vineri, 3 iulie 2009

Restante

Cu toate că nu aveam mari aşteptări, m-am hotărât să fac rapid un tur de orizont prin statisticile BNR pentru a observa pe unde ne mai situăm. Aşa cum estimam în urmă cu aproximativ o lună(la data publicării ultimului raport) creditele îşi accentuează evoluţia negativă. Ca o idee generală, continuă să se înregistreze diminuări ale soldului creditelor curente pe fondul creşterii creditelor restante. Intrând în mecanismul acestui fenomen, putem lesne observa cum, în perioada ianuarie - mai 2009 soldul creditelor curente s-a diminuat cu aproximativ 1.4 mld EUR. Şi mai interesant este că, în aceeaşi perioadă, soldul restanţelor s-a mărit cu aproximativ 1.3 mld EUR. Cu alte cuvinte, din minusul constatat la creditele curente doar o mică parte(0.1 mld EUR) reprezintă rambursări, restul intrând în componenţa restanţelor.

La creditele în EUR se remarcă o creştere a restanţelor conformă cu traiectoria anterioară. În ceea ce priveşte creditele curente, se remarcă o accelerare a scăderii volumului acestora. În luna mai s-a înregistrat o dimuniuare cu ~156 mil. EUR, de peste 3 ori mai mare decât cea din luna aprilie.



Pentru lei lucrurile stau mult mai rău întrucât, atât restanţele cât şi creditele curente urmează evoluţia abruptă din lunile anterioare. Astfel, creditele restante au ajuns să reprezinte 3.86% din cele curente. Pentru a înţelege unde ne situăm, vă amintesc faptul că în urmă cu un an această valoare era de 1.52%!



În concluzie, se remarcă o degradare accentută a portofoliului de credite al băncilor. Aceasta reprezintă plata pentru exuberanţa din anii trecuţi când bancherii ajunseseră să te vâneze de pe stradă pentru un credit. În lumina acestor indicatori, anunţul relansării creditării mi se pare a fi nu doar riscant ci de-a dreptul prostesc.

6 comentarii:

  1. Dan, ce parere ai despre programul de 1 mld usd de cumparare a activelor toxice din SUA de niste entitati selectate atent de FED unde garantiile guvernamentale sunt 97% care se preconizeaza ca se vor imbogatii dupa terminarea crizei, un fel de prima casa dar cu active toxice sau mai bine zis 'primul toxic' sau 'primul activ toxic'.
    Desigur, asta daca mai rezista dolarul pana atunci altfel chiar daca nominal in dolari se vor imbogatii dupa criza acele entitati in termeni reali .....

    RăspundețiȘtergere
  2. b: e un alt blat. Practic plimba niste bani dintr-o parte in alta pentru a da impresia ca se misca ceva. In realitate nu e decat spectacol...

    RăspundețiȘtergere
  3. Vă spun eu cum stă cu viaţa reală, indiferent ce spun statisticile domnului BNR.
    Infirmieră, 45 de ani, 11 mil datorii pe la bănci (Venitul ei 12 mil, bărbatul vreo 4 că este pensionar cu drept de muncă 4 ore). Astea 11 mil, anul trecut. Acum s-au făcut 13. Se zbate şi nu a rămas datoare.
    Cazul II. Femei 42 de ani. A pus-o naiba să facă împrumut de cîteva sute de milioane să-şi cumpere în leasing oun FIAT Albeea. Rata, de la vreo 9 mil, au făcut-o ăia vreo 11. Numai că bărba-su deveni şomer. Din salariul ei de vreo 7-8 mil nu poate plăti mai nimic...
    Cazul III...
    Dar m-am plictisit...

    RăspundețiȘtergere
  4. @geo
    si tu crezi ca e vina lor sau a bancii? nu inteleg ce vrei sa arati cu realitatea ta?

    Pai, uite realitatea mea. Nu iti permiti sa cumperi un Fiat Albeea, apoi nu il cumperi. Mergi cu autobozul. Vorba unui prieten, cate curse cu taxiul cumperi cu rata la masina?

    RăspundețiȘtergere
  5. @csharpdeveloper

    sa-ti spun de ce nu ai dreptate, din pacate bancherii s-au insinuat in economia reala; sistemul e pe credit, iti trebuie casa, iei imprumut, vrei masina, inca un imprumut, ca doar n-o sa stai in padure...
    sistemul pe credit e problema, acum bancile s-au insinuat peste tot, iar guvernele nu mai lucreaza pentru cetateni ci pentru interesele bancherilor: dovada aici, de la Paul Craig Roberts, former asst secretary of treasury, care ne spune pentru cine lucreaza trezoreria: pentru Goldman Sachs:

    http://maxkeiser.com/2009/07/03/ote8-on-the-edge-03-july-2009/

    RăspundețiȘtergere
  6. Necesitatea creditelor este o iluzie cauzata de mentalitatea de turma. Uneori sunt utile, de exemplu daca rata la o casa e mai ieftina (sau cel mult egala) cu chiria, sau daca rata la o masina plus cheltuielile aferente vine mai ieftina (sau cel mult egala) cu alternativele--transport in comun, taxi, sau Dacie 1300 antediluviana.

    Natura umana este sa sacrifice viitorul pentru un prezent efemer. O perspectiva rationala pe termen lung poate evita capcana creditelor, dar da-i romanului mintea de pe urma

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)