miercuri, 5 august 2009

Al doilea soc imobiliar


Cum timpul trece şi lucrurile par a se stabiliza, cred că a sosit momentul să vorbim de un alt ghimpe înfipt foarte adânc în inima băncilor. Este vorba despre imobilele comerciale, o problemă care nu s-a manifestat până acum, dar stă să explodeze. Dacă până acum prim-plan-ul crizei a fost ţinut de locuinţe, pe măsură ce economia americană se deteriorează(păstrându-ne pe teritoriul logicii, când ai minus în faţă înseamnă tot deteriorare), piaţa imobilelor comerciale începe să scârţâie din ce în ce mai puternic punând presiune pe bănci.

Au fost mulţi care şi-au imaginat că spaţiile comerciale şi birourile vor rezista la infinit, iar acum realitatea îi contrazice în modul cel mai brutal. Contracţia economică şi apetitul din ce în ce mai scăzut al americanului au condus la transformarea unor zone altădată prospere în adevărate cimitire ale civilizaţiei consumului. Dacă mai ţineţi minte, în articolul "Lecţia de toxicitate", am prezentat o hartă a activelor toxice americane şi a modului în care a fost umflat balonul. Ceea ce am văzut până acum a fost cauzat de rata mare de default pe piaţa mortgage şi a creditelor negarantate sau garantate cu bunuri(carduri de credit, credite auto etc.). Până în prezent, piaţa ipotecilor comerciale nu a cunoscut o deteriorare vizibilă, ceea ce a contribuit hotărâtor la menţinerea pe linia de plutire a băncilor. Fenomenul care se manifestă acum în SUA este unul de-a dreptul îngrijorător. Conform datelor furnizate de Real Capital Analytics, preţul proprietăţilor comerciale(retail/birouri) este în scădere severă(cel mai mic din ultimii trei ani); la fel şi numărul de tranzacţii. De-aici până la un nou cutremur pe întreg "lanţul de sofisticare" nu mai e decât un pas.



Ceea ce vedeţi în slideshow-ul ataşat sunt fotografii ale unor spatii comerciale părăsite din Florida. Zone care altă dată erau prospere, pline de cumpărători, în care chiriile atingeau niveluri inimaginabile zac acum în părăsire, degradare şi uitare. Un monument grotesc închinat excesului şi nebuniei.

Probabil fenomenul va lua amploare în perioada imediat următoare în SUA şi, la fel ca şi în cazul rezidenţialelor, şocul se va propaga peste tot în lume. Partea interesantă a problemei este în Asia unde, în momentul de faţă, ne confruntăm cu preţuri maxime atât pe segmentul retail cât şi office. Iar clădirile de birouri şi mall-urile cresc acolo precum puricii. Un nou balon, umflat până la refuz stă să bubuie, dar despre balonul asiatic vom discuta într-un articol viitor.


15 comentarii:

  1. Slideshow-ul respectiv nu mi se pare reprezentativ. Eu vad acolo niste cazaturi de spatii comerciale, majoritatea pe auto, care, daca "inainte" erau prospere, probabil ca erau pline de cumparatori mai saraci sau mai putin sau deloc pretentiosi. Parerea mea, desi s-ar putea sa gresesc; nu cunosc America si, prin urmare, nu-mi dau seama cat de emblematica e zona respectiva. Si totusi, nu-mi vine a crede ca acelea sunt spatiile comerciale standard, intruchiparea civilizatiei consumului. Hai mai bine sa privim in orase, in zonele cu adevarat comerciale, nu la periferie, unde s-au strans tot felul de business-uri subrede de 3 lei care la primul cutremur s-au prabusit...

    RăspundețiȘtergere
  2. @NBSP

    Bernanke a avertizat şubrezenia real estate-ului comercial după ce a fost aburit cu slideshow-ul asta. Noroc ca esti tu istet si ai eliminat orice dubiu.

    RăspundețiȘtergere
  3. Ce pondere au commercial real estate loans in CDO-uri? Nu sunt sigur dar cred ca the lion's share erau cele rezidentziale.

    Oricum, asa cum vad eu lucrurile, daca vor mai fi probleme cu bancile, vor fi extinse noi linii de credit cu dobanda 0, vor fi aplicate noi pachete de stimulare si noi bailout-uri, iar in final se va ajunge la aceeasi situatzie in care suntem acum: un sector financiar supradimensionat, asemanator cu un cazino, care de multa vreme nu mai serveste economia "reala", dar care daca s-ar prabusi, i-ar trage pe totzi dupa el in groapa.

    RăspundețiȘtergere
  4. NBSP: Poti cauta pe net o tona de poze. Am dat slideshow-ul asta din comoditate pt. ca era gata facut. O sa constati cu surprindere ca sunt goale mall-uri intregi, hypermarket-uri s.a.m.d.

