joi, 2 iulie 2009

Semnele revenirii

Asistăm de ceva vreme la apariţia unor analişti care vorbesc despre revenire. Cnbc-ul ne bombardează cu ştiri despre creşterile care vor urma, iar "iniţiaţii", folosind vocabularul specific, ne spun că din punct de vedere tehnic lucrurile stau excelent.

Cum nu sunt chiar un străin în domeniul analizei tehnice, m-am tot chinuit să înţeleg în ce constau "semnele" pe care le observă înţelepţii. Iniţial am crezut că e vorba de vreun artificiu al unor iniţiaţi. În mod evident n-a fost aşa. Ceea ce a încins spiritele analiştilor de mâna a şaptea a fost iminentul crossover dintre media mobilă pe 50 de zile cu cea pe 200 de zile(subgrafic 1). Evident, acesta este un semnal puternic, care semnalizează destul de bine direcţia unui trend. Ceea ce refuză să înţeleagă aceşti băieţi este faptul că o intersectare sub un unghi atât de mare reprezintă un semnal înşelător. Pentru a înţelege mai bine fenomenul, în subgraficul 2 am trasat intersecţia dintre media mobilă pe 20 de zile cu cea pe 200 de zile, fenomen petrecut în urmă cu câteva şedinţe. Aşa cum se poate observa cu uşurinţă, media pe 20 de zile se "orizontalizează", urmând probabil a se reîntoarce sub cea de 200 de zile după câteva şedinţe. Un fenomen similar s-a observat în perioada decembrie 2007 - ianuarie 2008.


Pentru a avea imaginea de ansamblu, în graficul principal am trasat mediile exponenţiale pe 20 şi 200 de zile. Momentan se observă o "calmare" celor două linii, cu tendinţa descrescătoare a EMA(20). ADX ne indică o liniştire a trendului, variind în acest moment sub 20. MACD-ul se apropie de un crossover care, coroborat cu graficul ROC ne semnalizează intrarea într-un ciclu minor de creştere. Ca o idee, cred că este posibil să vedem în următoarea perioadă atingerea rezistenţei de 9000, după care, cel mai probabil, o reinstaurare a trendului principal negativ.

Optimismul de până acum a fost cauzat de prognozele de la începutul anului care dădeau ca sigură revenirea începând cu jumătatea anului. Cifrele fundamentale arată în continuare foarte prost. Şomajul este în creştere, problemele băncilor încă nu s-au terminat(vezi rata de creştere a chargeoff-ului), iar China presează SUA pentru introducerea yuan-ului în coşul SDR. Cum gradul de optimism va scădea proporţional cu îndepărtarea de "punctul de referinţă", mă aştept ca această nemulţumire să se reflecte într-un mod isteric pe burse.

12 comentarii:

  1. Tiparitul de bani este un factor pozitiv pentru valoarea nominala a activelor, si este si un factor fundamental! Deci nu toate fundamentele arata oribil :)

    In momentul asta e foarte neclar ce-o sa se-ntample pentru ca, daca ai dreptate si pietzele o iau la vale din nou, guvernele o sa vina cu noi pachete de stimulare.

    De la un punct incolo, pretzurile la active (-bonduri) vor creste independent de starea reala a economiei, pe masura ce toata lumea va vrea sa scape de cash.

    RăspundețiȘtergere
  2. Deh ... ăia care ( mai ) au cît de cît ceva bani sunt probabil stresaţi de perspectiva unei inflaţii serioase şi cumpără ce apucă să nu rămînă cu ei în braţe ... :)

    RăspundețiȘtergere
  3. raman in continuare siderat de insistenta cu care lumea se teme de infalatie, gandind dupa cauzaliatatea directa bani mai multi in pietze- infaltie...

    cred ca ar fi foarte intersant sa studiem amanuntit ce se intmpla cu banii astia sau daca de fapt ei ajung in pietze pentru a crea inflatie..


    eu continui sa sustin ca nu, si merg pentru cel putin inca un an pe varianta DEFLATIEI...

    si ca argument, pot folosi inclusiv comunicatul dat saptamana asta de catre EUROSTAT care arata exact acest lucru.

    RăspundețiȘtergere
  4. si dpdv tehnic macd pe saptamanal da semnale cat se poate de ok, cu trecerile in zona pozitiva sau invers si cu ratarile facute in zero sau foarte aproape de el (foarte important)

    eu unul as paria pe o intoarcere imediat sub zero(la s$p 500 de ex.) care, pentru mine e un semnal ca viitorul va fi devastator.

    ps. daca nu va place macd puteti studia un commodity channel index la 50 de perioade

    RăspundețiȘtergere
  5. John: Ai perfecta dreptate. Pana la urma se va ajunge si la inflatie, dar eu unul cred ca mai avem putin de asteptat.

