a imbolnavit de cancer. tumorile se vad si numai un ignorant nu le poate vedea.
    dupa parerea mea, ceea ce admiram noi in societatea occidentala merge din inertie. formidabilul sistem pus la punct de catre bunicii celor ce azi alcatuiesc segmentele active ala societatii occientale, functioneaza din inertie. insa copii si nepotii lor nu mai inteleg mare lucru din acest mecanism, si problema majora este ca nici nu ii mai intereseaza.

    sau dupa cum spunea neagu djuvara in a sa Civilizatii si Tipare Istorice, "civilizatia occidentala nu mai vrea sa fie". actualitatea problemelor puse de catre acest mare istoric acum mai bine de 30 de ani, este aproape inspaimantatoare. felul extrem de riguros, in care a documentat totul, ma indeamna sa cred in concluziile sale ca intr-o noua versiune de apocalipsa.
    recent a scos un fel de addendum la aceasta prodigioasa lucrarea. nu-mi amintesc numele cartii, insa in ea exista un scurt capitol unde face o scurta analiza a previziunilor sale de acum mai bine de 30 de ani. s-a dovedit a fi, pe langa un mare istoric, un vizionar. iar verdictul lui e simplu: ne indreptam spre anarhie. societatea occidentala se dizolva, mecanismele se clatina. o oarecare speranta vine din UE, dar dupa parerea lui e o speranta extrem de palida. dupa parerea mea, actualii politiceni din UE, sunt cei care evidentiaza extrem de bine slabiciunile evidente ale sistemului.

    prin urmare ajungem la problema in jurul careia se invart aceste comentarii: viitorul copiilor nostri?...ar trebui sa ne punem intrebarea privind viitorul nostru...totul se desfasoara extrem de rapid. si senzatia mea este ca am ajuns prea tarziu in "marea familie europeana".

    toate bune!

    RăspundețiȘtergere
  15. >formidabilul sistem pus la punct de catre bunicii celor ce azi alcatuiesc segmentele active ala societatii occientale, functioneaza din inertie. insa copii si nepotii lor nu mai inteleg mare lucru din acest mecanism, si problema majora este ca nici nu ii mai intereseaza.

    Cam asta e şi părerea mea - şi o zic cu foarte mare durere în fond pentru că pe undeva când am realizat asta ( prin 2001-2002 în timpul/după altă criză severă - cea a dot.com-urilor ) a fost un mic şoc pentru mine. Şi cum am trăit începutul crizei "în afară" pot să spun că percepţia mea e că săracii oameni nici nu ştiu cum să reacţioneze ... :(

    Şi de-aia nu aş paria pe cam nici un loc din lume că ar fi sigur/o investiţie pentru copii/nepoţi. Şi din păcate - cum bine zice cristi - nici măcar pentru noi. Lucrurile se "împut" cu o repeziciune vizibilă.

    P.S. : Justiţie mult mai bună ? Şi atunci cum naiba toţi traficanţii din Est se îmbogăţesc "în Occident" ? Doar din ţările de origine ale lor ar fi rămas nişte fomişti de duzină ...

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)