marți, 28 iulie 2009

Pendulul aberatiilor

Nici măcar nu a trecut un an de la excesele aberante în care ne-am scufundat că dorinţa pentru iraţional începe să se manifeste din nou. Probabil avem ceva în noi care ne împinge către lucruri nebuneşti. Sau, şi mai probabil, natura exclusiv speculativă din care pare a fi creat nemul nostru îşi pune inevitabil amprenta asupra tuturor reacţiilor pe care le avem. Nu ştiu ce să cred, dar tind să consider că, dacă am avea în consistenţa noastră ceva şi ceva mai multa raţiune am fi, în mod sigur, cu mult mai departe.

Mă uit cu stupoare la numărul mare al articolelor care readuc în discuţie creşterea preţurilor la imobilire. Cei mai mulţi consideră că aceest fenomen este cauzat de intrarea în vigoare a programului(bagabonţelei cf. lui Mazăre) Prima Casă. Mă şi văd reproiectat în lumea accea în care orice analfabet făcea bani doar din transferul unei proprietăţi, în care agenţii imobiliari puneau presiune pe o masă de clienţi abulici. O lume în care apartamentul infect dintr-un bloc în curs de dărâmare se transforma într-o investiţie sigură. Este oare acea perspectivă atât de apropiată pe cât speră unii? Eu cred că nu. Dacă aţi remarcat, creşterea preţurilor s-a făcut numai în anunţuri. Nu cred că există tranzacţii efectuate la noile preţuri, iar motivul pentru care ne confruntăm cu acest fenomen este extrem de simplu: mişcarea era necesară pentru ca evaluatorii să poată justifica anumite preţuri umflate. Între altele, un raport de evaluare trebuie să cuprindă şi câteva preţuri ale zonei, moment numai bun de speculat pentru a vinde o cutie de chibrituri fără valoare generosului stat care, inconştient, preferă să arunce nişte bani pe fereastră. Aşa cum am mai spus, nu cred că programul Prima Casă va face ceva mai mult decât transformarea unor imobile fără cumpărător în proprietăţi ale statului.

Al doilea exces pe care-l remarc este creşterea nejustificată a titlurilor Băncii Transilvania. A fost necesar numai un zvon pentru ca preţul să sară aberant. Nu vă voi aminti decât că în acest moment PER-ul pentru Banca Transilvania este de peste 21 (calculat pe baza preţului la zi şi a profitului bugetat). Cine poate fi atât de inconştint încât să plătească în condiţiile actuale un asemenea preţ? Presupunând că intenţiile NBG sunt clare, chiar poate cineva să-şi imagineze că o eventuală tranzacţie se va încheia la un preţ peste valoarea contabilă? Din câte ştiu, acţionarii BT nu au luat decizia vânzării acesteia când preţurile erau sus. Dacă se hotărăsc să vândă acum, înseamnă că o fac dintr-o jenă(să nu-i spunem disperare), fapt care în niciun caz nu justifică un preţ ridicat de achiziţie. Cu alte cuvinte, ne confruntăm cu un fenomen similar celor înregistrate pe SIF-uri atunci când se trezesc unii s-o mai pună de-o manipulare şi anunţă în presă creşterea (sau eliminarea) pragului de deţinere.

Sunt doar două exemple care scot în evidenţă modul nostru de reacţie. Această isterie care se activează nejustificat ne conduce la situaţii limită şi ne face să simţim mersul crizei cu o volatilitate mult mai mare. Ea ne trădează sentimentele, neliniştile şi lipsa raţiunii în momentele critice.

P.S. Mai am o dilemă: meşterii ăia care potcoveau puricii cu nouăzeci şi nouă de ocale mai trăiesc oare?

8 comentarii:

  1. Bune observatii, insa te inseli in privinta unui aspect. Dorinta pentru irational nu exista doar la romani, o au toti oamenii, face parte din natura umana. Lacomia, dorinta de imbogatire din specula o avem si noi si o au si ei. Ai uitat de dot com bubble?? Subprime iti spune ceva? Investitorii nu sunt rationali, nici romanii si nici restul. Nu aici este problema noastra, avem noi altele mai mari (vezi cazul Ridzi etc).

