miercuri, 26 august 2009

No comment

"Avand in vedere prevederile Ordonantei Guvernului nr. 39/1996 privind infiintarea si functionarea Fondului de garantare a depozitelor in sistemul bancar, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, in temeiul prevederilor art. 10 alin. (4) din Hotararea Guvernului nr. 34/2009 privind organizarea si functionarea Ministerului Finantelor Publice, cu modificarile si completarile ulterioare, si ale art. II alin. (2) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 80/2009 pentru modificarea si completarea Ordonantei Guvernului nr. 39/1996 privind infiintarea si functionarea Fondului de garantare a depozitelor in sistemul bancar, ministrul finantelor publice emite urmatorul ordin:

Art. 1. - In baza art. II alin. (2) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 80/2009 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 39/1996 privind infiintarea si functionarea Fondului de garantare a depozitelor in sistemul bancar, se aproba Procedura de solicitare si punere la dispozitia Fondului de garantare a depozitelor in sistemul bancar a unui imprumut din veniturile din privatizare, in situatii exceptionale in care resursele financiare ale Fondului sunt insuficiente pentru acoperirea platii compensatiilor aferente depozitelor garantate, cuprinsa in anexa care face parte integranta din prezentul ordin.
Art. 2. - Directia generala de trezorerie si datorie publica va duce la indeplinire prevederile prezentului ordin.
Art. 3. - Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, si intra in vigoare la data publicarii.

   Ministrul finantelor publice,
Gheorghe Pogea
 
 [mulţumesc lui Marona pentru semnalarea apariţiei acestui ordin]

24 de comentarii:

  1. Ai uitat sa precizezi data, cred ca e important: Monitorul Oficial nr. 587 din 24/08/2009

    RăspundețiȘtergere
  2. adica daca cade o banca noi ramanem cu "buza umflata"?

    RăspundețiȘtergere
  3. nessum - cam asa ceva... :)

    Vezi si discutiile mai vechi pe tema asta: Bancile si depunatorii

    RăspundețiȘtergere
  4. "...se aproba Procedura de solicitare si punere la dispozitia Fondului de garantare a depozitelor in sistemul bancar a unui imprumut din veniturile din privatizare, in situatii exceptionale..."

    La care anume privatizare se face referire aici?
    Care sunt conditiile acestui imprumut?

    RăspundețiȘtergere
  5. Se aprobă un împrumut.. în valoare DEEEE? De cât? Ce e căcatul ăsta de ordin care parcă ar fi mafiot? De ce nu se precizează cuantumul?

    RăspundețiȘtergere
  6. Pai e mafiot. mie sincer mi se pare o exprimare de mafiot. de avocat mafiot. n-are nici o logica. e doar o imbarligatura

    RăspundețiȘtergere
  7. Pai nu vedeti ce scrie in ordin? Se aproba PROCEDURA. Procedura este in anexa. Are cineva anexa? Poate acolo scrie ceva, poate nu scrie. De ce nu scrie clar in ordin ce si cum, asta nu o sa o aflam niciodata. Poate (nu cunsoc exact legea) ordinul se publica in MO dar anexele nu. Si cum nu toti prosti trebuie sa stie ce si cum, atunci dam un ordin prin care legiferam anexele.

    RăspundețiȘtergere
  8. Anexa e si ea publicata, dar nu scrie nici acolo cat. Cat va fi nevoie.

    RăspundețiȘtergere
  9. pai unde e procedura si cat e valoarea imprumutului?

    daca le da 15 miliarde euro imprumut, eu sunt linistit.

    RăspundețiȘtergere
  10. flavian,

    depozitele populatiei sunt pe la 93 mld ron.

    15 mld eur ar trebuie sa acopere un risc sistemic, adunate cu ce mai sunt resurse prin banci.

    ar fi o prostie crunta sa ajungem pana acolo. Uita-te in islanda, tot sistemul local bancar a devenit insolvent, dar deponentii au supravietuit.

    Solutia este: bad bank de stat cu credite neperformante care va prelua creditele neperformante.

    finantare bad bank

    - fie statul primeste participatii in bancile salvate;

    - fie finantare de la parintii bancilor, pentru lichidarea pierderilor pe o perioada lunga (gen 10 ani).

    Exemplul de rezolvare a unei crize bancare - Suedia.

    Japonia (deceniul trecut), US (recent) sunt un exemplu.

    RăspundețiȘtergere
  11. Mihai, scapi din vedere prea multe aspecte:

    Din nou, nu ne permitem 15 miliarde. Nu ne permitem nici 5. De fapt ne-ar mai trebui vreo 5 pe langa ce ne da FMI-ul doar ca sa trecem cu bine prin iarna care vine.