    Pe de alta parte, s-ar putea ca in ceea ce priveste SUA, relatia inflatie=> cresterea pretului actiunilor sa nu se respecte. Cred ca in momentul in care se vor face simtite primele semne de oboseala vom cunoaste o iesire masiva nu numai de pe dolar, ci si de pe pietele lor.

    Anonim(2): Temerea e justificata. Intr-adevar, banii respectivi momentan nu ajung in piete, dar nu este imposibil ca ei sa ajunga.
    Deocamdata n-as fi atat de sigur ca vom mai avea inca un an de deflatie. Totul depiunde de mai multi factori, unii dintre ei de-a dreptul incerti.

    RăspundețiȘtergere
  6. Am citit acum ceva timp o analiza tehnica in care se vorbea de o linie de trend (vorbim de trend mare) in zona 6400 - 6700 , corelata cu faptul ca tot in acea zona se afla si jumatate din valoarea maximului. Deloc surprinzator faptul ca a sarit cotatia de acolo. Statistic insa, nici o criza nu s-a incheiat prin "saritul" asta. Asa ca, AT-istic vorbind, nu cred intr-o revenire totala si definitiva. Iar fundamental vorbind, lucrurile nu-s roz deloc, datele publicate periodic par de-a dreptul fabricate, incercandu-se mai degraba a se linisti pietele. Se lucreaza la psihic, ca sa zic asa.

    RăspundețiȘtergere
  7. vali: Poate nu m-am exprimat eu bine. Si eu cred ca vom asista la retestarea minimelor, numai ca urmand un pattern similar cu cel din decembrie 2008(vezi ce s-a intamplat incepand de la ultima verticala punctata).
    N-am vrut sa ma intind mai mult cu explicatiile tehnice intrucat nu este un blog dedicat AT.

    x: E din ce in ce mai evident ca lucrurile nu pot fi rezolvate propagandistic. Anul trecut se bagau bani in draci pentru evitarea recesiunii, acum pentru revenirea la normal. La un moment-dat te plictisesti s-o tot astepti pe luminita(aia de la capatul tunelului)...

    RăspundețiȘtergere
  8. @Anonim(2)

    Pe termen scurt nici eu nu m-astept la inflatzie pt. ca viteza banilor este scazuta (nu se fac tranzactzii)

    Dar pe termen lung inflatzia este aproape exclusiv in functzie de masa monetara, care a crescut enorm in ultima perioada si are prespective bune sa creasca in continuare (in special datorita deficitelor bugetare excesive).

    Eu fac un pariu pe termen lung (3-5 ani).

    @Dan

    Si eu cred ca inflatzia isi va face simtzita prezentza in commodities si implicit in pretzurile de consum.

    Cand vb de actziuni ma axez pe companii care au leverage pe resurse - companii de minerit, agricultura, oil etc, nu pe S&P 500 :). La Americani n-am decat cateva actziuni la FCX.

    RăspundețiȘtergere
  9. Daca AT ar perfecta, multa lume ar fi mai bogata (si nu pe hartie).
    Desi azi DOW a scazut destul de mult, exista si semne imbucuratoare gen crestere a comenzilor pt bunurile fabricate in US si destul de mult pt echipamente de transport

    http://www.marketwatch.com/story/us-stocks-briefly-off-lows-after-factory-data

    RăspundețiȘtergere
  10. Din acest material, chiar nu am înţeles nimic.

    RăspundețiȘtergere
  11. In iunie 09 bancile europeene au împrumutat de la BCE 442.24 miliarde de € cu 1% dobînda.
    In acelas moment bancile europeene au depus la BCE 252.067 miliarde de € cu 0.25 % dobînda.
    http://www.bloomberg.com/apps/cbuilder?ticker1=ECBLDEPO:IND
    Toate blogurile financiare pe care le-am citit spun ca o asemenea miscare presupune ca bancile se asteapta la un nou val de criza financiara si încearca sa puna la adapost sume cît mai mari de bani.
    Incognito

    RăspundețiȘtergere
  12. @geomarz: uita-te la intersectia aia a celor doua linii, evidentiata in cercul ala din stanga imaginii. Eu habar n-am de economie, dar nu vorbim totusi de rocket science, acolo e vorba de o intersectie care nu arata stabilitatea trendului de recuperare, pentru ca unghiul e f. mare. Daca cele doua se intalneau mult mai "lin", atunci era pe bune :)

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)