    RăspundețiȘtergere
  2. Bune observatii, insa te inseli in privinta unui aspect. Dorinta pentru irational nu exista doar la romani, o au toti oamenii, face parte din natura umana. Lacomia, dorinta de imbogatire din specula o avem si noi si o au si ei. Ai uitat de dot com bubble?? Subprime iti spune ceva? Investitorii nu sunt rationali, nici romanii si nici restul. Nu aici este problema noastra, avem noi altele mai mari (vezi cazul Ridzi etc).

    RăspundețiȘtergere
  3. "O lume în care apartamentul infect dintr-un bloc în curs de dărâmare se transforma într-o investiţie sigură"

    Cate tranzactii cu apartamente in blocuri in curs de daramare sti? Ai vreo statistica ceva? Sau ziceai si tu...asea?

    Ai vreun contact cu piata imobiliara? Ai vreo statistica exacta cu preturile de vanzare inainte/dupa programul PC?
    Ai macar informatiile referitoare la tranzactiile din MACAR O AGENTIE??

    Esti cumva trader/broker/angajat la BTL?


    AAAA NUUUU, TU ESTI D-ALA DE ISI DA CU PAREREAAAAAA

    Cine mai e si tonomatu' asta?

    RăspundețiȘtergere
  4. Anonim: dupa cum vezi Dan nici nu ti-a raspuns. Nu are el de ce sa raspunda cine este el in fata unui anonim. Mai bine mai citeste din postarile lui mai vechi, poate mai inveti ceva. Si daca ai ceva de criticat, nici o problema, critica e constructiva, dar foloseste un ton civilizat.

    RăspundețiȘtergere
  5. Catre disperatul Anonim28 iulie 2009 la 15:21

    "Disperarea cand imi vine,
    Dau TOT ce-am mai RAU in mine..." :))

    Bre omulete, eu inteleg ca altceva nu ai invatat sa faci decat sa bisnitaresti pe la colturi, de aia te cred ca faci spume cand nu intelegi ce se intampla.

    Ia pune mata mana pe telecomanda, da pe Travel&Living pe la orele 23:30 si o sa vezi acolo o emisiune numita "Tranzactii imobiliare".

    E o emisiune facuta cu americani, despre cum iau ei o casa in paragina, o repara si o imbunatatesc, apoi o vand in profit.

    Bine, de acord, data la care au fost facute episoadele sunt dinainte de criza, cred ca acum nu mai e valabil profitul ala, totusi...

    Uita-te un pic la sume. Cele date pe case. Deci case. Cu terenuri in jur. Cu curte in spate. Cu garaj(e). Eventual si cu piscina.

    O sa ajungi, ca si mine, la concluzia ca la ACELASI PRET cu care la noi se vindeau apartamentele de 3-4 camere in cartierele "rezidentiale" ale Bucurestilor, puteai sa iti iei linistit o vila cu toate cele in SUA. Sa ai vecinii de acolo, nu niste manelisti, betivi sau batausi. Si sa traiesti la standardele lor de viata...

    Asa ca ma scuzi ca visele mele sunt limitate si nu pot vedea frumusetea locuirii intr-o cutie veche de 30-40 de ani. Eventual cu TINE ca vecin. Si cu puradeii tai, pe care sper ca NU ii ai si ca NU o sa ii ai vreodata!

    Mda, speram, speram... :))

    RăspundețiȘtergere
  6. Precizare: postul de mai sus e pentru manelistu' specialist in tranzactii...

    Manca-t-as! :)))

    RăspundețiȘtergere
  7. Oscilatia asta e naturala! Ca in multe alte domenii toti vedem capatele intervalului, dar adevaratele decizii importante ar trebui luate nu in momentele de capat de interval, ci undeva pe la mijloc.
    Despre investitorii care se arunca si se bazeaza pe astfel de date/zvonuri, numai de bine :) si iti merita soarta (castig sau paguba) ....

    RăspundețiȘtergere
  8. interesant comentariul despre BT, dar grecii chiar sunt interesati de preluare (nu degeaba au strins in iunie peste 1 mld. eur de la actionari), deja se negociaza tranzactii directe intre principalii actionari. nu-ti fa tu probleme pretul la care se incheie dealul este mai mare decit pretul din piata, eu zic ca este o tranzactie OK sa vinzi la greci cu 2,5 lei/actiune si in acelasi timp sa cumperi din piata cu 1,3 lei /actiune ... Nu ?

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)