    Apoi, Romania nu e Islanda. Si tarile implicate puternic in sistemul bancar romanesc, in special Austria si Grecia simt fiori pe spate cand se gandesc la un eventual colaps la noi. Si FMI-ul sau americanii patesc la fel cand se gandesc la un eventual colaps bancar european.

    Nu in ultimul rand, exemplele pe care le dai nu se incadreaza in context. In momentul de fata nimeni nu-si permite pierderi si esalonari de datorii. Si nici bailouturi, cu exceptia americii care poate tipari dolari cand are chef. Cat or mai putea si ei, ca nu mai dureaza mult nici acolo.

    Solutia: vezi ce zicea DanP ieri, ca era mult mai aproape de adevar decat ce incerci sa propui tu aici, adica intoarcerea la modelul actual care vedem bine unde ne-a adus... ;)

    RăspundețiȘtergere
  12. pana la datorie publica de 60% din pib ne mai permitem destul.

    depozitele garantate se platesc in lei.

    Crezi ca vor iesi 90 mld ron din banci si se vor duce la saltea? Nu e necesar.

    RăspundețiȘtergere
  13. Mihai, nu e nevoie sa se duca la saltea. E destul sa se duca in titluri de stat sau pe la alte banci din Europa unde se garanteaza mai mult de 50.000 EUR (unii garanteaza si 100% din suma depusa).

    Din ce am vazut eu prin statistici vreo cateva mii de romani au cam 90% din depozitele bancare totale din sistem (pe partea de persoane fizice).

    RăspundețiȘtergere
  14. Asa putem sa ne permitem expuneri totale de 500% PIB-ul daca tot dai exemplu americanii.

    Asta nu inseamna ca asta e un model sustenabil, dar cred ca de asta suntem constienti deja si aici discutam doar dpdv teoretic, pentru ca finalul nu poate fi decat unul.

    Cele 90 miliarde nu vor iesi din banci decat daca in acel moment va fi declarat stop-joc de la nivelele superioare. Caz in care, oricum banii aia vor deveni inutili.

    Pana atunci, de-a soarecele si pisica. Amuzant pentru cine a priceput cum stau lucurile... :)

    RăspundețiȘtergere
  15. Întrebarea este: câte şi care bănci se pregătesc să dea colţul? Pentru că nu legiferezi astfel de proceduri de florile mărului, ci pentru a răspunde unei nevoi urgente. Dacă era o bancă mică, nu era nevoie de aşa ceva, se rezolva cu banii existenţi acum în Fond. Bun, cine-i pe năsălie? Şi cât va costa calmarea spiritelor?

    RăspundețiȘtergere
  16. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  17. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  18. Ca de obicei ...numai comentarii alarmisto-fanteziste.

    S-a gandit cineva ca poate au fost folositi de fapt banii de la Fondul de garantare a depozitelor si acum se da un decret pt a evita situatii de default a bancilor?

    RăspundețiȘtergere
  19. Flavian, Anonim: Mai oameni buni, de ce ma obligati sa va sterg comentariile? Este anormal sa ne dam cu parerea despre care banca e in rahat. Asa cum am mai spus, atunci cand vor fi indicii clare ne vom permite sa dam detalii.

    RăspundețiȘtergere
  20. Chiar ma intereseaza care banci stau bine, pentru ca vreau sa pun niste bani in banci, la pastrat.

    Cine stie, puteti trimite pm la utzelu at gmail punct com.

    RăspundețiȘtergere
  21. Nu stiu de ce am impresia ca orice informatie data in presa/media etc legata de subiect are sansa sa fie considerata caz penal..

    E trist ca s-a ajuns aici. Din punctul meu de vedere este din nou o confirmare a faptului ca "socialismul", in incercarea de a controla totul, e din ce in ce mai pe final. Utopic pana si acum, cand isi da ultimele suflari.


    Orice interventie a statului in economie e sortita esecului din start. Chiar nu inteleg de ce unii oameni nu au curajul sa-si asume niste greseli, de ce au impresia ca "totul trebuie sa fie roz" in lume..


    Poate nu vedeti insa daca "animalele padurii traiesc in pace si armonie" fara sa-si mai ia gatul reciproc asta ar inseamna ca de fapt suntem inchisi la gradina zoologica. TOTI.

    RăspundețiȘtergere
  22. Nu cumva este actualizarea garantarii de la 20.000 la 50.000?

    RăspundețiȘtergere

Atenție! Comentariile sunt supuse moderării și vor fi vizibile după o perioadă cuprinsă între 1 și 4 ore. Sunt permise doar comentariile care au legătură cu subiectul.
Pentru discuţii mai flexibile folosiţi canalul de Telegram Dan Diaconu(t.me/DanDiaconu)