marți, 2 iunie 2009

Credite si restante

Au trecut aproape două luni de când nu am mai analizat situaţia pieţei bancare autohtone, motiv pentru care consider extrem de interesantă studierea evoluţiei sistemului prin prisma ultimelor rapoarte publicate de BNR. La o primă vedere sunt tentat să spun că optimismul afişat de către Guvernator este invers proporţional cu starea sistemului. Aceasta pentru că, dincolo de sloganele aruncate de unii, cifrele arată rău.

În primul rând, constătăm o continuare a scăderii volumului creditelor atât în lei cât şi în valută. În ceea ce priveşte nivelul restanţelor, acestea cunosc o creştere galopantă, depăşind 3% pentru creditele acordate în lei şi apropiindu-se de 2% pentru creditele în valută. În imaginile de mai jos se poate observa cu uşurinţă traiectoria clară pe care o au restanţele. Iar, ca o părere personală, cred că acesta este trendul cu care trebuie să ne obişnuim. Dacă amintim faptul că în ultimele două luni am avut parte de o relativă stabilizare a situaţiei, determinată de încheierea acordului cu FMI, lucrurile nu par deloc în regulă.


Dacă cifrele medii pot părea(pentru unii) a se situa în limite acceptabile, cu totul altfel se prezintă situaţia atunci când analizăm la nivel de judeţ. În graficul de mai jos, judeţele sunt ordonate crescător după procentul de restanţe din total credite. Consider de-a dreptul şocant faptul că există zone unde rata restanţelor se îndreaptă ameninţător către 7%. O asemenea rată a restanţelor ridică semne majore de întrebare în ceea ce priveşte atât mediul economic din acele judeţe cât şi profitabilitatea băncilor.
Ca o concluzie, cred că situaţia va continua să se deterioreze pe fondul creşterilor accentuate ale problemelor economice. Greşeala care se face la noi este aceeaşi pe care o fac americanii: credem că dacă inducem sentimente pozitive putem rezolva problemele de fond, lucru total fals. Până la urmă nu rămâne decât o singură realitate, rece şi impersonală: cea a cifrelor. Iar această realitate este total împotriva noastră deoarece, dincolo de imagine, e nevoie de acţiune.

5 comentarii:

  1. Pana acum restantele la credite nu aratau ingrijoratoare. Doar tendinta de crestere era ingrijoratoare. Acum s-a ajuns in zona in care atat atat tendinta cat si cifrele actuale sunt ingrijoratoare. tendinta ne arata ca nu suntem inca pe val. Ce s-a intamplat pe afara cu bancile, de au declarat pierderi mari in trimstrele anterioare, se va intampla la noi prin trimestrele 2, 3 si 4. Abia atunci o sa inceapa panica. Daca BNR nu va putea face nimic, si cum de la guvern nu avem ce sa asteptam bun, riscurile sunt majore. Oare aceste credite sunt asigurate?

    RăspundețiȘtergere
  2. optimismul afisat de autoritati este infirmat de actiunile acestora: http://bloombiz.ro/finante/finantele-au-vandut-certificate-pe-6-luni-de-23-miliarde-lei-cu-un-randament-anual-mediu-de-1107

    pai daca stam bine, de ce continuati sa va mai imprumutati domnilor?!

    situatia nu e deloc roz, si este tinuta destul de fortat in anumite intervale. somajul, fiscalitatea, datoriile la banci in crestere, creditarea inghetata, datoria publica explodeaza,.... , premisele unei scaderi masive a nivelului de trai sunt deci create.

    RăspundețiȘtergere
  3. Din graficul pe judete reiese ca restantele au sarit de 3% pe Bucuresti, Timis si alte cateva judete dezvoltate, cu un numar mare de salariati si cu un volum mare de credite. Ar fi din nou interesant de vazut distributia acestor restante pe banci intrucat banuiesc ca distributia pe banci nu este uniforma in jurul a 2-3%.
    Situatia se deterioreaza,dar nu este grava din punctul de vedere al bancilor. Cred ca am putea calcula si un procent al defaultului maxim la care bancile inca ar functiona si ar fi profitabile. Iar aceasta cifra ar fi peste 10%. Este grav totusi pentru ca afecteaza climatul creditarii pe viitor, iar o limitare a creditarii duce la oprirea generalizata a lucrurilor. Sfatuiesc pe toti cei care au credite sa forteze acum mana bancilor si sa renegocieze in forta. Eventual sa intarzie cateva luni cu plata si sa nu cedeze la intimidarile specifice, telefoane si scrisori de dragoste in cutia postala. Mai ales cei care aveti credite negarantate. Dobanzile enorme practicate in Romania trebuie sa se reduca, am fost tratati ca o tara din lumea a treia: pe cei mai saraci ii imprumuti cel mai scump. E uite ca romanul mai are si el o institutie necapitalista, teapa mioritica. Sunt curios sa vad ce fete au grecii acum si ce fete vor avea.

    RăspundețiȘtergere
  4. guvernul plateste pensiile cu bani nou tipariti de vreo 3-4 luni.

    RăspundețiȘtergere
  5. @Anonim - din datele de pe BNR.ro, nu prea cred ca guvernul a pus in functiune vreo tiparnita. M1 e in scadere pe aprilie fata de martie, deci, cel putin in circulatie sunt mai putini bani. Si nu-l vad pe Isarescu umbland la tiparnite nici daca-l pici cu ceara!

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)