    John: Daca nu ma insel peste 30%(~4 trilioane).

    RăspundețiȘtergere
  5. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  6. De aici si estimarile noului bailout de 3 trilioane prin Planul C de care vorbeam... ;)

    O sa fie o toamna frumoasa, ce mai.

    Cati mm ziceati ca mai erau... ? :)

    RăspundețiȘtergere
  7. Helicopter Ben sa stea cu gura inkisa...

    Terminatu' asta ar trebui judecat la Haga pentru financial terrorism - vorba lui Max Kaiser...

    RăspundețiȘtergere
  8. @Aristotel
    Am zis doar ca slideshow-ul nu e reprezentativ pentru ideea apocaliptica a articolului, pe care nu o contrazic defel. Pentru un asemenea subiect se cuveneau niste poze mai cu impact. 2-3 maghernite parasite nu impresioneaza.
    [@Dan]Dar am inteles, pozele postate au fost alese din viteza.

    RăspundețiȘtergere
  9. robertstimate jurnalist
    Temere cumva indreptatita pentru un economist, dar departe de jsutificare pe piata romaneasca sanatoasa. Ce inseamna pita sanatoasa? orasele mari si orasele prospere. Ca a construit cineva un megamall la Faurei sau Titu asta e problmea lui. Sau un han pe nustiu ce drum judetean. In orasele mari chiar daca vor scadea randamentel nu vor aparea spatii goale. In Florida este ca la vaslui : un mega spatiu viran. pe care americanii intreprinzatori se chinuie sa il umpe de vreo 5 decenii cu noi orasele . Apare fireesc migrarea apar si spatiile goale. ca ei ii vrajesc pe amaratii de pensionari din Nord ca e Raiu' pe pamant si cand colo acolo e nenorocire. 100-200 de case, un club si gata ....in rest pe 50km stanga-drepata nimic. Afara de uraganele anuale. Asa ca hai sa nu mai comparam Romania cu Florida .

    RăspundețiȘtergere
  10. @nobildeacasa

    Ce inseamna orase mari si prospere in Romania?

    Cum adica nu vor aparea spatii goale.

    Nu-ti spun nimic reducerile alea de 80%?

    Oare intreaga viata o veti trai intr-o continua serie de ... surprize?

    RăspundețiȘtergere
  11. @nobilacasa

    "In orasele mari chiar daca vor scadea randamentele nu vor aparea spatii goale."

    Nu stiu la care orase mari te referi, dar eu in Bucuresti vad o gramda de spatzii goale cu semne mari "de inchiriat" sau "de vanzare" pe ele, spatzii care cu numai un an in urma erau ocupate de diverse afaceri.

    In orasele mici nu mai vorbesc. E o supraoferta teribila pe sectorul comercial in anumite zone.

    RăspundețiȘtergere
  12. Un fel de Prisma de la noi...
    S-ao fi molipsit tot de pe plaiurile dimbovitene...

    RăspundețiȘtergere
  13. nobilacasa: Am dat exemplul cu Florida pt. ca era slideshow-ul gata facut. Dar iti pot gasi imagini similare cu orice zona a SUA. S-a contruit aberant, fara nicio analiza...
    In ceea ce priveste Romania, sunt de acord cu John. Sunt orase de provincie cu 1-3 mall-uri, 3-4 hypermarket-uri si o caruta de magazine de cartier. Sunt tare curios cat o sa mai reziste carutza...

    RăspundețiȘtergere
  14. @dan
    eu pariez pe carutza si nu pe malluri.o sa fie o placere sa vizitez rromania peste cativa ani, va fi ca o excursie in timp pe vremea cand eram copil :)

    RăspundețiȘtergere
  15. @ viitorulsunabine: Depinde unde locuiesti, ca daca stai la 2-3000 de km de tara, nu te vad bine venind cu caruta pana acasa... =))

    Cat despre articol, mda, e adevarat ca Florida e un fel de Dracula Land de la noi pentru pensionarii care nu stiu ce sa mai faca cu banii pe la ei. Totusi e reprezentativ exact in punctul in care TOATE bulele se bazeaza pe oamenii nechibzuiti care dau banii aiurea pe prostii. Ei creeaza un fel de zgomot in care sunt prinsi din pacate si cei care chiar au nevoie de acel tip de produs, obligandu-i pe cei din urma sa plateasca preturi umflate.

    Iar cand pleaca cei care arunca cu bani, care oricum nu pierd mai nimic pentru ca au aruncat cu "surplusul", cei care raman in urma sunt cei loviti cel mai rau...

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)