joi, 13 august 2009

Conspiratia dolarului

Anuntul FED, ca de fiecare dată, a dat semnale mixe astfel încât fiecare poate să aleagă ce-i convine. Dacă piaţa americană a reacţionat violent în sus(mişcare care se va propaga cu siguranţă şi pe celelalte pieţe), TBond-urile au cunoscut o depreciere masiva ca urmare a anunţului că FED-ul va extinde numai perioada, nu şi cantitatea de bani pe care o aruncă pe respectivele hârtii. Evident, mişcarea a fost pusă pe seama semnelor de recuperare care apar la tot pasul, mai ceva ca ghioceii primăvara.

Dobânda a rămas neschimbată(0.25), semn clar că lucrurile încă nu stau roz. În continuare se speră că semestrul doi va consemna revenirea la mult așteptata creştere, dar aceasta nu rezultă decât din previziunile unora, nicidecum din date concrete.

Dacă trebuie să judecăm drept, vom observa că FED-ul are o sarcină ingrată. Trebuie să-i împace atât pe cei care se tem de deflaţie cât şi pe cei care se tem de inflaţie, atât pe cei care sunt speriaţi de colapsul dolarului cât şi pe cei care cred că hârtiile nu au moarte s.a.m.d. Cu toate că misiunea de ieri a fost una practic imposibilă cred că s-a reuşit cel mai bun compromis.

Ceea ce are FED-ul de făcut în continuare este extrem de complex întrucât economia rulează un scenariu absolut nou. Evitarea colapsului care s-ar fi putut produce anul trecut s-a făcut prin eliberarea unei mase imense de bani fără acoperire. Deocamdată respectivii bani nu şi-au făcut simţită intrarea, dar este o chestiune de timp până când noua bula se va umfla violent generând un puternic şoc inflaţionist. Bernanke speră să reuşească să retragă excesul de bani fără a influenţa prea mult economia, însă o asemenea operaţie este practic imposibilă în condiţiile în care recuperarea este încă doar în prognoze.

Marea reuşită a politicii americane constă în devierea discuţiei referitoare la înlocuirea dolarului. Deocamdată criticile venite dinspre emergenţi s-au temperat brusc şi aproape nimeni nu mai contestă rolul dolarului. Motivul este unul cât se poate de simplu: toţi au conştientizat că pierderile rezultate din căderea/înlocuirea monedei americane ar produce costuri imense şi destabilizări masive ale climatului economico-politic. Acest calcul pragmatic a readus statele lumii în jurul unei noi cauze comune: resuscitarea şi recredibilizarea dolarului. "Consensul" ne face pe toţi prizonieri într-o lume în care probabil dezechilibrele se vor rezolva din creion, iar excesele nu vor mai porni doar din SUA. Acum, când toată lumea a înţeles "mecanica producţiei monetare", respectarea regulilor şi a constrângerilor va fi facultativă, iar responsabilitatea cosmetizărilor va reveni FED-ului.

Vine crash-ul? Nicidecum! Ceea ce urmează este cash-ul şi veţi avea mai mulţi bani decât aţi visat vreodată. In FED we trust!

9 comentarii:

  1. si astea toate din cauza chinezilor care muncesc in disperare si pe nimic ... un nou fel de sclavagism ...

    RăspundețiȘtergere
  2. Dane, bondurile de 10 ani erau la 3.85 zilele trecute. Acum un 3.71 nu poate fi considerat o depreciere majora. Daca ajungeau la 4.0 atunci intr-adevar era un semnal puternic.

    Pragmatismul intr-adevar a linistit nitzel spiritele. Deocamdata toti au intrat in stand-by si se scarpina in cap dupa o solutie. Renuntarea la dolar si-au dat seama ca nu se va face usor, dar asta nu inseamna ca s-au impacat cu ceea ce fac americanii.

    Si cum au devenit acum constienti ca nici problemele nu s-au incheiat, sunt curios cum se pregatesc pentru urmatorul soc.

    RăspundețiȘtergere
  3. Evolutzia TNX-urilor ca instrument independent , are o valoare informativa nula...

    La aceasta etapa sunt doar pareri premature

    Ashteptam FOMC minutes shi speram ca vom gasi ceva indicii...

    RăspundețiȘtergere
  4. Am o nelamurire. De ce nu ii mai e nimanui frica de un crah sistemic? De ce frica de a tine banii in banci a trecut? Si de ce pana si voi care pana acum ati sustinut ca ne aflam pe drumul cel scurt spre prapastie acum discutati de cat mai dureaza scaderea, ca si cand apoi ne vom intoarce miraculos la crestere?
    Adevarat, e clar ca nimeni mare nu va fi lasat sa pice, si aici nu ma refer doar la banci - avem scadere economica in Romania de minim 10% si niciun faliment mare, dar si statele care salveaza pe toata lumea vor ajunge sa aiba nevoie de a fi salvate.
    What then? De ce avem memoria asa scurta? Cum ziceai si tu - less bad nu e de ajuns. Ce conteaza ca-i dolarul sau FMI note-ul la putere atunci cand furunculul se sparge?

    RăspundețiȘtergere
  5. Flavian: Bond-urile sunt cele pe 30 de ani(simbol ^TYX). Pe 10 ani ai T-Notes(^TNX)!

    RăspundețiȘtergere
  6. Cele de 10 ani le luam de obicei de referinta, dar nici in cazul celor de 30 de ani nu-i nimic spectaculos. Sunt sub 4.6 cat erau acum cateva zile.

    cmusat - frica a fost inlocuita de curiozitate. Iar de crestere n-am vorbit decat in sensul de inflatie. Oricum, o sa fie fun... :)

    RăspundețiȘtergere
  7. "Consens" e bine pus in ghilimele. Cred ca mai corect este un santaj, si inca unul din cele ordinare, cam cum fac camatarii: SUA tipareste dolari in draci, fraierii din toata lumea ii achizitioneaza cu marfa, apoi acesti dolari vor trebui dati inapoi cu un fel de dobanda/camata din cauza inflatiei. Pentru ca de ce strangi dolari? Ca sa cumperi tehnologie de la americani. Care tehnologie deja are un pret umflat datorita monopolului, darmite in urma crizei, cand orice lucru devine si mai scump din cauza scaderii ofertei in urma scaderii bugetelor de cercetare, samd...

    Aici, "consensul", cum zici tu, are exact acelasi sens pe care l-au avut "afacerile" imobiliare, casele cumparate cu o gramada de bani dati aiurea, doar in ideea ca le va creste "sigur" valoarea. Cu alte cuvinte, bula nu mai este imobiliara, ci financiara...

    RăspundețiȘtergere
  8. ca trecatorul are nishte iarba beton !
    Sau o fi ciupercutze din alea marfa !

    RăspundețiȘtergere
  9. am citit cateva comentarii interesante pe aici si se vede ca stiti in oarecare masura cum sta treaba. am nevoie de un sfat sau macar de o predictie din partea cuiva care ar putea sti in ce directie se indreapta dolarul in raport cu euro. lucrez de 3 ani pt Natiunile Unite si in fiecare luna imi salariul numai in hartii noi de 100$(si toti colegii mei). cred ca ceva e in neregula tinand cont ca am ridicat peste 200 000 usd doar in hartii noi(nu numai eu,ci si tot personalul UN de aici). any help is welcome!

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)